|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
In Case of Emergency |
Autor |
Wiadomość |
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-10-2007, 12:03 In Case of Emergency
|
|
|
Proponuje zapoznać się z artykułem:
"W chwili wypadku służby ratownicze często nie wiedzą, z kim kontaktować się w sprawie osoby poszkodowanej. Wiele osób bowiem w swoich telefonach komórkowych nie ma wpisanych numerów osób bliskich. W takich sytuacjach pomóc może specjalnie oznaczony w telefonie numer - ICE (In Case of Emergency) - w nagłym wypadku.
Wpisując pod hasłem ICE numer osoby, do której ratownicy powinni zadzwonić w razie wypadku, zwiększamy szansę na możliwość udzielenia szybkiej pomocy. Warto podać zatem numer do osoby, która zna naszą grupę krwi i jest poinformowana o lekach jakie przyjmujemy oraz zna nasze ewentualne problemy ze zdrowiem w przeszłości.
Numer ICE wpisuje do swoich telefonów coraz więcej Polaków. Trzeba też podkreślić, że skrót ten jest znany przez ratowników prawie na całym świecie, dlatego też jeśli wybieramy się za granicę, warto wpisać numer ICE do swojego telefonu.
Oprócz rozpowszechniania pomysłu wpisywania numeru ICE do telefonów komórkowych, Polski Czerwony Krzyż przygotował specjalną kartę ICE, która rozdawana będzie na imprezach masowych oraz dostępna jest na stronie internetowej PCK. Karta jest wielkości wizytówki, mieści się w każdym portfelu. Warto umieścić na niej telefon do osoby bliskiej, która wie najwięcej na temat naszego stanu zdrowia.
Izabela Okrój-Hernik
oryginał z http://wiadomosci.polska....e,id,288378.htm
co wy na to? ja już wprowadziłem nr ICE. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 12-10-2007, 12:37
|
|
|
idea szczytna ale.....pytam kolegi ktory pracuje w ratownictwie,i dzien w dzien jezdzi do wypadkow na naszym odcinku A4...marek co to jest ICE?z czym ci sie to kojazy.......ice?hmm.....ice?.......ha!!!! wiem expres Krakow-Hamburg Atona..... |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-10-2007, 14:16
|
|
|
alan napisał/a: | idea szczytna ale.....pytam kolegi ktory pracuje w ratownictwie,i dzien w dzien jezdzi do wypadkow na naszym odcinku A4...marek co to jest ICE?z czym ci sie to kojazy.......ice?hmm.....ice?.......ha!!!! wiem expres Krakow-Hamburg Atona..... |
a no to spoko... uświadom kolegę może... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
evillysy
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 551 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-10-2007, 18:58
|
|
|
No idea może szczytna ale raczej mało praktyczna.Co z tego że skontaktują się z bliską osobą i dowiedzą się jaką poszkodowany ma grupę krwi jak i tak znając grupę trzeba wykonać badania to potwierdzające,to po pierwsze a po drugie to nie wyobrażam sobię, że dojerzdzając do wypadku zamiast zająć się poszkodowanym będę grzebał mu po kieszeniach i szukał jego komórki.Nie ma na to po prostu czasu ani na miejscu zdarzenia ani podczas transportu pacjęta karetką.Sam dobrze o tym wiem bo pracuję w pogotowiu.
** Dodano: 12-10-2007, 20:01 **
Aha i nie mówię żeby nie wpisać sobie ICE do komórki tylko wydaję mi się że jest to mało sensowne ale może warto taki numer mieć. |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-10-2007, 19:25
|
|
|
A nikt nie pisze, że musisz grzebać po rzeczach zamiast reanimować człowieka. Raczej po to, że jak już ktoś będzie w szpitalu, to o wiele łatwiej skontaktować się z rodziną etc. |
|
|
evillysy
|
Wysłany: 12-10-2007, 19:35 Re: In Case of Emergency
|
|
|
konikks napisał/a: | Proponuje zapoznać się z artykułem:
"W chwili wypadku służby ratownicze często nie wiedzą, z kim kontaktować się w sprawie osoby poszkodowanej. Wiele osób bowiem w swoich telefonach komórkowych nie ma wpisanych numerów osób bliskich. W takich sytuacjach pomóc może specjalnie oznaczony w telefonie numer - ICE (In Case of Emergency) - w nagłym wypadku.
Wpisując pod hasłem ICE numer osoby, do której ratownicy powinni zadzwonić w razie wypadku, zwiększamy szansę na możliwość udzielenia szybkiej pomocy. |
Z tego co wyczytałem to nic tu nie pisze o szpitalu tylko o służbach ratowniczych.
Z resztą jak ktoś chce to może taki numer w komórce mieć a nawet lepiej sobie na klacie albo na czole wytatuować grupę krwi.
** Dodano: 12-10-2007, 20:37 **
No może trochę przegiąłem |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 12-10-2007, 21:50
|
|
|
evillysy napisał/a: | Z resztą jak ktoś chce to może taki numer w komórce mieć a nawet lepiej sobie na klacie albo na czole wytatuować grupę krwi.
|
Ja podczas badań dostałem jaka mam grupę krwi ,włożyłem do dowodu rejstracyjnego i tak śmigam ,myslę że to nie głupi pomysł ,przecież każdy ma dowód rejstracyjny swojego auta jak sie nim porusza |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
evillysy
|
Wysłany: 12-10-2007, 22:35
|
|
|
pewnie że dobrze znać swoją grupę krwi,ale podczas gdy będzie ona przetaczana i tak trzeba zrobić badanie grupy i zgodności od nowa |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 13-10-2007, 12:14
|
|
|
Ja mam swoją grupę w dokumentach, kasku do motoru też napisaną, niby taki szczegół ale może dojść do sytuacji że nie będzie czasu robić badań. Wiem że zaraz ktoś napisze że dadzą gr. 0 - ale co w sytuacji że nie będzie??
Ja wole mieć zawsze przy sobie swoją grupę. To nie boli, i w niczym nie przeszkadza. A może się przydać <odpukać> |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 13-10-2007, 22:12
|
|
|
ubek napisał/a: | Ja mam swoją grupę w dokumentach, kasku do motoru też napisaną, |
Tak i nie zdajesz sobie nawet z tego sprawy, że jest to równoznaczne z tym jakbyś wcale tego nie miał
Lekarze wezmą to pod uwagę tylko wtedy gdy masz potwierdzony na to dokument ze swoim peselem bo nikt nie zaryzykuje podania Ci grupy krwi "wymalowanej" na kasku albo napisanej długopisem na kartce papieru |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 13-10-2007, 22:42
|
|
|
Emf napisał/a: | ubek napisał/a: | Ja mam swoją grupę w dokumentach, kasku do motoru też napisaną, |
albo napisanej długopisem na kartce papieru |
Grupę krwi mam wpisaną w Książeczkę Honorowego Dawcy krwi - jest tam PESEL, adres i numer kontaktowy w razie wypadku. |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 13-10-2007, 23:08
|
|
|
To oczywiście jest honorowane. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
wojtula
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 30-11-2007, 09:32
|
|
|
WSitam Wszystkich
Ja mam dodatkowo coś takiego jak oświadczenie woli/donocard/ Tam jest PESEL moje dane adres jak chcesz top możesz woisać albo labolatorium grupę krwi i postawić pieczątkę
Oby tpo nie było potrzebne.
Pozdrawiam |
_________________ wojtek stary
Fiat Tempra SW 93 1,6+LPG |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 30-11-2007, 17:12
|
|
|
ubek napisał/a: | Grupę krwi mam wpisaną w Książeczkę Honorowego Dawcy krwi - jest tam PESEL, adres | Ja tez mam Tylko dlaczego jej nie woze ze soba Czas najwiekrzy zaczac bo nigdy nic nie wiadomo Tylko czemu wczesniej o tym nie pomyslałem. |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 30-11-2007, 18:25
|
|
|
egon11, dokładnie, nigdy nic nie wiadomo - odpukać, PUK PUK |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
RaQ
Wiek: 65 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 91 Skąd: \/\//\\/\//\
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-01-2009, 22:48
|
|
|
Dzięki Emf za linkę , muszę skorzystać przed zamknięciem tematu na amen, ale koledzy takie brednie pisali, że MUSZĘ je sprostować, mając wiedzę z pierwszej ręki
Wybaczcie, ale mam nadzieje, że dla ogólnego dobra parę rzeczy wyjaśnię... Cytuję swój post, którego nie zdążyłem wysłać przed kłódką...
Oooo, znowu chodzi... szkoda...
No to bijmy pianę dalej... do woli
...ale skorzystam z okazji i powiem:
1. Lekarze wiedza co znaczy ICE - powyższe opinie są nie uprawnione!!! (młodość nie usprawiedliwia ignorancji...)
2. W zespołach wypadkowych "R" bardzo często nie ma lekarza - teraz są tzw. ratownicy, czyli średni personel medyczny wyszkolony ICE...
3. Nie karteczka z grupa krwi, a dokument!!! z grupą krwi jest gwarancją szybkiego toczenia krwi ICE...
Wynik badania z oznaczeniem grupowym krwi, oznaczony pieczęciami laboratorium, technika i kierownika jest DOKUMENTEM. Także zafoliowany dokument w formacie DO, PJ, karty kredytowej itp, wyrobiony w Stacji Krwiodawstwa jest DOKUMENTEM. i NA KONIEC: lekarz na pewno przetoczy Wam krew na podstawie w/w dokumentu ICE, oczywiście, jeśli będzie miał pewność, że to jest Wasz dokument (zgodność np. z DO).
4. Zespoł "R" oraz zespół SOR, tak jak policja i inne służby, mogą skorzystać z Waszych dokumentów, telefonów itp. ICE (ma prawo, nie ma prawa... priorytety Wam się p...ą)
5. Porównywanie ICE i dokumentu z grupą krwi ze zgodą na transplantację byłoby zabawne, gdyby nie było tragiczne... Jak można porównać ratowanie życia z wykorzystaniem ciała po śmierci??? Czy Wy naprawdę nie widzicie różnicy???
...i powtórzę na koniec - tu nie ma nad czym dyskutować!!! - nie ma co wyważać otwartych drzwi!!! - nikogo nie obchodzi co o tej akcji sądzicie, a jej negowanie jest dowodem skrajnej ignorancji!!!
Chcecie, skorzystajcie, nie chcecie, Wasz wybór... po co to gadać?????
Litości, nie rozwijajcie już tego, zamknijmy na pierwszym poście i udajmy, że jest o'k...
pzdr RaQ
|
_________________ *Tempra 1.6 - domowy dupowóz...
*TempRa 2.0 8v - reaktywacja...
*Tipo HFTurbo - by Raku...
*Saab 9-3 SC 1.9 TiD stg I -186KM/392Nm - mój dupowóz... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|