|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Urządzenie rozruchowe do diesla |
Autor |
Wiadomość |
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 14-03-2006, 20:53 Urządzenie rozruchowe do diesla
|
|
|
Witam,
po ostatniej wizycie u mechanika - zaspawanie miski olejowej,
Popsuło się - wg. mechanika - "samo się popsuło", tzw. urządenie rozruchowe.
Chodzi o takie pudełko, które włancza świece żarowe, a następni gdy się rozgrzeją to je wyłancza.
Mechanik zrobił mi prowizorkę - mam ręczne strowanie świacami żarowymi obok kierownicy ale na dłuższą metę mnie to wkurza.
I tu pytanie, czy ktoś z Was dysponuje może schematem takiego urządzenia?
Co nie co znam się na elektronice więc może uda mi się to naprawić, bo w serwisie śpiewają mi 400zł
Z góry dziękuję za pomoc.
Może ktoś ma takie cudo na sprzedaż?
Pozdrawiam |
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-03-2006, 20:58
|
|
|
Jak dasz radę to wyślij mi fotkę tego i opisz na jakich elementach to jest zrobione.
Czy to jest na zasadzie termika zrobione czy czasówka. Jeśli czasówka to za 10 zeta zrobisz sobie nowy lepszy. |
|
|
|
|
april
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 26 Lut 2006 Posty: 23 Skąd: Miedziana Góra
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 14-03-2006, 21:01
|
|
|
Cześc.Urządzenie nie nalezy do skomplikowanych.Jak otworzysz to sam się przekonasz.U mnie niestety juz wczesniej ktoś grzebał w tym,ale jest cały czas sprawne z tym że...Już 4 razy je naprawiałem ale naprawa zawsze jest ta sama.ZIMNE LUTY!!! i raz przezarty przewadzik.Moja propozycja jest tako co bys siadł z lutownicą tylko z grzałka a nie transformator i przygrzał podejrzane miejsca jeszcze raz.I sprawdź takie cieniutkie przewody czy jeszcze zyją,bo u mnie sie rozsypały po dotknieciu.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-03-2006, 21:29
|
|
|
...a jeśli zapalanie świec masz rzeczywiście na przycisku teraz czy jakoś tak to rzeczywiście jak pisze dziura.arek możesz sobie zrobić na przekaźniku i jakimś układzie czasowym sterującym przekaźnikiem, np najtańszy ne555,można też na prostym np termistorze + tranzystorze czy jeszcze inne cudo stworzyć, da się coś wymyślić z kilku elementów a koszt od kilku do poniżej 10zł...
potrzeba by tylko paru informacji co i jak to ma robić |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-03-2006, 22:40
|
|
|
RaV zobacz jaki to typ tzn ile ma wyprowadzen sterownik
Ale jest to na 90% przekaznik 2 stopniowy tzn najpierw pelna moc daje a potem albo impulsowo przez jakis czas albo na 30% coby podgrzac jeszcze mieszanke i tka az do ustabilizownaia pracy silnika:-)
W poprzendimk autku mysallem nad podlaczeniem sterownika z zuka wyprowadzenia sie niczym nie roznily ale wkoncu olalem sprawe i zostalem przy starym nie calkiem sprawnym.
Takze poszukaj ew znajdz dobrego elektronika zrobi a nie takiego co prozwizorke robi mozesz o nim zapomniec ze tak powiem... |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
sloneczna
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 370 Skąd: ostrzeszów wlkp
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 14-03-2006, 23:11
|
|
|
Mam orginał z tego co na fotkach .Jest ono pod akumulatorem .
Cała rzecz to aby świece grzały jeszcze przez chyba 1 min po zgaśnięciu kontrolki.
ile za nie dasz? |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 15-03-2006, 08:53
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi.
Sloneczna, najpierws spróbuje naprawić, jak mi się nie uda to na pewno się odezwę. Dobrze wiedzieć, że dysponujesz tym cudem ;-)
Poniżej zdjęcia (raczej poglądowe):
Jak widać wyjście jest na 5 syków.
Czasowy włącznik nie rozwiąże sprawy, bo im zimniej tym grzeje dłużej, to jest chyba zależne o jakiegoś czujnika temperatury (tylko ciekawe czy ten czujnik jest gdzieś przy świecach, czy gdzieś w tej puszce) .
Najgorsze to, że nie ma jak się dobrać do wszystkich wnętrzności. Nie da się oddzielić płytki ze scalakami od tej plastikowej osłony ze śróbkami - trzebaby odlutować cały przekaźnik.
Na razie spróbuję poprawić luty (a propos - co jest złego w lutownicy transformatorowej?), bo już widzę, że coś tam nie styka - pewnie mechanic coś obruszył i się urwało.
Raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc |
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 15-03-2006, 12:36
|
|
|
dziura.arek, pytanie niezwiązane z tematem jaj zdiąłeś oryginalne kołki żeby założyć te noweJa chciałem ale moje sa zgrzane na stałe z prętem |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 15-03-2006, 15:30
|
|
|
Witam,
no i udało się - poprawiłem luty i wszystko gra
Dzięki za pomoc |
|
|
april
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 26 Lut 2006 Posty: 23 Skąd: Miedziana Góra
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 18-03-2006, 19:11
|
|
|
Apropo lutownic.Przy takiej elektromechanice lepsza jest grzałkowa bo ma zdecydowanie większą temperature Cieszę sie że wszystko wruciło do normy.Niestety nasze grzechotniki potrafią powodowac różne pęknięcia i rozkrecenia. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|