Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyłącznik na + z aku ?
Autor Wiadomość
VEndriuV 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-01-2010, 14:29   Wyłącznik na + z aku ?

Witam, czy wychodzi gdzieś w skrzynce bezpieczników główny przewód z + akumulatora ? Gdyż mam duży pobór przy postoju i jak dłużej nie jade to wyciągam kleme, ale chciałbym zrobic na wyłącznik, tak by mozna szybciej to wyłączyć. Bo na noc to juz bardziej biore do domu aku.
     Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 13-01-2010, 14:34   

Endriu64, a może lepiej sprawdzić dlaczego masz taki pobór i to naprawić?

Kaputzin 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 13-01-2010, 14:43   

Endriu64 no właśnie lepiej było by sprawdzić co kradnie prąd na postoju - podpinasz miernik do akumulatora i wyciągasz po kolei, po jednym bezpieczniku ze skrzynki i kontrolujesz cały czas wskazania miernika :) Tym sposobem dojdziesz gdzie prąd ucieka albo przynajmniej w którym kierunku :D

"Gdy opuści mnie granie, miej w opiece mnie Panie"
     Moneta

VEndriuV 

Wysłany: 13-01-2010, 15:06   

cięzko dojść, bo średnio 0,2 A jest ale może skacze. Do tego aku też nie jest w super stanie więc nie trzeba mu dużo żeby juz nie odpalił, a jak wiadomo diesel dużo potrzebuje tym bardziej zimą. Więc te 0,2 (może skoczące wiecej) troche go rozładowuje przez noc (przy temp na -). A jak stałby z 3 dni to na 90 % nie odpali.

Pierwsze co się rzuca to, radio (dioda) no i zegarek dosć głośno chodzi może coś nie tak z nim. Tak to jeszcze mam centralny, i el. szyby. Wszystko działa. Jedynie cetrlany w jednych drzwiach z tyłu (może zwarcie ?)
     Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 13-01-2010, 16:12   

Endriu64 napisał/a:
radio (dioda)

wypiąć radio w naszych autach to 5 sekund

Endriu64 napisał/a:
zegarek dosć głośno chodzi

pomoże nasmarowanie mechanizmu
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 13-01-2010, 18:35   

200mA to mniej więcej prąd jaki bierze kiepskie radio na podtrzymanie pamięci. przerabiałem podobny temat u kumpla, gdzie prądożercą okazało się radio "noname" z allegro. oczywiście w przypadku w "miarę" sprawnego akumulatora i używania auta przynajmniej 2 razy w tygodniu problem może nie występować

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 13-01-2010, 18:54   

a wie ktoś ile wynosi dopuszczalny pobór prądu ...
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 13-01-2010, 19:48   

Endriu64, do skrzynki bezpieczników dochodzi gruby plusowy przewód.Wychodzi on z tej czarnej plastikowej puszeczki przykręconej do lewej kolumny macphersona.
     assistance   Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 13-01-2010, 20:12   

Endriu64 popatrz tu http://forum.tempra.org/t...ghlight=pob%F3r

Luczu napisał/a:
a wie ktoś ile wynosi dopuszczalny pobór prądu ...
nie ma poziomu dopuszczalnego, ale bez niczego (czyt. radia, centrala, wzmacniaczy i innych duperelek) powinno być w okolicy 0,01 - 0,02. Ja mam teraz z radiem, centralem i wzmacniaczem ok. 0,06, ale dorobiłem specjalny wyłącznik do wzmacniacza i radia, bo nie chciało mi się ich podłączać pod kabel, który daje prąd po przekręceniu kluczyka. Także po przełączeniu wajchy radio idzie w stan uśpienia i tylko podtrzymanie ciągnie :)

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 13-01-2010, 22:56   

mrk69 napisał/a:
nie ma poziomu dopuszczalnego, ale bez niczego (czyt. radia, centrala, wzmacniaczy i innych duperelek) powinno być w okolicy 0,01 - 0,02. Ja mam teraz z radiem, centralem i wzmacniaczem ok. 0,06, ale dorobiłem specjalny wyłącznik do wzmacniacza i radia, bo nie chciało mi się ich podłączać pod kabel, który daje prąd po przekręceniu kluczyka. Także po przełączeniu wajchy radio idzie w stan uśpienia i tylko podtrzymanie ciągnie :)

rozumiem że na kabelku czerwonym założyłeś przełącznik, zaś na żółtym jest cały czas 12 ( pamięć ) tyle że radio po wyłączeniu ( przeważnie przytrzymanie "off" przez 3sec ) przechodzi w stan gdzie podtrzymuje sobie tylko pamięć właśnie z kabelka zółtego zaś z czerwonego już nic nie ciągnie. co innego wspomniane wcześniej radia "noname" wtedy zastosowanie przełącznika bywa logiczne :) , zaś "centrala" czyli chyba chodzi ci o centralny zamek nie ma prawa pobierać żadnej energi kiedy nie jest używany, jeśli pobiera jest uszkodzony. wzmacniacz również po wyłączeniu radia powinien się wyłączać i nie ma prawa pobierać żadnej energii ( wzmacniacz nie ma żadnych ustawień, które wymagają podtrzymania pamięci, wszystko ustawia się na "twardo" potencjometrami lub przełącznikami )

zegarek oraz komputer sterujący pracą silnika powinien pobierać ok 20-40mA ( 0.02-0.04 A ) , podtrzymanie pamięci radia nie powinno przekraczać 50mA. następnie jedynymi pozostałymi urządzeniami które mają prawo brać energie są np alarmy i tu zaczyna sie zabawa. seryjny alarm producenta ma znikomy pobór rzędu 30-50mA zaś tanie alarmy "dokładane" potrafią żreć nawet 500mA ( 0,5A )

teraz jak to przeliczyć ? tzn ile wytrzyma akumulator?
powiedzmy że mamy nowy akumulator 50Ah.przykładowo komputer i zegarek ( 30mA ) , radio (50mA) oraz dorobiony alarm powiedzmy (120mA ) łączny pobór to 200mA ( 0.2A ) i tyle energi pobierze ten sprzęt w czasie jednej godziny, po 10h to będzie 2A , po 24h będzie 4,8A, po dwóch dniach prawie 10A. teoretycznie po 10 dniach aku powinien być zupelnie rozładowany zaś po ok 6 dniach auto już nie odpali. tyle z teorii ... w praktyce bywa że auto z alarmem potrafi odpalić po 2 tygodniach. tyle że posiadacze 2-3 letnich akumulatorów "no-name" mogą sie pożegnać z taką praktyka gdyż przyjmuje się że akumulatory tanie tracą ok 15-20% sprawności w ciągu roku

mam nadzieje że naświetliłem co nie co sprawę co ile bierze i ile wytrzyma "mój" aku :)

Odpowiedz do tematu