Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Subwoofer + wzmacniacz 600 zł / edit
Autor Wiadomość
ChEsTeR93 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 16-08-2011, 21:10   Subwoofer + wzmacniacz 600 zł / edit

Witam.

Nawiązując do tematu , potrzebuje subwoofera ,wzmacniacza i radia do 700zł .
posiadam Fiata Temprę i co jest najgorsze nie ma nic ani radia ani głośników nic zero więc postanowiłem przeznaczyć na audio 700zł to nie jest zbyt dużo.
I chciał bym was się poradzić czy w ogóle można coś za tą kase kupić znalazłem kilka produktów :

http://allegro.pl/zest-jb...1764624484.html to jest pierwszy zestaw co mi wpadł w oko
http://allegro.pl/radiood...1751495099.html
Później to radio może to nie sony ani inne markowe ale powinno działać :

i coś takiego nie mam pojęcia czy to bd grało czy buczało czy coś :D :
http://allegro.pl/aktywna...1749668941.html

Prosze pisać swoje propozycje !

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 16-08-2011, 21:50   

A więc tak:
Jeżeli ja miałbym gołe auto i 700zł to wolałbym kupić dobre radio i 4 fajne głośniki za te pieniądze a za jakiś czas jak się uzbiera to wtedy dokupić wzmaka i suba ;)

Ale jak już chcesz coś za tą kwotę kupić to:
Radio jakie moge polecić:
http://moto.allegro.pl/pi...1760247345.html

Głośniki przód:
http://moto.allegro.pl/pi...1770603880.html

Tył:
http://moto.allegro.pl/pi...1767513451.html

Zostaje niewiele kasy na suba i wzmak, dlatego szukał bym jakiegoś suba aktywnego. Ten co podałeś w linku byłby fajny bo ktoś tu na forum sobie go chwalił :)
Oczywiście trzeba kupić też okablowanie :)

ChEsTeR93 

Wysłany: 16-08-2011, 22:06   

No i właśnie takiej odpowiedzi szukałem bo nie byłem pewien co i jak i pewnie na razie od puszcze sobie subwoofer i wzmacniacz a na razie kupie radyjko i głośniki a później może pomyśle nad subwoofer'm bo zależało by mi na głębi a nie dudnieniu, bo przeszły mi te lata z w których słuchałem techno i dudniącej muzyki. A co do kabli to robie kapitalny remont tempry bo pokazała się rdza na prawym progu i jeszcze w kilku miejscach w których żeby mieć dostęp musiałem wydrzeć wszystko siedzenia tapicerkę , i korzystając z okazji pod ciągnę już kable pod głośniki bo te co są to się nie nadają do niczego :D .

D@wIdS 

Wysłany: 16-08-2011, 22:11   

ChEsTeR93 ja również mam wszystko z tej firmy i powiem Ci że nawet na wyłączonym subie ładnie słychać bas a głos jest czyściutki i miły dla ucha. Ewentualnie jeżeli odpuszczasz sobie suba to żeby jeszcze bardziej polepszyć bas z tylnych głośników polecam takie coś:
http://moto.allegro.pl/si...1763454140.html

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 16-08-2011, 22:40   

a ja bym kupił radio i suba a później kręcił jakieś głośniki na przód, a z tyłu wsadził jakiekolwiek 10cm w seryjne otwory. juz tłumacze o co chodzi. jeśli na przód wsadzisz 10cm a na tył wsadzisz duże elipsy to tylko z tych elips będziesz miał bas w aucie. w momencie kiedy dokupisz suba, bas z tych elips zupełnie zaginie i głośniki pod względem basu staną się bez użyteczne.jedyne co z nich usłyszysz to tony wysokie,a wysokie masz takie same z 10cm ....
jesli planujesz granie bez subwoofera to wtedy warto inwestować w duże elipsy na tył. jesli planujesz subwoofer, który zapewni porządne łupanie na całe auto to jedyne czego ci będzie brakowało to tony średnie i wysokie, które uzyskasz z każdych 2-drożnych głośników o dowolnej średnicy. czyli moja propozycja wygląda tak
jednostka sterująca

http://moto.allegro.pl/al...1763990119.html

sub
http://moto.allegro.pl/sk...1751026032.html
( w komplecie sa juz kable + gratis koleś daje tweetery ) które podłączasz równolegle z dowolnymi głośnikami z tyłu czy z przodu i masz juz załatwione tony wysokie. w tej konfiguracji braknie ci tylko dowolnych nawet firmy peying głosników 10cm które posłużą tylko jako źródło wysokich i średnich tonów, po przeciwnej stronie auta niz te tweetery.

zresztą ogólnie zależy co lubisz i czy masz siano, na dalszą rozbudowę grania. jak chcesz mieć łupanie i zamknąć się w 700zł to zrobisz to na w miarę dobrym sprzęcie, który opisałem. jesli chcesz w miare przyzwoite granie bez łupania to zrobisz na konfiguracji kolegi D@wIdS, a jeśli masz żeby np w nastepnym miesiącu czy tam 2-3 miechy później dorzucić kolejne 300zł na głośniki do przodu i duże elipsy do tyłu to będziesz sprzęt grajacy wartości tempry :P zbudowany na bazie nie złych gratów. przyzwoita jakość i łupnięcie

jesli na jednostkę sterującą wybierzesz jakiegoś gniota typu peyinig itp to później żebyś nawet kupił głosniki po 500zł to i tak będzie żenada. radio to podstawa,a teraz mamy takie piekne czasy, że audifilski sprzęt mozna kupić za śmieszną kasę.mówię oczywiście o alpine
( chcociaż ten pioneer podany przez kolegę tez ma nie złe parametry :D )
alpina ma w RMS 4x18 watt i skuteczność 96dB
pioneer ma 4x22 watt ale niższą skuteczność, 94 dB co oznacza w praktyce, że trzeba go dużo bardziej rozkręcać żeby zagrał podobnie, a co za tym idzie przy wyższym rozkręcaniu zacznie szybciej charczeć

D@wIdS 

Wysłany: 16-08-2011, 23:05   

ChEsTeR93, jesteś nowy więc kolega Leśniczy ma tutaj największą wiedze na temat CA :)
Leśniczy, też myślałem żeby zaproponować jakiegoś alpinka, ale ten pionek jest tani i dobry :) Sam sie zastanawiałem nad zakupem, ale stwierdziłem że lepiej dozbierać i kupić dobry kombajn ;) Póki co mój jeszcze daje rade :)
Leśniczy napisał/a:
sub
http://moto.allegro.pl/sk...1751026032.html

Czytałem gdzieś że te głośniki są dupne :p
Co do kabli to daję sobię rękę uciąć że miedzi tam będzie jakieś 25% względem grubości całego przewodu ;) Już grubsze mam przewody zasilające jajka :)
Ale wiadomo że za takie pieniądze to szału nie będzie z tymi dodatkami ;) CO do wzmaka dobry, ostatnio kumplowi poleciłem i jest zadowolony ;) Ogólnie Magnat moim zdaniem też jest dobry jakościowo :)
Leśniczy napisał/a:
jesli chcesz w miare przyzwoite granie bez łupania to zrobisz na konfiguracji kolegi D@wIdS

Ludzie się na ulicy nie ogladają, ale bas jest dość duży a jak by te obudowy dorzucić o których pisałem wcześniej to byłoby miodzio :) Raz stałem sobie na stacji i podjechało seicento i z tyłu koleś miał właśnie te pionki w obudowach a słychać było jak miałby jakiegoś suba ;)

Leśniczy 

Wysłany: 16-08-2011, 23:11   

D@wIdS, tak na prawdę czy weźmie alpina czy pionera to juz nie ważne bo to ogólnie "wyższa pólka" w stosunku do np jvc czy sony, o peyingach, dalko, clarus itp nie chce nawet wspominać bo jest to dno dna i nawet głuchy zobaczy różnice :D

odnośnie alpina to one graja łagodnie, EQ jest tam praktycznie zerowy, a wszystko ustawia się indywidualnie, z kolei budowa menu jest prosta i intuicyjna.
pioneery z wjazdu grają jakby żywiej z naciskiem na bass , maja podstawowy EQ ( disco , rock ipt,itd ), menu jest zakręcone jeśli ktos wcześniej nie miał pionka i to sie trzeba
przyzwyczaić.

to już taki lekki OT (off topic )
ale napiszę szczerzę , jeśli ktoś zaczyna swoja przygodę z car audio to tanie sony xpload zagra świetnie, wręcz zaje..fajnie i satysfakcja gwarantowana. problem zaczyna sie kiedy ktoś pod obecne głośniki/suba zapnie pioneera, alpine czy clariona różnica jest oszałamiająca ... dlatego ja zawsze proponuje zacząć od czegoś konkretnego i nie bawić się w wydawanie siana na darmo

ChEsTeR93, wiem że zrobiliśmy ci sieczkę z wyborem grania. ale podstawą jest zakup dobrego radia. najtańszy pioneer czy alpine będzie grał duzo lepiej niż jvc czy sony za ponad 350zł. głośniki, sub i wzmacniacz zagrają tak jak im "radio karze"

ChEsTeR93 

Wysłany: 17-08-2011, 09:10   

Sieczkę to mało powiedziane , ale przystał bym na propozycji D@wIdS bo jak na razie to zależy mi na na fajnym basie z głębią , a jak pisałem wcześniej to łupanki mi przeszły teraz słucham bardziej Hip-hopu, popu czasem rocku . A później tak za 2-3 miechy może bym sie pokusił o subwoofer i wzmacniacz ale bym sie pobawił w zabudowę bagażnika i założył woofery ale to tylko plany jak bd stał dobrze z kasą to bd myślał o rozbudowie.
A nie chciał bym czegoś ''potężnego" montować bo by tego tempra nie przeżyła .

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 17-08-2011, 11:36   

ChEsTeR93,

poczytaj sobie

http://forum.tempra.org/t...ght=jakie+audio
http://forum.tempra.org/t...ght=jakie+audio
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 17-08-2011, 17:12   

nie ma co kombinować, porządne radio + 10cm na przód + duże elipsy do tylniej półki i zostaje jeszcze troche kasy ... później wzmacniacz i sub

ChEsTeR93 

Wysłany: 17-08-2011, 19:08   

Też tak myślę i dlatego do południa za mówiłem to co pisał D@wIdS i myśłe że do piątku wszystko bd u mnie jutro jadę do sklepu z kablami głośnikami itp i kupuje okablowanie do głośników ,antenę i złącze ISO . i bd się bawił w podpinanie :D .
Dziękuje za wyczerpujące wypowiedzi i okazaną mi pomoc.

Pozdrawiam!

D@wIdS 

Wysłany: 17-08-2011, 19:19   

ChEsTeR93 napisał/a:
myśłe że do piątku wszystko bd u mnie

Daj znać jak się granie podoba :)

ChEsTeR93 napisał/a:
Dziękuje za wyczerpujące wypowiedzi i okazaną mi pomoc.

Po to jest forum :) Jak będzie jeszcze jakiś problem to wal śmiało :)

ChEsTeR93 

Wysłany: 17-08-2011, 20:01   

No na pewno bd pisać jak będę kombinować dalej z car audio albo bd miał problemy z elektryką ,już mam problem bo nie chce fiat odpalić ale z tym raczej sie uporam jutro bd miał filtr powietrza , kable , kopułkę być może świece i zobaczę co sie będzie działo .

Dobra tyle szkoda robić off-topic .

D@wIdS 

Wysłany: 17-08-2011, 20:11   

ChEsTeR93, widzę że coś w moim stylu jesteś ;d Ja kupiłem wzmak a aku miałem do wymiany i sie dziwiłem że mi sie wszystko wyłącza jak podgłośnie :D
Wiem że najpierw się robi najważniejsze ale ja tak nie umiem :D Nakupuje bajerów a potem się okazuje że trzeba coś poważniejszego wymienić to nie ma kasy xD
haha nie zmienię sie juz ;D

Leśniczy 

Wysłany: 17-08-2011, 23:33   

ChEsTeR93, złącze ISO bedziesz miał w komplecie. tzn przejście z pioneera na ISO. dokup wtyk ISO i przewody z miedzi beztlenowej o średnicy min. 1mm, a do tylnych elips najlepiej 1,5mm, kostkę ISO najlepiej z oznaczeniami na przewodach, które to przód , tył oraz plus minus głośników. plusowy zasilający radio najlepiej pociągnąć np. z zapalniczki ( jest najbliżej ) i ma w miarę gruby przekrój

ChEsTeR93 

Wysłany: 18-08-2011, 20:18   

Cześć nawet się tego nie spodziewałem że dziś mi przyszło wszystko, jutro z rana w stanę i pod ciągnę kable i zacznę montować wszystko wykładzinę siedzenia tapicerkę itp raczej jutro tego wszystkiego nie zrobię ale jest nadzieja że radio od palę :D i dam znać czy fajnie gra :D i będzie można opijać naprawę i konserwacje auta :partyman:

D@wIdS 

Wysłany: 18-08-2011, 21:23   

No faktycznie szybko to doszło :p Mam nadzieje że będziesz zadowolony z tego zestawiku, bo ja mam podobny sprzęcik i gra wyśmienicie:-)

ChEsTeR93 

Wysłany: 21-08-2011, 11:33   

Jak wam to powiedzieć na razie nie jestem zadowolony bo radio nie włącza się, szlag mnie już trafia nie mam pojęcia co robić . jak to dziadostwo podpiąć ,czy żółty przewód jest konieczny do włączenia radia.

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-08-2011, 11:42   

ChEsTeR93 napisał/a:
,czy żółty przewód jest konieczny do włączenia radia.

haha a czy czasem żółty kabel nie zasila radia ?:D
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

ChEsTeR93 

Wysłany: 21-08-2011, 12:10   

Luczu napisał/a:
ChEsTeR93 napisał/a:
,czy żółty przewód jest konieczny do włączenia radia.

haha a czy czasem żółty kabel nie zasila radia ?:D

No chyba czasem jest :D wszytko działa pięknie może troszkę basów brakuje ale jest git , ja tu za jakiś czas bd pisał jaki subwoofer włożyć ale na razie kasy nie mam ;D
Pozdrawiam

D@wIdS 

Wysłany: 21-08-2011, 12:11   

ChEsTeR93, u mnie do kostki idzie czarny, czerwony, niebieski oraz żółty.

** Dodano: 21-08-2011, 13:12 **
ChEsTeR93, ok :)
Tylko nie dawaj nowym głośnikom od razu ba maxa :) Niech się trochę dotrą :)
Ustaw sobie dobrze radio, basu powinieneś wycisnąć sporo :)

ChEsTeR93 

Wysłany: 21-08-2011, 13:31   

Już praktycznie od 2 godzin gra muzyka i jest fajnie na prawdę fajnie a szczególnie na tylnich siedzeniach przednich jeszcze nie założyłem :D teraz tylko czekać aż wydadzą prawko i zostaje tylko jeździć :dresik:

Leśniczy 

Wysłany: 21-08-2011, 17:28   

czerwony i żółty ma mieć +12V , czarny masa, niebieski przyda się dopiero jak zakupisz wzmacniacz.
jak wspominał D@wIdS, nie dawaj im za bardzo czadu na początku.oprócz EQ , samych basów też bym juz nie podkręcał, a szczególnie przy włączonym LOUD;nesie . chociaż to juz kwestia kto co lubi :P

ChEsTeR93 

Wysłany: 10-10-2011, 10:06   

Przyszły te chwile które nastąpić musiały, i znów was proszę o pomoc :D .
Zarobiłem troszku kasy i mam te 500-600 ziko i chciał bym kupić jakis subwoofer i wzmacniacz ale coś z rodziny JBL , i o to jest moje pytanie co brać co kupić ???

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-10-2011, 10:35   

ChEsTeR93, aktywny czy pasywny tzn ze wzmakiem wbudowanym, czy też bedziesz miał wzmaka osobno :)

Odpowiedz do tematu