Apteczka... |
Autor |
Wiadomość |
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 30-08-2006, 20:28 Apteczka...
|
|
|
Witam,
trochę już czasu minęło od robienia prawka i tak się ostatnio zaczołem zastanawiać czy się przepisy nie zmieniły, bo wiem, że w niektórych nowych autach nie jej ma - mianowicie - apteczka.
Czy w kodeksie drogowym (lub innym polskim prawie) jest mowa, że samochód osobowy musi być wyposażony w apteczkę? A jeśli tak, to czy prawo określa co w tej apteczce ma się znajdować?
wiem, że obowiązkowo wozimy trójkąt i gaśnicę..... a właśnie - przy okazji nasunęło mi się kolejne pytanie - czy dostaniemy mandat za posiadanie 'przeterminowanej' gaśnicy?
Pozdrawiam |
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-08-2006, 20:37
|
|
|
Apteczki nie musi być. Obowiązkowa jest gaśnica i trójkąt ostrzegawczy. |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-08-2006, 21:15
|
|
|
Apteczka to podstawa !!
Za gasnice moga wlepic mandat:-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-08-2006, 21:41
|
|
|
Ale prawo prawem. Apteczka nie jest wymagana. Trójkąt i gaśnica muszą być na wyposażeniu.
[ Dodano: 30-08-2006, 22:46 ]
Tak, za przeterminowaną gaśnicę można dostać mandat. Jednak najlepiej mieć gaśnicę z manometrem (czujnikiem ciśnienia). Wtedy nawet jak się przyczepia, a wskazówka będziena zielonym polu to uda się ugadać
A co do sprawdzania gaśnic, to zrób sobie takie coś. Koszt bardzo smieszny. Zaledwie pare złotych (5zł? nie pamiętam już ile). Gosciu rozbierze gaśnicę, sprawdzi. Jeżeli będzie ok to złoży i przybije naklejkę, ze wszystko ok. Tylko już nie pamiętam na jaki czas. Chyba rok czasu. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 31-08-2006, 07:15
|
|
|
Dzięki koledzy
Zatem muszę dziś sprawdzić ważność gaśnicy |
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 31-08-2006, 07:41
|
|
|
Dodam tylko, że w niektórych europejskich krajach apteczka jest niezbędna a np: w Hiszpanii na wyposażeniu muszą być dwa trójkąty. O kamizelce odblaskowej nie wspomnę... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 31-08-2006, 08:38
|
|
|
Warto mieć apteczkę. Kodeks Karny nakłada obowiązek na świadka wypadku udzielenia pomocy przedlekarskiej poszkodowanemu. Za nieudzielenie pomocy grozi 3 lata. Nie musi to być od razu resuscytacja ale wystarczy zabezpieczenie miejsca zdarzenia i powiadomienie służb medycznych.
Gaśnica jest ważna 5 lat - ale chodzi o zaworek uruchamiający i mechanikę, proszek gaśniczy podlega kontroli co rok, więc co rok trzeba legalizować gaśnicę. Po 5 latach trzeba kupić nową gaśnicę albo oddać do regenaracji.
Jestem pracownikiem służby bhp więc jak coś to pytajcie |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-08-2006, 08:52
|
|
|
Apteczka zawsze się przydaje - chciażby jak sobie noge skaleczysz nad morzem warto ją mieć.
Gaśnica musi być ważna - ja jeździłem na przeterminowanej ale od kiedy najadłem się strachu z powodu nieszczelności LPG kupiłem drugą, ważną. Gaśnice również warto na wszelki wypadek mieć |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 31-08-2006, 22:52
|
|
|
jak przedmowcy mowili to gasnica i trojkat sa wymagane przepisami prawa.
ale czy ktos z was mondrali wie ze policja nie jest upowazniona do sprawdzania atestu gasnicy i nie jest w stanie sprawdzic jej waznosci??
gasnice samochodowe sa proszkowe a jej test ci z bhb serwisu robia tak
biora ja w reke i uderzaja w beton dołem (nie rzucaja nia jak cos ale uderzaja) i juz gasnica jest wazna
mnie to nie martwi bo woze ich mnustwo bo sie przydaja , im wiecej tym bezpieczniej (ja mam ich 6 ) a na ugaszenie malego pozaru w autko jedna to malusio
co do apteczki to nie trzeba jej miec ale zawsze warto ja kupic bo a nuz widelec cos sie stanie tobie lub osobie ktora w wypadku na drodze zastaniesz. na bezpieczenstwie nie warto oszczedzac |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 01-09-2006, 07:20
|
|
|
moley napisał/a: | czy ktos z was mondrali wie ze policja nie jest upowazniona do sprawdzania atestu gasnicy i nie jest w stanie sprawdzic jej waznosci?? |
Nie jest??
No to z tego wynika jednak, że z przetarminowaną można jeździć (zaznaczam, że moja jest jeszcze ważna :-) ), no chyba, że natrafi się na kontrolę policji z bhp'owcami *]
Jesteś tego pewien? |
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 01-09-2006, 09:29
|
|
|
moley napisał/a: | ...ale czy ktos z was mondrali wie ze policja nie jest upowazniona do sprawdzania atestu gasnicy i nie jest w stanie sprawdzic jej waznosci?? |
W imieniu nas - mądrali informuję, że nie wiedzieliśmy |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Gibson
|
Wysłany: 01-09-2006, 10:16
|
|
|
moley napisał/a: | ale czy ktos z was mondrali wie ze policja nie jest upowazniona do sprawdzania atestu gasnicy i nie jest w stanie sprawdzic jej waznosci?? |
w imieniu nas mądrali pragnę sprostować że to nie jest tak ... ponieważ akty normatywne konczą się tak : "wprzypadku spraw nieuregulowanych niniejszą ustawą mają zastosowanie przepisy wykonawcze / i (lub) przepisy z konkretnym wskazaniem".
Na podstawie tej delegacji ustawowej mozna się przejechać na nieważnej gaśnicy.
Owszem do gaśnic mają zastosowanie inne przepisy niz do policji ... ale gaśnicę trzeba mieć sprawną technicznie ... więc jeśli zakwestionujesz opinie policji to sprawa wyjaśni się w sądzie. |
|
|
|
|
rob
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 487 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 01-09-2006, 15:16
|
|
|
tak szczerze to koszt zakupu gośnicy to drobny wydatek tak samo jest z apteczką ale nie w tym rzecz te gadzety nie są poto aby pan policjant się przyczepiał tylko dla naszego i innych bezpieczeństwa ja mam dwie gaśnice w aucie i modle się żeby nigdy nie były mi potrzebne w użyciu my powinniśmy dbać o ich stan bo kiedyś mogą uratować nam życie tak na zdrowy rozsądek.pozdrówka |
_________________ Fiat Ducato 2.3 JTD
Mazda MX3 1.6 16v |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-09-2006, 19:14
|
|
|
rob napisał/a: | my powinniśmy dbać o ich stan bo kiedyś mogą uratować nam życie |
Otóż to! |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 01-09-2006, 22:02
|
|
|
rob, oczywiście masz racje.
Tak sobie tylko tutaj gdybamy |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 02-09-2006, 21:10
|
|
|
hehe, też mam 2 gaśnice, jedną świeższą, ale nie podbitą, też nisetety bez dat... kiedyś by wypadało dać te 5 zeta za atestl; w sumie już 3 razy chcieli mi dać mandat za gaśnicę (brak atestu, że nie przeterminowana)... a nie wiedziałem, że nie mogą sprawdzać |
|
|
moley
|
Wysłany: 02-09-2006, 21:15
|
|
|
tak jak w moim pościei wyżej jest napisane to :
NA BEZPIECZEńSTWIE SIę NIE OSZCZEDZA [/center] |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-09-2006, 01:38
|
|
|
rob, temat gaśnic był już poruszona kilkakrotnie i zapewniam Cię, że tymi dwoma, kilogramowymi gaśnicami w najlepszym przypadku ugasisz papierosa albo żarzący się węgielek (jeden oczywiście )
To tak jakby wprowadzili obowiązek (na wypadek wpadnięcia auta do rzeki, jeziora, morza oceanu itp.) wożenia koła ratunkowego, takiego dla dzieci o średnicy 25cm |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 03-09-2006, 02:10
|
|
|
Witam !
Jak ktos ma porzadna gasnice i pojemnosci konkretnej ( np. ciezarowki ) to ugasi napewno cos i moze bedzie mogl pomoc komus w ten sposob zalezy to takze od auta ktore cche sei gasic bo im nowsze tym gorzej...
Apteczka dobra to podstawa te po 7 zl mozna do smietnika wyrzucic od reki, zrobic samemu i kupic taka za 4 zl aby bylo ze nie otwarta badz kupic taka za 50 zl... bo jak cos sie stanie to potem te pozorne oszczednosci sie zemszzca okrutnie! |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 03-09-2006, 07:03
|
|
|
Co do gaśnic, kiedyś na złocie garbusów, właśnie samochodową gaśnicą udało mi się ugasić butlę gazową, w której ktoś niedokręcił palnika i płomienie leciały z każdej strony, że nieszło jej zakręcić....
a przy okazji gaszenia nasz dwa namioty zmieniły kolor na śnieżnobiały *] |
|
|
look.toronto
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 03-09-2006, 19:19 Re: Apteczka...
|
|
|
RaV napisał/a: | Witam,
trochę już czasu minęło od robienia prawka i tak się ostatnio zaczołem zastanawiać czy się przepisy nie zmieniły, bo wiem, że w niektórych nowych autach nie jej ma - mianowicie - apteczka.
Czy w kodeksie drogowym (lub innym polskim prawie) jest mowa, że samochód osobowy musi być wyposażony w apteczkę? A jeśli tak, to czy prawo określa co w tej apteczce ma się znajdować?
wiem, że obowiązkowo wozimy trójkąt i gaśnicę..... a właśnie - przy okazji nasunęło mi się kolejne pytanie - czy dostaniemy mandat za posiadanie 'przeterminowanej' gaśnicy?
Pozdrawiam |
Apteczka nie jest konieczna. Trójkąt i gaśnica z ważną homologacją konieczna. Co do mandatu to pewnie zależy od policjanta (to też człowiek) natomiast ja miałem problem z powodu nieważnej gaśnicy na przeglądzie techniczny.
pozdr look.toronto |
|
|
|
|
Gibson
|
Wysłany: 03-09-2006, 21:16
|
|
|
RaV napisał/a: | właśnie samochodową gaśnicą udało mi się ugasić butlę gazową |
nawet dwa kilogramy proszku może starczyć na większe źródło ognia ... zawartość gaśnicy 2 kg starcza na 20 sekund ciągłego "psikania" ... gaszenie jest skuteczne kiedy gasimy ciągłym "psiknięciem" a nie seriami.
Miałem zajęcia ze strażakami, pokazano nam filmy z oględzin róznych wypadków i pożarów, na jednym były oględziny małej stłuczki, w której spłonął jeden samochód, co się okazało - w jego wnętrzu znaleziono trzy gaśnice. Gaśnice wrzucili inni kierowcy którzy chcieli pomóc, niestety nie mogąc lub nie umiejąc uruchomić swoich gaśnic po prostu wrzucili je do płonącego auta w nadzieji że eksplodują i ugaszą pożar ...
normalnie porażka - gaśnice oczywiście nie eksplodowały.
A co do apteczki za 50 zł ... muslę że to przesada, bo chodzi o pomoc przedlekarską czyli o pomoc udzieloną przez osoby nie mające wiedzy medycznej, oczywiście dla ratowania własnego życia i zdrowia powinniśmi zadbać o jak najlepsze wyposażenie - także w rekawiczki jednorazowe bo nawet zwykłe oględziny poszkodowanego są pomocą przedlekarską a mozna się czymś zapaskudzić przy tym. |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 03-09-2006, 21:41
|
|
|
Witam !
O apteczce powiem tyle kolega wiertarka rozwalil sobie palec paznokiec itd i wtedy jak trzeba bylo jakos to zatamowac itd to sie okazalo ile jest warta apteczka za 7 zl te przybory moznma dac dziecku do zabawy. |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 19-09-2006, 22:13
|
|
|
ta apteczka za 7zł jest warta 7zł
lepiej już kupic taka tylko dla samego pudełka i nawrzucac do niej naprawde przydatnych rzeczy zakupionych w aptece |
|
|
|
|
kubuś
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 20-09-2006, 09:18
|
|
|
Święta prawda!!! Nie ważne jest opakowanie, tylko to co w środku-to co może się naprawdę przydać. Lepiej kupić tańszą i od razu sprawdzić co jest w środku, dobrać to czego brakuje i mieć 'spokój' wiedząc z czym się jeżdzi i czym dysponuje, a nie tylko wozić ją 'żeby była' lub ładnie wyglądała-przecież nie po to ją kupujemy. Apteczka ma pomóc, może uratować komuś życie,a nie tylko być argumentem 'na odczepnego' dla policjanta. |
|
|
|
|
|