Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
skrzynia
Autor Wiadomość
apacz76 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-03-2005, 15:22   skrzynia

mam problem padla mi skrzynia w temprze1.6 czy bedzie pasowac od 1.4 pomocy :(
     Moneta

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 29-03-2005, 15:26   

Jeśli oba to 8V to powinna być ok (1.4 chyba nawet nie występował jako 16V).
Z tego co wiem przełożenie jednak sa inne i bedziesz miał krótszą skrzynię. Samochód będzie silniejszy, ale wolniejszy.
Jeśli masz 16V to pasuje tylko skrzynia od 16V. 8 zaworowe nawet 1.6 nie będzie pasowała.
     assistance   Moneta

apacz76 

Wysłany: 29-03-2005, 15:37   

silnik jest 8 V

[ Dodano: 29-03-2005, 15:39 ]
silniejszy znaczy bardziej zrywny? :)
a wolniejszy ze juz nie bede mógł jezdzic 190 ? :(
     Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 29-03-2005, 15:46   

Wg posiadanych przeze mnie informacji skrzynia od 1.4 pasuje, jednak jeśli kupujesz skrzynię to jednak polecam od 1.6. Jeśli masz skrzynkę od 1.4 to spróbuj.
Ja jestem jednak zwolennikiem napraw skrzyni jeśli to możliwe. Jeśli jest to awaria to bardziej opłaca się wydać pieniądze i wiedzieć co było uszkodzone niż kupować skrzynię i nie znać jej przeszłości. I nikt mi nie powie, że można dać gwarancję na używaną skrzynię, a jeśli są tacy to niech dadzą na piśmie!! Każdy kto sprzedawał uzywkę "gwarantował" jej sprawność, ale nie chciał nic dać na piśmie. Za naprawę swojej dałem 300zł (części plus robocizna) i chodzi teraz jak nówka!! Przynajmniej wiem co było i wiem, że nie rozleci mi się na skrzyżowaniu.
Jeśli skrzynia rozleciała się ze starości to już tylko wymiana...
     assistance   Moneta

apacz76 

Wysłany: 29-03-2005, 15:51   

niestety koszt czesci to 750 plus robocizna a ona ma przejechane juz 195tyś km
a ja znalazlem skrzynie 1.4 od tipo ktora ma przejechane niecale 50 tyś
     Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 29-03-2005, 19:42   

Pocieszę Cię. U mnie wstępnie mechaniory chcieli wymienić przesówkę i widełki. Koszt nowych 300+250zł. Porównałem przesówkę z nową i moja wykazywała normalne zużycie (nie była uszkodzona) a widełki kupiłem uzywane (widełki się raczej nie zużywają i kupiłem prawie jak nowe). Musiałem oczywiście udowodnić mechanikom słuszność mojej decyzji i dopiero wtedy zmienili części. Paradoksalnie ich rozumiem i gdybym sam naprawiał to aby zagwarantować jakość naprawy i zarobić nie bawiłbym się w używane części bo mimo, że to taniej dla klienta to dla mnie byłoby to zbyt dużo roboty... Zresztą procedury naprawy serwisu narzucają wymianę obu części współpracuących jeśli jedna jest uszkodzona. Zapłaciłe więc 50zł za widełki i smigam.
Napisz co masz uszkodzone.
Co do skrzyni to czy masz pewnośc że ma rzeczywiście 50.000km? Nie neguję wcale tego, ale na podstawie czego wnioskujesz, że skrzynia ma tyle? Jak dzwoniłem po ludziach to największy przebieg jakiego sie dowiedziałem to było 100.000!! Same 60, 80, 90. Samochód brata, siostry, szwagra itp. Wszystkie oczywiście jeździły, ale się rozbiły i pozostała super sprawna skrzynia.
Moje auto ma zrobione rzeczywiście 60.000 i jestem tego pewien. Dlatego wierzę, że można dostać skrzynię z takim przebiegiem, ale musisz być tego pewien.
Kolejna rzecz to skrzynia od 1.4 ma jak napisałem krótsze przełożenia i zmniejszy Ci sie prędkość maksymalna.
no i napisz po ile ta skrzynia
     assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 29-03-2005, 21:38   

Widzę że kolega naprawił swoją skrzynkę - i dobrze nie tam jakieś urzywki z trocinami !!! nie kupujcie urzywek silników skrzynek, ci co sprzedają zajwyczaj trzymają taki szmelc pod niebem a przed transakcją jakoś tam odpicują [-(

mkaminski100 

Wysłany: 29-03-2005, 22:52   

Rzeczywiście mało jest rzetelnych sprzedających, a nawet jeśli jest uczciwy to bez rozebrania nie jest w stanie powiedzieć jaki stan ma np skrzynia. Moja miała 57.000 i uszkodzony II bieg!! Poprzednik rozwalił ostrą jazdą synchronizator a potem widełki wrzucając na siłę II bieg. Rozebrali skrzynię w zakładzie, pewnie zamówili synchro ale widełki go już przerosły. Włożyli więc synchro, złożyli i sprzedali. Oczywiście było to w NIemczech, bo tu by naprawili.
Moim zdaniem trzeba rozważyć czy jest sens naprawiać. Wszystko zależy czy zużycie szkrzyni czy uszkodzenie mechaniczne, a jeśli tak to jakie.
     assistance   Moneta

vonwerner 

Wysłany: 30-03-2005, 14:23   

tylko sprawdź czy będzie pasowała bo ja mam jedną od 1.4 (kolega ma rację zmuli ci się samochód) i nie pasują dwie żeczy mocowanie rozrusznika ( ja mam z przodu a ona ma z tyłu) i wybierak jest poziomy a nie pionowy to musisz wymienić mechanizm patyków ...przerabiałem to straszne gówno i nie ma sęsu

[ Dodano: Czw Mar 31, 2005 09:52 ]
podobno pasują skrzynie od pierwszych fiatów Marea ale nie sprawdzałem

[ Dodano: Pią Kwi 01, 2005 16:06 ]
sprawdź jak masz patyki może pasować też skrzynia od lancii 1.8
Motto:
"masz taki samochód na jaki zasługujesz"
tel. 887500219
     assistance   Moneta

apacz76 

Wysłany: 19-04-2005, 10:31   

witam ponownie własnie niedawno wymieniłem skrzynie i jestem z niej zadowolony pozdrawiam i dziekuje za pomoc
     Moneta

Odpowiedz do tematu