W kieszeń biednego studenta trafił spory zastrzyk gotówki, więc zamierzam złożyć sobie kompa głównie do gier i do pracy ze zdjęciami (Photoshop itd). Docelowo chcę wydać 1500zł (myślę, że nie więcej niż 1700zł), oczywiście na samą skrzynkę bez nagrywarki DVD bo kupiłem niedawno.
I teraz zaczynaja się schody - kiedyś dość uważnie śledziłem nowości itd, ale wypadłem z obiegu w momencie kiedy procesory miały 333mhz prędkości. I nawet nie wiem od czego zacząć:
Obudowę, sobie znajdę jakąś.
Zasilacz - z tego co czytałem minimum 400?
Płyta główna - to chyba na razie mój największy dylemat, bo nie mam pojęcia nawet czym powinienem się kierować przy wyborze,
Procesor - raczej skłaniaj bym się ku intelowi (jakiś najtańszy i5?), chociaż AMD nie wzgardzę
Karta graficzna - Radeon HD4850?
Wiem, że to temat rzeka, ale może ktoś z was siedzi w interesie i podrzucił by jakąś dobrą radę...z góry dzięki:)
Geforce mnie nie przekonuje...jest droższy, a ponoć te GTX250 czy tam GTS250 to jest stary GeForce 9800 tylko podrasowany...w sumie, zawsze miałem GeForca, chyba chce teraz czegoś innego:P
płyta gł ASUS P5Q SE PLUS Intel P45 Socket 775 cena ok 330zł
procek CORE 2 DUO E7600 3,06GHz LGA775 BOX cena ok 590zł
pamiec KINGSTON KVR800D2N6/4GB (2X2GB) cena ok 380zł
dysk twardy CAVIAR 500GB WD5000AADS SATA II 32MB CACHE cena ok 190zł
grafika ASUS ATI Radeon HD5670 512MB DDR5/128bit DVI/HDMI PCI-E (775/4000) cena 350zł
na seri Icor masz drozsze procki i plyty glowne pamieci ddr3 tez sa drozsze grafike najlepiej asusa jaka by nie byla dla tego ze wszystko sie sypie i nie mozesz patrzec ze cos jest markowe a asus jako nieliczny daje 3 lata gwarancji co jest duzym plusem na amd sprzet bedzie tanszy ale i slabszy zawsze mozesz wziasc mniej ramu slabszy procek na plycie gl nie oszczedzaj gdyz od niej wiele zalezy dysku nie biez mniejszego niz 500GB bo sie nie oplaca 250 bedzie ok 20 zł tansza
_________________ Tipo 1,6 I.E. 94r +LPG 835c1,000 było
Mercedes W123 200D 81r jest
Fiat Marea 2.0 20V 98r była
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
stefan, Witaj,witajcie.
Jeżeli składasz komputer pamietaj :
-jak i płyta główna jak i procesor powinny być bardzo dobre wytrzymałościowo i jakościowo,polecam układy "Intela".
Płyta Głowna : ASUS P6T SE Intel X58 LGA1366-500zł
Procek : INTEL CORE I7-860 2.8GHz 8MB OEM-800zł
-Karta graficzna : GAINWARD GeForce GT240 1024MB DDR5/128bit -400zł
Zacznij od czegoś mocnego pamięci ram i dysk dokupisz za miech,dwa ale zestaw na długi okres starczy.
Zasilacz proponuje mocniejszy niż 400w
Pamiętaj nie kiedy przezorna oszczędność w przyszłości obfituje problemami rozbudowania sprzętu.
Co do dysku twardego to nie szalej z wielkością weź lepiej 2 mniejsze niż 1TB
A dla tego ze jak 1 ci siadzie to kicha a jak masz 2 twardziele to już masz szanse, ważne dane zgrać sobie na 2 dyski jako kopia.
_________________ Tempra 1,6 +gaz Kołobrzeg.ZMARŁA ZOSTAŁA PODPALONA!!!
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-08-2010, 22:12
Cała jak to obecnie w mediach trąbią najnowsza rewelacyjna i ogólnie super seria procesorów "i" to jedna wielka ściema, jak mniej wiecej z Ge force with CUDA, tak naprawde od i3, a nawet niektorych i5 bedzie lepszy stary wygrzany e8400 lub jakies proste quady ktore caly czas dobrze w cene stoja, a mimo tego sa tansze niz nowe wynalazki. W tej kwocie nie polecam skladac kompa w zadnej z wiekszych sieci a np kupic na... allegro ostatnio znajomemu doradzalem:
i pomimo niuansow, ze plyta moglaby byc lepsza, taktowanie pamieci wyzsze, to mamy na pokladzie fajnego quada, oraz bardzo przyzwoitego GT240 ktory da rade nawet z najnowszymi tytulami.
Choc pierwsza opcja najlepsza, znajomy sie cieszy i giercuje
Jak kolego wyzej napisal ddr3 niekoniecznie, szczegolnie ze mialy taniec wraz z przedpremiera ddr4 a tu gucio. Dysk 500 najlepsze obecnie rozwiazanie. Zasilacz? tu zawsze schody trzeba dokladnie policzyc jaka karta i jaki proc wtedy mniej wiecej ustalamy pobor pradu, wrarto tez wziac pod uwage iz najbardziej markowe zasilacze (jedne z lepszych na dzisiejsze czasy) jak corsair czy high endowe serie chiefteca Daja do90% mocy podanej na opakowaniu. Czyli jezeli mamy 500W w rzeczywistosci jego peak'iem moze byc skrajnie 450W wtedy tez lepiej wziac juz 600 lub 650 jezeli zestaw wymaga nawet tych 400.
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT???
Wysłany: 23-08-2010, 22:37
Powiem Ci tak.. z GTA 4 jest tak ze chodzi jak chce na czym chce. Mozna miec polowe slabszego kompa i bedzie szlo pieknie, a na takim nie pojdzie wogole, bo ktorys podzespol bedzie mial niezgodnosc sprzetowa.
Ale konkretnie na tym modelu chodzi. Najnowsza wersja czyli ballad of Gay Tony i ta druga z tym kolesiem co na harleyach smiga chodzi, na 1600x900 na wysokich z 2x antialias, ale to zadna rewelacja, na notku P8400 2.26ghz 4gb ram ati3650 smiga mi to w pelnych detalach + aa 4x, tak jak mowie GTA to nie wyznacznik, ale chodzic bedzie i to... porzadnie.
PEUGEOT???
Luczu, trochę od tematu napisze ku twej odpowiedzi co do gta 4 :
Wymagania zalecane:
* Windows XP - Service Pack 3 / Windows Vista - Service Pack 1
* Intel Core 2 Quad 2.4 GHz lub AMD Phenom X3 2.1 GHz
* 2 GB RAM (XP) / 2,5 GB (Vista)
* 18 GB miejsca na dysku twardym
* nVidia GeForce 8600 lub ATI Radeon HD3700 (512 MB)
Ale jak by nadal cos ciela to szukaj karty z 1GB pamieci
A to proste wymagania :
Wymagania "GTA 4" PC:
Wymagania minimalne:
* Windows XP - Service Pack 3 / Windows Vista - Service Pack 1
* Intel Core 2 Duo 1.8 GHz lub AMD Athlon X2 64 2.4 GHz
* 1,5 GB RAM
* 16 GB miejsca na dysku twardym
* nVidia GeForce 7900 lub ATI Radeon X1900 (256 MB)
_________________ Tempra 1,6 +gaz Kołobrzeg.ZMARŁA ZOSTAŁA PODPALONA!!!
Wysłany: 23-08-2010, 22:47
No wlasnie... tyle ze znam przypadki gdzie kompy spelniajace wymagania zalecane ciely a ponizej podstawowych chodzily plynnie. Zalezy nawet od biosa krrty grafiki.
PEUGEOT???
Powiem tak. Ja też miałem dylemat. AMD czy Intel.
Najnowsze i3 to nic innego jak dualcore. Dopiero i5 jest mocniejszy niż dualcore.
Jeżeli nie chciałbyś przepłacić wybierz coś na bazie
AMD Phenom II x3 lub x4 (3 lub 4 rdzenie)
Płyta - polecam od MSI, bardzo dobre parametry i dużo opcji z BIOSu do ustawiania wiatraczków (ja sobie wyciszyłem komputer).
Pamięci, idź już w DDR3
Dyski WD dobre, Seagate słyszałem ciut się opuścił. Podobnież Samsung się dużo poprawił.
Zasilacz, weź dobrej firmy, nie kupuj nic taniego - ja mogę polecić taki zasilacz Corsair ATX 550W
http://tryton.com.pl/cennik_towar.php?idtow=18173
Ma od 1.5 roku i zero problemów ze skokami napięcia.
Grafika, tutaj masz trochę wyboru. Najniższe GTXy to takie nowsze 9800 GTX+. Dopiero tak od 280 i w górę są wydajniejsze.
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska
czyli mieszcząc się w tym dość niskim budżecie masz całkiem przyzwoitego compa
wspominałeś coś, że chciałeś procka intela .... za kasę, którą masz możesz kupić intela ale będzie znacznie mnie wydajny niż ten AMD wymieniony w zestawie
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP
Zastanawiałem sie nad intelem - od małego miałem AMD, i jak przesiadłem się na porównywalne wiekowo procesory od Intela - to było niebo a ziemia. Ale nie wiem jak jest teraz...
W moim zasiegu cenowym jest raczej tylko i3, a opinie sa rózne, od euforycznych po dołujące, więc chyba się zdecyduje na AMD...
Po podliczeniu dysku, grafy, dźwięku, obudowy itd zostaje mi jakieś 700-800zł na płytę główną i procesor...co za ta kasę z AMD?
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 25-08-2010, 09:12
pisario, ten drugi link do kosza ) tam jest płyta asrocka
( chodź miałem kiedyś coś na asrocku i działo w miarę to porażający był brak jakichkolwiek funkcji w biosie )
w każdym razie lepiej dołożyć dosłownie parę złoty i wziąć jakiegoś gigabyte czy msi
miszko, odnośnie modecom'ów ja je uważam za porządne zasilacze w dobrej cenie, złożyłem pare zestawów na tych zasilaczach i brak jakichkolwiek problemów. stare modecomy feel serii II owszem zdarzało się że padały ale nigdy nie ciągnęły nic ze sobą.
carbon to w miare mocny, cichy i bezpieczny wybór ja polecam
Wysłany: 25-08-2010, 13:14
płyt as rocka przerabialem kilka, nie sa zbyt zaawansowane ale wbrew pozorom nie naleza super awaryjnych. Jezeli nie bedziemy grzebac bedzie wszystko cacy, a grzebac w nich i tak sie nie da dopiero n-ty update biosa daje wiecej mozliwosci ktorych i tak jest malo.
Na zasilaczach modecoma skladam codziennie zestawy i powiem tak.
Feel - do zastosowan biurowych
Premium - sporo lepiej, ale nadal bez szalu. Dobre do domu, dla malo wymagajacych userow.
Carbon - hmm... co ciekawe w testach wychodza lepiej niz wiekszosc obecnych Taganow wiec... czemu nie? ale nadal za pare zloty wiecej wole wygrzanego chiefteca
PEUGEOT???
Dodam od siebie troszkę.Przy tej kwocie to nie ma co pakować się w Nvidię.
Z resztą jest stronka z której możesz skorzystać KLIKEN MACHEN
Jest zestaw za 1550 zł i moim zdaniem jest optymalny i dobrze wymierzony.Jest też malutka szansa że trafisz na procka z możliwością odblokowania czwartego rdzenia.Do ceny trzeba dodać obudowę.Polecam budy Coller Master z serii ELITE a ostatnio wyszedł nowy model i nie jest drogi ale ma wypasione czarne wnętrze .Oczywiście kwestia gustu ELITE 430
Ewentualnie polecam moją budę Cooler Master CM 690 która jest na prawdę dobrze zrobiona.Sama paka waży prawie 10 kg i jest na prawdę sztywna i jeszcze bardziej chłodna hehehe
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 03-09-2010, 20:39
ZielonyTBG, z odblokowanie 4 rdzenia to jest loteria ponieważ .
procesor 3-rdzeniowy to w gruncie rzeczy miał być 4-rdzeniowy ale po wycięciu z krzemowego wafla i poddaniu testom okazało się, że 1 rdzeń nie spełnia norm ( czyli nie osiąga właściwej częstotliwości,nadmiernie się grzeje lub po prostu jest nie stabilny) dlatego włąsnie producent "odcina" wadliwy rdzeń, a żeby nie marnować krzemowego kawałka wypuszcza procesor jako 3-rdzeniowy i o to jest cały sekret pochodzenia procków 3rdzeniowych są to po prostu 4-rdzeniowe nie wypały.
odblokować czwarty rdzeń tak aby działał stabilnie i nie grzał się da się w 1/10 egzemplarzy i nie polecam celować w "trójkę" bo może sie odblokuje .... nie wiem jak tam to ryglada cenowo bo ja "trójki" omijam z daleka ale jeśli jest ciut droższy od 2-rdzeniowego i znacznie tańszy od 4 to mozna się pokusić )
Leśniczy, przecież napisałem wyżej że "Jest też malutka szansa że trafisz na procka z możliwością odblokowania czwartego rdzenia."
Akurat wiem jak jest z rdzeniami,ale może akurat kolega Stefan dowie się o tym z Twojej wypowiedzi.
I nie wiem dlaczego omijasz te trójki Z Twojego postu wynika że ot tak na wszelki.Są to dobre procki i nie ma się co nich bać.
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.