|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Naprawa szyby |
Autor |
Wiadomość |
Adzia
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-08-2007, 13:21 Naprawa szyby
|
|
|
Mam uszkodzony kontakt ogrzewania tylnej szyby (wsuwka), było to fabrycznie przylutowane do napylonego metalu na szybie.
Czy jest sposób by to naprawić?
Mam też na przedniej szybie skazę po kamieniu na wysokości oczu (odprysk wielkości 5 mm).
Czy można z tym coś zaradzić żeby to było mniej rzucające się w oczy? |
_________________ TIPO - AUTO WIECZNIE MŁODE |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-08-2007, 13:31
|
|
|
Złączkę szyby naprawisz specjalnym klejem przewodzacym prąd.Kupisz w każdym sklepie elektronicznym cena ok 20,-
Lub w zakładzie montującym szyby-potrafią przylutować-cena ?nie wiem
naprawiać szybę można ale jezeli uszkodzenie jest na wysokości oczu kierowcy gorzej,oficjalnie z rachunkiem nikt Ci tego nie zrobi bo Kodeks Drogowy zabrania.Tak na pół oficjaolnie -każdy zakład z szybami samochodowymi-koszt ok 40,-
Praktycznie nie ma sladu,więc na przegladzie jak nie będzie mocno wyczulony na to nawet niezauwazy,ale jak zauważy to zapomnij o pieczątce.Chyba że jakos go "przekonasz"
Ale in minus-jak polickja nie będzie miała do czeg się przyczepić przyczepi sie do naprawianej szyby i jak ich zdenerwujesz( a wrazliwi to oni sa czasem bardzo) mogą nawet zatrzymać dowód.A niby takie to g..... ale mam naprawiany odprysk po kamyku na szczęscie od strony pasażera.W dzień w zasadzie nie widać za to w nocy przy żle ustawionych światłach daje piękną tęcze.Więc nawet jak zrobisz to licz się z tym że możesz mieć dość ciekawe wrażenia.Naprawiają wlewajac żywicę w pęknięcie i zasuszając ją ,wiec w zasadzie szyba w tym miejscu traci przejżystość. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
Adzia
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-08-2007, 13:50
|
|
|
Klejenie odpada, bo się może na nowo wyrwać złączka. Tam wisi na niej kabelek z wsuwką. Spróbuje do mechaników od szyb jak im się uda przylutować to będzie OK.
Klejenie jest dobre tylko na poprzerywane ścieżki.
Zaklejenie odprysku całkiem mnie zadowoli jeśli nie będzie po naprawie odprysk widoczny. Boję sie właśnie kontroli na drodze, bo wtedy jak zabiorą dowód to tylko wymiana szyby a to jet kosztowne i sugeruje jakąś większą kraksę.
Dzięki za info. |
_________________ TIPO - AUTO WIECZNIE MŁODE |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|