Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mam Viste!!!
Autor Wiadomość
RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 22-07-2007, 18:39   Mam Viste!!!

Właśnie dzisiaj skończyłem instalowanie Visty Ultimate.Pomijam fakt że zacząłem juz wczoraj.zainstalowałem,ale...wróciłem do XP bo mi nie chciała działać klawiatura.DZiś się zawziąłem.prawie cały dzien i wszystko działa.
Szukam,spawdzam co to za cudo i....wielkie rozczarowanie.Ten aero żadnego wrażenia,ikony takie sobie.Tune-Up stylista z XP-ka robił mi bajkę przy której cała vista to szara myszka.I jakieś klasyfikowanie kompa.Dała mi 5,2.Ale w jakiej skali?tego nie pisza.dobrze,źle? nie ma szans się dowiedzieć.
Ogólnie wielkie rozczarowanie.Ludzie bulą za to prawie 2.000.Za tyle to mozna mieć całkiem fajnego Tipka.

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-07-2007, 18:53   

RobertWroc napisał/a:
Za tyle to mozna mieć całkiem fajnego Tipka.

a Vista legal czy...

lepiej nie odpowiadaj ;D

RobertWroc 

Wysłany: 22-07-2007, 18:57   

konikks, wiesz....w pełni aktywna,full.......
Ale na głowę nie upadłem....

konikks 

Wysłany: 22-07-2007, 18:59   

ja zostaję przy xp. nie wierzę w "piękno" visty.

RobertWroc, zostawiasz go?

RobertWroc 

Wysłany: 22-07-2007, 19:06   

płytę z XP wciąż mam,zawsze mogę wrócić.Fakt ze wiąże się to z formatem,bo po dobroci Vista wyleźć nie chce,ale cóż ...w ostatecznosci i tak co kilka miesięcy musze formatować jak dzieciaki naściągają tyle syfu że żaden antywir sobie nie radzi.ale na razie testuję ,oglądam.
Ale też trzeba sobie uświadomić ze za jakiś czas Vista stanie się standardem.Programy,gry będa na Viste.I kiedyś XP podzieli los win 98 i innych.

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-07-2007, 19:18   

Hmm vista nie kosztuje 2 tys:-) wersja domowa to niespelna 300zł:-)
W tej chwili kazdy nowy laptop komputer firmowy wychodzi z VISTA!!
Sprzety z XP sa teraz bardzo cenione i bardzo poszukiwane.
Generlanie XP ma wymrzec do 2012 roku zobaczymy co z tego bedzie ...

Vista jest jak XP na poczatku albo gorsza dluga droga przed nia ale to bardzo obiecujacy system przynajmniej z mojego punktu widzenia czas pokaze...
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-07-2007, 19:22   

bleeehh.... vista... no, ale w sumie to cos jak zainstalowanie na HDD jakiegos FPP, by zobaczyc, popykac, przejsc trochę albo i całego i odinstalowac :badgrin:

-moze- -kiedys- bedzie z tego system... jak sprzety ktore plynniutko beda z tym dzialac beda ogolnodostepne (kasa... kasa...) a system dopracuja przez lata...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 22-07-2007, 19:33   

Mam Viste legal z uczelni. Zainstalowałem na laptopie. Pozatym, że nic nie robiłem to wiatrak i tak mi chodził non stop (na XP temp. spada na tyle, że wiatrak nie włącza się).

Zjada pamięć - ~400-500MB, gdzie XP ~200-250MB ramu (mówię o sytuacji po pełnym uruchomieniu systemu (to wszystko co ma się załadować)).

Aero, fajny... z wyglądu. Mnie akurat bajery, że jak się okienko przeciąga to ono "pływa" czy widać rozmyte to co jest pod spodem akurat mało bawi.

XP mam totalnie okrojone, zero jakiś animacji.

Zauważyłem też, że karta graficzna dostaje "w du*ę", skąś te efekty w końcu musza się brać.

Przebajerzony system rożnymi pierdułkami. Są ciekawe rozwiązania czy ułatwienia, ale cukierkowość tego systemu mnie dobija.

Jakieś "wymyślone" zabezpieczenia które tylko mnie denerwują typu "kontrola użytkownika" zabezpieczająca przed wejściem do panelu sterownia.

Fakt zgodzę się, dzieciaki mogą zrobić bałągan w PS, ale są od tego programy czy konta użytkowników. A tutaj dostajemy jakiegoś "asystenta" czy chcemy czy nie. Wyłączyć go można, ale powinni się o takie coś pytać z góry.

RobertWroc 

Wysłany: 22-07-2007, 19:40   

narazie cieszę się ze mam.a co bedzie dalej?Jak dotąd zainstalowałem ok 100 poprawek i uaktualnień.
Co do ceny to ok 1800,- w wersji mojej czyli ultimate.
http://www.xnet.pl/micros...ltimate_pl.html

ile trzeba mieć kasy,albo samozaparcie by wydać tyle na coś niesprawdzonego

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 22-07-2007, 19:49   

OEM'a to kupisz za niską cene np. 472zł klik.

Tylko OEM, to OEM ;) Ma ograniczenia, że może być przypisany tylko do jednego sprzętu.

Dobre do laptopa, gdzie sprzęt ciągle ten sam. A do stacjonarki, zmienisz płytę główną i moga być problemy z aktywacją systemu na nowej płycie.

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-07-2007, 19:49   

A ja mam oryginał Xp Home i nie zamierzam zmieniać. I tak kompa mam starego i chyba Vista by nie poleciała na nim... Używam go prawie wyłącznie do internetu i słuchania muzyki więc nic więcej mi nie potrzeba... :roll: 8)

RobertWroc 

Wysłany: 22-07-2007, 21:02   

już wiem....Qpa nie program :)
Cały dzien by się o tym przekonać
Prawie żadna gra na tym nie działa.jedynie te najnowsze.Ale np.Córeczki Barbie to juz absolutnie.Koszmar jakiś.
Jedynie najnowszy Harry Potter chodzi bez zastrzerzeń.
Chyba zaraz pozegnam Viste i powitam XP.Qrcze znowu format.....

** Dodano: 22-07-2007, 22:04 **
a i Spiderman nowy widzę też idzie.Starsze gry to nawet patcha nie można znaleść

ale zainstalowałem WGA i podziękowali mi za używanie oryginalnego systwemu.Kochani są.A miało być nie do pokonania.....

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 23-07-2007, 07:04   

Wiśta to niestety troche nie wypał, o ile XP był pewną rewolucją w stosunku do 98 ( całkowite oddzielenie od DOSa, sterowniki WDM) to już nowy oes nie wnosi nic poza świecidełkami które pożerają zasoby jak głupie.

Jak dla mnie to XP only jeszcze przez conajmniej 5-6 lat :!:

JCB 3CX Contraktor

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 23-07-2007, 09:00   

z vista będzie tak jak było z XP-kiem ... czyli system osiągnie funkcjonalność i kompatybilność dopiero kiedy wyjdzie jakiś service-pack... a do tego czasu to vistę można sobie po prostu zobaczyć i nic więcej bo pracować się na tym nie da....
no i te wszystkie bajery typu aero omfg komu do czego ten oczojebny bajer potrzebny ????
( musieli zrobić coś co będzie POŻERAŁO zasoby systemu, żeby ludzie kupowali leszpe compy )

xp + sp2 w zupełności mi wystarczy na kilka lat no chyba że zaczną robić aplikacji tylko pod viste ale wtedy to by chyba ludzie wyszli na ulice i strajk :D

** Dodano: 23-07-2007, 10:08 **
winda 98 to trochę za mało ale vista to trochę za dużo .....

Hipo 

Wysłany: 23-07-2007, 10:27   

avenger85 napisał/a:

xp + sp2 w zupełności mi wystarczy na kilka lat no chyba że zaczną robić aplikacji tylko pod viste ale wtedy to by chyba ludzie wyszli na ulice i strajk :D

Tutaj akurat się nie zgodze bo to bzdura że niby trzeba aplikacje pod wiśte. Pod tym sysem nie działaja poprawnie przeważnie gry ze wzgledu na zaimplementowany DX10 który jest API niezgodnym z poprzednim wydaniem tych bibliotek. Reszta program w większości działa poprawnie.

Z tym sysem nie bedzie tak jak było z XP bo nie wnosi on akurat nic nowego poza nieszczęsnym DX10 które jak na dziś na 4 tytuły gier na krzyż. XP wnosił ze sobą poza kolorowszym interejsem także sporą poprawe stabilności pracy. Niestety Vista nie ma juz takiego atutu bo to nic innego jak troche polepiony Xp pod innym szyldem.

Dodatkowo jeszcze jest mega pożeraczem sprzętu. Xp akurat nie połykał tak bardzo np ramu w porównianiu do 98. Ta sama sytuacja w przypadku XP vs Viśta jest juz duzo gorsza. Bo o ile Xp da sie spokojnie odpalić przy 128MB ramu i pracować np w wordzie i chodzić po necie to do tego samego Vista potrzebuje conajmniej 512Mb ramu czyli 4x wiecej :!:

Czekam jeszcze kiedy microsyf wypuści DX10 for XP, chociaż oficjalnie twierdzą ze nie bedzie takiego wydania, ale może jednak doczekamy sie tego, wtedy vista będzie pogrzebana całkiem.

JCB 3CX Contraktor

avenger85 

Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 23-07-2007, 11:43   

Hipo napisał/a:

Tutaj akurat się nie zgodze bo to bzdura że niby trzeba aplikacje pod wiśte. Pod tym sysem nie działaja poprawnie przeważnie gry ze wzgledu na zaimplementowany DX10 który jest API niezgodnym z poprzednim wydaniem tych bibliotek. Reszta program w większości działa poprawnie.

Czekam jeszcze kiedy microsyf wypuści DX10 for XP, chociaż oficjalnie twierdzą ze nie bedzie takiego wydania, ale może jednak doczekamy sie tego, wtedy vista będzie pogrzebana całkiem.

że spora cześć gierek nie goli to się zgodzę oczywiście do tych sensowniejszych tytułów wyjdą napewno jakieś patche i problemu nie będzie ale problem kompatybilności dalej występuje ...
spróbuj odpalić na viscie np office 2000 .... albo macromedia dream worksa, albo np corela 10 oczywiście ktoś zaraz napisze że po co instalować office 2000 skoro można np 2005 albo 2007 ta sama sprawa z corelem bo nowy 12 juz goli normalnie ...... ale popatrzcie na problem z takiej strony że ktoś jest legalnym userem i musi ten cały soft mieć w oryginale .... i teraz co ?mam kupic nowego office za 1000zł bo na viscie nie działa albo powiedzmy że kupiłem 5 lat temu corela 10 za 2000zl i teraz musze kupić nowego za kolejny 1000zl ....

problem dalej jest i rozwiązaniem będzie service-pack .... tak było z windowsem 2000, tak było z XP i tak będzie z vista :)

** Dodano: 23-07-2007, 12:54 **
a odnośnie DX10 to faktycznie może być tak żę MS specjalnie nie zrobi wersji dal XP ....

bo jeśli ktoś kupuje grafe obsługująca DX10 to żeby wykorzystać jej potencjał będzie też musiał zainstalować viste ....a co za tym idzie jeśli nasz potencjalny posiadacz tej grafy ma 1 GB ramu to automatycznie dokupi kolejne 1GB żeby vista się nie dławiła.....

** Dodano: 23-07-2007, 13:51 **
MS zrobił sporo dymu na temat rewolucyjnej 10-tki ....
bardzo mnie ciekawi czy 10-tka fatycznie wprowadzi jakieś olbrzymie zmiany czy to ściema reklamująca viste

Hipo 

Wysłany: 23-07-2007, 17:43   

avenger85 napisał/a:

że spora cześć gierek nie goli to się zgodzę oczywiście do tych sensowniejszych tytułów wyjdą napewno jakieś patche i problemu nie będzie ale problem kompatybilności dalej występuje ...

Nie ma patchy i nie wyjdą, kością niezgody jest własnie sam DX10. Nie jest wstecznie zgodny z poprzednimi wersjami tego API, łaty tu nic nie dadzą bo problem jest sprzętowy. DX10 wymaga aby GPU były projektowane według pewnego schematu, natomiast w DX9 była wolna amerykanka i wszystko załatwiały stery. Tutaj juz tak nie jest. Szczegółów nie podam bo nie pamietam ale polecam artykuł z pclab.pl nt. DX10 jak i forum.purepc.pl.

avenger85 napisał/a:

spróbuj odpalić na viscie np office 2000 .... albo macromedia dream worksa, albo np corela 10 oczywiście ktoś zaraz napisze że po co instalować office 2000 skoro można np 2005 albo 2007 ta sama sprawa z corelem bo nowy 12 juz goli normalnie ...... ale popatrzcie na problem z takiej strony że ktoś jest legalnym userem i musi ten cały soft mieć w oryginale .... i teraz co ?mam kupic nowego office za 1000zł bo na viscie nie działa albo powiedzmy że kupiłem 5 lat temu corela 10 za 2000zl i teraz musze kupić nowego za kolejny 1000zl ....

Pic na wode. Owszem wydaje się to spoko przykładem ale ktoś kto posiada tyle licencjonowanego oprogramowania o takiej wartości nie będzie zmieniał systemu na którym wszystkie aplikacje działają. Raz że do nieczego nie jest potrzebna Vista takiej osobie a dwa że majac stabilną i sprawdzoną platforme - nie robi się głupich eksperymentów. Takie zabawy może robić jakis dzieciak co kolekcjonuje niezbyt legalne kopie programów i akurat w ręce wpadła mu viśta.

avenger85 napisał/a:

problem dalej jest i rozwiązaniem będzie service-pack .... tak było z windowsem 2000, tak było z XP i tak będzie z vista :)

Narazie nie będzie SP, krażyła plota o wydaniu za niedługo ale sam mikrosyf zdementowa tą pogłoskę.

O zmianach jakie wnosi DX10 dowiesz sie np z obu źródeł jakie podałem wyzej.

JCB 3CX Contraktor

RobertWroc 

Wysłany: 23-07-2007, 23:34   

A jak już siłą woli,instaluje gry,programy.Ściągam patche,ale czasem to nic nie daje...
powalczę jeszcze troszkę ale już szczerze mówiąc mam dość tego programu.Jest koszmarnie niekompatybilny z starszymi programami.I co z tego że niby ma opcję "uruchom w trybie zgodności z XP" jak to nic nie daje?
koszmarna sprawa,ale cóż poczekamy,moze coś naprawią...albo żegnaj vista..
I bowiem szczerze ,gdybym zapłacił te 1800 za tę ultimate to zabił bym kogoś.....

avenger85 

Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 24-07-2007, 11:21   

Hipo napisał/a:

Nie ma patchy i nie wyjdą, kością niezgody jest własnie sam DX10. Nie jest wstecznie zgodny z poprzednimi wersjami tego API, łaty tu nic nie dadzą bo problem jest sprzętowy. DX10 wymaga aby GPU były projektowane według pewnego schematu, natomiast w DX9 była wolna amerykanka i wszystko załatwiały stery. Tutaj juz tak nie jest. Szczegółów nie podam bo nie pamietam ale polecam artykuł z pclab.pl nt. DX10 jak i forum.purepc.pl.

chyba że by stworzyć takie GPU które obsługiwało by oba te "standardy" lub kartę która będzie miała dwa niezależnie pracujące GPU .... dwurdzeniowe karty są już od dawno więc teoretycznie wydaję się to możliwe oczywiście pytanie po co takie kombinacje ....
i tak chcąc dokonać jakiejkolwiek modernizacji compa trzeba wymieniać tak naprawdę wszystko :/ (nawet jeśli rok wcześniej była modernizacja )

Hipo 

Wysłany: 24-07-2007, 22:10   

avenger85 napisał/a:

chyba że by stworzyć takie GPU które obsługiwało by oba te "standardy" lub kartę która będzie miała dwa niezależnie pracujące GPU .... dwurdzeniowe karty są już od dawno więc teoretycznie wydaję się to możliwe oczywiście pytanie po co takie kombinacje ....
i tak chcąc dokonać jakiejkolwiek modernizacji compa trzeba wymieniać tak naprawdę wszystko :/ (nawet jeśli rok wcześniej była modernizacja )

Sęk w tym że akurat idzie dopasować takie GPU za pomocą sterów do DX9 i tak to wszystko sie kręci na obecną chwile ( np zunifikowane shadery ). Natomiast po co takie kombinacje to sam wyzej sam częsciowo sobie odpowiedziałeś - trzeba komuś wmówić że coś jest mu naprawde potrzebne i to kupi. To jest po prostu naciaganie ludzi na kase i tyle.

JCB 3CX Contraktor

topdrive 

Wysłany: 25-07-2007, 11:52   

Vista to w tym momencie najbardziej zasobożerny OS. Nie jest prawdą, że tylko go można dostać z nowym komputerem (DELL rozprowadza maszyny z XP i z Linuxem).

Co do nowinek które wnosi, to tylko DX10 (który najprawdodpodniej doczeka się też implementacji pod wcześniejsze wersje NT5.x). Aero to nic takiego, bo przecież wcina tak duże zasoby, a potrafi mniej niż Beryl z XGL :P .

Ktoś wspominał, że XP wniósł stabilność etc. Nie prawda :) . Zrobił to już system NT wcześniej, a do domowego użytku trafił najpierw windows 2000 prof. (który swoją drogą chodzi znacznie szybciej od XP, tylko uruchamia się dłużej).

W tym momencie najlepszym systemem dostępnym na rynku PCtowym jest chyba win 2003, który wymaga lekkiego dopieszczenia do pracy jako workstation. Oczywiście można też wskoczyć na MacOS X, który de facto jest NAJSTABILNIEJSZYM systemem :) . Tylko jest problem z niektórymi aplikacjami, bo wszyscy teraz programują tylko pod windows`a..

A co do GPU pod DX10. Są one szybsze, co wynika z zupełnie innego API. A karty graficzne budowane pod DX10 wcale nie są aż tak szybkie w DX9. Z drugiej strony, mocne karty DX9 będą w stanie odpalić produkty pisane pod DX10, tylko będzie to chodziło troszkę wolniej (emulacja). Popatrzcie na wyniki "wspaniałej" karty 8500 i 8600.. 8600 wychodzi jak 7300gt na ddr3 :]. A jest to karta budżetowa przecież.. :]
był Honda SFX 50 Sport
jest Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD `99
jest Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Jajecznica"
     assistance

avenger85 

Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 25-07-2007, 12:54   

topdrive napisał/a:

Ktoś wspominał, że XP wniósł stabilność etc. Nie prawda :) . Zrobił to już system NT wcześniej, a do domowego użytku trafił najpierw windows 2000 prof. (który swoją drogą chodzi znacznie szybciej od XP, tylko uruchamia się dłużej).

akurat tak się składa że przez bardzo długi czas kiedy to pojawił się win XP ja siedziałem właśnie na 2000pro i ten system bez żadnego service paka to żadnej stabilności i kompatybilności z win 98 prawie nie miał ( a wszystko co pod xp na 2000 działało perfekto .. ba nawet stery przeznaczone do XP instalowałem pod 2000 ) win 2000 pełną "dojrzałość" osiągnął po wypuszczeniu SP 3 a później SP 4 .... w zasadzie do doskonałości brakowało tylko jakiegoś dobre firewalla wbudowanego w systemu ...ale to też bardzio

później panowie od MS zauważyli że win 2000 z SP3 jest wręcz nie do zajebania więc dodali mu pare kolorków ( po włączeniu w XP standardowego wyglądu pulpitu i okien wygląda indetyko co 2000 ) dodali też wspomnianego firewalla wbudowanego w system a całość nazwali hmmm windows eXPerience

Hipo 

Wysłany: 25-07-2007, 13:14   

topdrive, jeśli mamy być już tacy szczegółowi to prawdziwa stabilność pojawiłą się z systemami linii NT począwszy od NT3.5(1) później 4.0 i 5.0 ( win2000). Nie chciałem się zaglębiać w to bo pierwszym sysem opartym na jądrze NT który trafił na szeroką skale do domów to własnie XP.

Natomiast jeśli chodzi o wspaniałe grafy GF 8500 i 8600 to pierw zobacz jak bardzo Nvidia je wyskastrowała w stosunku do protoplasty. Pozatym to też wersje budżetowe jak 7300 wiec nie wiem w czym szukasz sensacji.

Emulacja to juz kompletna bzdura wyssana z palca. Na grafie z DX9 nie da sie odpalić gierki - w sposób taki zeby działała ona jak na DX10 bo niby kto i w jaki sposób będzie uzupełniał brakujące efekty i instrukcje ? własnie w drugą strone da się to zrobić bo w DX10 przewidziano jeden schemat projektowania GPU i tam sa już uniwersalne jednostki które daja się programować tak aby wkonywały różne zadania w zalezności od potrzeb a nie jak to było wczesniej ze na sztywno było np 16pixel shader i 4vertex shader.

JCB 3CX Contraktor

topdrive 

Wysłany: 25-07-2007, 13:36   

Hipo - procesor systemowy + GPU. Wydajność spada właściwie do zera, dlatego takie coś w rzeczywistości nie funkcjonuje. Gdzieś mi się przewinął taki projekt, żeby wyemulować brakujące instrukcje DX10. Problem pojawił się przy wydajności - jak powiedziałem spadła właściwie do zera.

Wiem dokładnie jak działa DX9 i DX10 bo programowałem pod obydwoma interfejsami. DX10 jest bardzo fajne w moim odczuciu, ale nie widzę w nim przyszłości jako takiej, ze względu na absolutny brak kompatybilności wstecz. Do tego wystarczy popatrzeć na to, jak się ten interfejs teraz wykorzystuje. Dzisiejsze gry są praktycznie nie optymalizowane, bo przecież za miesiąc wyjdzie nowa karta graficzna, na tyle szybka, że wszystko będzie chodziło super.. Takie rozumowanie przemawia np za tytułem CMR DIRT czy też TDU (obie są właściwie portami z konsol 3 generacji, pomimo że twórcy mówią zupełnie co innego :]), chociaź pracują one nadal w DX9. DX10 tak naprawdę jeszcze nie weszło do świata gier.

A co do 8500 i 8600, to wspomniałem właśnie o nich, bo większość populacji nie zainwestuje w takie karty jak 8800gt czy gts. Za drogie są po prostu. Większość wybierze właśnie 8500/8600 lub odpowiednik tej karty ze stajni ATI.
był Honda SFX 50 Sport
jest Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD `99
jest Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Jajecznica"
     assistance

Hipo 

Wysłany: 25-07-2007, 14:02   

No właśnie, emulacja daje zerową wydajność stąd w praktyce nie ma prawa bytu.

Brak kompatybilności wstecznej w DX10 to wada, jednak nie sądze aby zdyskwalfikowało to tą wersje API. Nowe efekty, nowe bajery = nowa kasa do wydarcia z kieszenia naiwnych. Która z obecnie wydanych gier wykorzystuje w pełni wogóle możliwości DX 9.0C ? chyba można na palcach jednej reki policzyć.

W 100% procentach zgadzam sie z tym że brak jest jakiejkolwiek optymalizacji kodu gier. Czasem zastanawiam się czy to czasem nie jakaś zmowoa pomiędzy producentami hardware'u i softu własnie w celu nabicia kiesy forsą. Wystarczy popatrzyć na konsole, tam każdy ułamek wydajnosci jest wykozystany przez swietnie zoptymalizowany kod. Dzięki temu konsola nie pożera kilowatów prądu i nie ogrzewa pokoju tak jak komputer.

** Dodano: 25-07-2007, 15:05 **
Odnosnie jeszcze kart 8600 i 8500 .... tutaj nv strzela sobie gola do własnej bramki bo niestety pozostawia zbyt wielką dziurę w wydajności pomiędzy poszczególnymi modelami. Wielu użytkowników kart 7600 i jej odmian może się czuć zawiedzonymi jesli przesiądą się na 8600.

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu