Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Centralny zamek
Autor Wiadomość
dann 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-06-2006, 14:21   Centralny zamek

Witam
Wiem, że ten temat już był na forum ale chciałbym zasięgnąć opinii osób które samemu zakładały już centralny w swoim samochodzie.
Czy ciężko jest to zamontować? I jakie ewentualnie problemy/przeszkody mogą mnie czekać przy montażu?

Jaki zestaw do Tempry możecie mi polecić?

Na www.allegro.pl znalazłem m.in.:
1. za 38zł
2. za 49,99zł
3. za 45zł
4. za 39zł
5. za 38zł

Może znacie jakieś ciekawsze modele w niskich cenach?

P.S.
jak wygląda sprawa z podłączeniem do centralki alarmu, chciałem centralny zamek do niej podłączyć by korzystać z pilota od alarmu.

assistance   Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-06-2006, 08:17   

Ja kupuje wszelki sprzetu u "szumo" znajomi tez:]
Niem problemu z gwarancja itp zawsze jest pomocny i bardzo mily czlowiek.

Z monatarzem niema problemu trzeba tylko drzwi rozmontowac i zaopatrzyc sie w te gumowe przelotki miedzy drzwiami a karoseria bez nich przewody moga sie giac itp.
Centralki z alarmu maja zazwyczaj swoje wlasne sterowanie tzn wyjscie na centralny i wogle olewasz sprawe ze sterownikiem z centralnego.
Ew robisz wyjscie z alarmu na sterowniki i pozniej do silownikow:-)
W instrukcjach ejst wszystko latwo opisane i laczy sie po kolorkach wiec bez zadnego problemu !
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 07-06-2006, 14:45   

MupiK napisał/a:
"szumo"

Ja też bardzo gorąco polecam!
Bardzo miła obsługa i rozwiazywanie problemów. Poprostu sprzedawca internetowy jakiego mozna sobie wymarzyć.
a z podłączeniem do alarmu z modułu zamka do alarmu podłaczasz 2 przewody i tyle

thaas 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 08-06-2006, 22:22   

podlączasz dwa przewody o ile masz sterowanie centralnym w module alarmu. jak tak to pryszcz, a jak nie masz a chcesz otwierac i zamykac zamek wyłączając i włączając alarm to trzeba to zrobić poprzez osobny przekaźnik podpiety pod alarm. sam montowalem centralny w tipolu i podpiąłem pod alarm bez seterowania zamkiem. Tyle tylko, że z tym przekaźnikiem miałem straszna mordęgę żeby to zadziałało, ale ile satysfakcji jest z tego, że otwieram i zamykam drzwi pilotem alarmu :D :D :D

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 03-06-2007, 15:06   

Odgrzeję temat żeby nie zakładać nowego.
Czy zrobię to pod blokiem bez dostępu prądu???
Czy będzie mi potrzebna np. wiertarka albo wkrętarka??
Daaaaaawno już nie bawiłem się w elektrykę i nie wiem czy dam radę :(

assistance   Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 03-06-2007, 15:18   

Dasz radę bez niczego. Ja tak robiłem. W drzwiach powinny być jakieś otwory,a z resztą takie uniwersalne zamki mają pomocnicze adaptery :)

thaas 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 03-06-2007, 15:50   

wypadało by się zaopatrzyć w wkrętarkę przenośną (jakoś trzeba blachy montażowe do drzwi przyczepić) oraz silikon do zaklejenia folii i plastików na drzwiach.

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 03-06-2007, 22:52   

Ewentualnie ostre oksydowane wkręty do blachy to wkręcisz je śrubokrętem. No i dobre cążki żeby pręty skrócić.

Adonay 

Wysłany: 09-06-2007, 18:39   

Panowie, skaczę sobie po tematach i obrabiam moje Tipka :P Dzisiaj zdecydowałem się zdjąć tapicerkę i właśnie dopiero po tej czynności zdałem sobie sprawę, że trzeba też zdjąć tę blachę...tzn kolejność - tapicerka, czarny plastik, folia i czarna blacha (to tak w sumie tylko na potwierdzenie napisałem). Rozumiem, że jak już wszystko zdemontuję, to listwy montażowe przykręcam od wewnątrz do czarnej blachy ? Czy coś trzeba piłować? Chodzi mi i ten pręt na którym osadzony jest rygielek, bo moja kiepska wyobraźnia nie ogarnęła innego sposobu jak siłownik ma ciągnąć rygielek...tak w ogóle to siłownik ma być poziomo czy pionowo ? Poza tym kable z CZ mają wychodzić na "ściance" drzwi, na których są ich zawiasy ? Bo czytałem wyżej, że jak nie będzie dziury, to są jakieś adaptery...ja się zdecydowałem na opcję na kluczyk, w takim wypadku gdzie mam szukać kabelków do zasilania w aucie do CZ, czy to ma jakieś swoje i się nie trzeba podpinać ?
     Moneta

chmarka 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 09-06-2007, 21:47   

Witaj ADONAY.
Niemoge teraz zeskanować ci schematu, bo skaner się pogniewał..
Pewne jest że kable wychodzą od strony zawiasów. Ja ostatnio kupiłem CZ tylko że fabryczny (oczywiście używany) i nie zdążyłem jeszcze zamontować, ale sprawdzałem na siedzeniu i działa. nie wiem więc jak to wygląda po zdjęciu tapicerki, ale napewno fabryczny jest montowany inaczej. Na ile drzwi chcesz wstawić CZ? Jak nie uda się zeskanowaćjutro schematu to opisze gdzie który kabel. Jaką masz skrzynke bezpieczników? Mała czy duża?

Adonay 

Wysłany: 10-06-2007, 12:11   

chmarka, CZ chcę zamontować na 4 drzwi. Co do skrzynki, to nie mam pojęcia...mogę je jutro policzyć to Ci odpowiem :) Za schemat byłbym bardzo wdzięczny :)

** Dodano: 10-06-2007, 13:38 **
MupiK napisał/a:
Ja kupuje wszelki sprzetu u "szumo" znajomi tez:]

Hmmm no jest taki użytkownik na allegro ale to chyba nie ten :P
     Moneta

unknown 

Wysłany: 10-06-2007, 13:09   

adonay, ja dokładałem central;

zwykły siłownik jak dajesz ma być pionowo; on rusza swoim cięgnem odpowiednio dociętym (by o nic nie zawadzało a było odpowiednio długie) a to z kolei łączysz z cięgnem od rygielka;

.|=|
/ ..|
I...I
S..R

S to siłownik i jego cięgno co chodzi góra-dół, R to cięgno rygielka, łączysz je razem i ew odpowiednio dla dobrego lekkiego ruchu wyginasz cięgno od siłownika;
siłownik przykręcasz od wewnątrz czarnej blachy do niej na 2ch śrubach, ale ja to zrobiłem bez odkręcania jej, da się, są tam nawet chyba dziury fabryczne pod rozstaw pasujące do siłownika uniwersalnego a jak nie to sobie dowierć;
siłownik prawie pionowo, może pod lekkim kątem /
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

chmarka 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 10-06-2007, 21:02   

Jeżeli masz dużą skrzynkebezpieczników to będzie pasować, a jak małą to trzeba jeszcze kombinować ze sterownikiem CZ :(

13. Akumulator
20. Złącze masy akumulatora
37. Węzeł rozgałęzienia
50. Skrzynka bezpieczników i przekaźników (centralka elektryczna), E14 — zespół sterowania centralnego blokowania drzwi (zamka centralnego) [E,G,H,L to kostki]
54, 55, 68, 70, 81,92 złącza przewodów
59. Punkt masy (dodatkowy)
60. Punkt masy tablicy rozdzielczej (po stronie lewej)
76. Motoreduktor blokady zamka drzwi tylnych lewych oraz lampka kontrolna ich zamknięcia
77. Motoreduktor blokady zamka drzwi tylnych prawych oraz lampka kontrolna ich zamknięcia
78. Motoreduktor blokady zamka drzwi przednich lewych oraz lampka kontrolna ich zamknięcia
89. Motoreduktor blokady zamka drzwi przednich prawych oraz lampka kontrolna ich zamknięcia
102. Motoreduktor blokady zamka pokrywy bagażnika
Oznaczenia kolorów przewodów
A — błękitny B — biały G — żółty H — szary N — czarny R — czerwony
Może jeszcze z każdego zamka iść po kablu do "electronic Check" lub cośtakiego

Ja zawsze kupuje u "lukaszradomsko" sprawna części i dobre ceny =D> więc polecam

Odpowiedz do tematu