Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Urządzenie rozruchowe do diesla
Autor Wiadomość
RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 14-03-2006, 20:53   Urządzenie rozruchowe do diesla

Witam,
po ostatniej wizycie u mechanika - zaspawanie miski olejowej,
Popsuło się - wg. mechanika - "samo się popsuło", tzw. urządenie rozruchowe.
Chodzi o takie pudełko, które włancza świece żarowe, a następni gdy się rozgrzeją to je wyłancza.
Mechanik zrobił mi prowizorkę - mam ręczne strowanie świacami żarowymi obok kierownicy :sciana: ale na dłuższą metę mnie to wkurza.
I tu pytanie, czy ktoś z Was dysponuje może schematem takiego urządzenia?
Co nie co znam się na elektronice więc może uda mi się to naprawić, bo w serwisie śpiewają mi 400zł :red_kartka:

Z góry dziękuję za pomoc.
Może ktoś ma takie cudo na sprzedaż?

Pozdrawiam :)

assistance   Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-03-2006, 20:58   

Jak dasz radę to wyślij mi fotkę tego i opisz na jakich elementach to jest zrobione.
Czy to jest na zasadzie termika zrobione czy czasówka. Jeśli czasówka to za 10 zeta zrobisz sobie nowy lepszy.
     assistance   Moneta

april 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 14-03-2006, 21:01   

Cześc.Urządzenie nie nalezy do skomplikowanych.Jak otworzysz to sam się przekonasz.U mnie niestety juz wczesniej ktoś grzebał w tym,ale jest cały czas sprawne z tym że...Już 4 razy je naprawiałem ale naprawa zawsze jest ta sama.ZIMNE LUTY!!! i raz przezarty przewadzik.Moja propozycja jest tako co bys siadł z lutownicą tylko z grzałka a nie transformator i przygrzał podejrzane miejsca jeszcze raz.I sprawdź takie cieniutkie przewody czy jeszcze zyją,bo u mnie sie rozsypały po dotknieciu.Pozdrawiam.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-03-2006, 21:29   

...a jeśli zapalanie świec masz rzeczywiście na przycisku teraz :) czy jakoś tak to rzeczywiście jak pisze dziura.arek możesz sobie zrobić na przekaźniku i jakimś układzie czasowym sterującym przekaźnikiem, np najtańszy ne555,można też na prostym np termistorze + tranzystorze czy jeszcze inne cudo stworzyć, da się coś wymyślić z kilku elementów a koszt od kilku do poniżej 10zł...
potrzeba by tylko paru informacji co i jak to ma robić :)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-03-2006, 22:40   

RaV zobacz jaki to typ tzn ile ma wyprowadzen sterownik
Ale jest to na 90% przekaznik 2 stopniowy tzn najpierw pelna moc daje a potem albo impulsowo przez jakis czas albo na 30% coby podgrzac jeszcze mieszanke i tka az do ustabilizownaia pracy silnika:-)
W poprzendimk autku mysallem nad podlaczeniem sterownika z zuka wyprowadzenia sie niczym nie roznily ale wkoncu olalem sprawe i zostalem przy starym nie calkiem sprawnym.
Takze poszukaj ew znajdz dobrego elektronika zrobi a nie takiego co prozwizorke robi mozesz o nim zapomniec ze tak powiem...
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

sloneczna 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 14-03-2006, 23:11   

Mam orginał z tego co na fotkach .Jest ono pod akumulatorem .
Cała rzecz to aby świece grzały jeszcze przez chyba 1 min po zgaśnięciu kontrolki.
ile za nie dasz?
     assistance   Moneta

RaV 

Wysłany: 15-03-2006, 08:53   

Dzięki za odpowiedzi.
Sloneczna, najpierws spróbuje naprawić, jak mi się nie uda to na pewno się odezwę. Dobrze wiedzieć, że dysponujesz tym cudem ;-)

Poniżej zdjęcia (raczej poglądowe):

Jak widać wyjście jest na 5 syków.
Czasowy włącznik nie rozwiąże sprawy, bo im zimniej tym grzeje dłużej, to jest chyba zależne o jakiegoś czujnika temperatury (tylko ciekawe czy ten czujnik jest gdzieś przy świecach, czy gdzieś w tej puszce) .
Najgorsze to, że nie ma jak się dobrać do wszystkich wnętrzności. Nie da się oddzielić płytki ze scalakami od tej plastikowej osłony ze śróbkami - trzebaby odlutować cały przekaźnik.
Na razie spróbuję poprawić luty (a propos - co jest złego w lutownicy transformatorowej?), bo już widzę, że coś tam nie styka - pewnie mechanic coś obruszył i się urwało.

Raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc :piwko:

assistance   Moneta

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 15-03-2006, 12:36   

dziura.arek, pytanie niezwiązane z tematem jaj zdiąłeś oryginalne kołki żeby założyć te noweJa chciałem ale moje sa zgrzane na stałe z prętem

RaV 

Wysłany: 15-03-2006, 15:30   

Witam,
no i udało się - poprawiłem luty i wszystko gra 8)

Dzięki za pomoc :piwko:

assistance   Moneta

april 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 18-03-2006, 19:11   

Apropo lutownic.Przy takiej elektromechanice lepsza jest grzałkowa bo ma zdecydowanie większą temperature :) Cieszę sie że wszystko wruciło do normy.Niestety nasze grzechotniki potrafią powodowac różne pęknięcia i rozkrecenia.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu