Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Musze oddac na zlom?
Autor Wiadomość
tony 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 09-10-2009, 18:08   Musze oddac na zlom?

Czesc mam pytanie mam samochod ktorym jezdze sobie po lasach katuje go i konczy mi sie przeglad i ubezpieczenie, czy dal bym rade zrobic tak zebym go mogl miec bez ubezpieczenia i przegladu? np. przepisal bym samochod na kumpla a on by nie rejestrowal go. Chcialbym sie dowiedziec czy tak mozna zrobic i czy kumpel nie bedzie musial placic kary.

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 09-10-2009, 18:18   

u mnie okolicy jest gosc, do ktorego zawozisz sama tabliczke z numerami i dowod auta i jakies groszowe sprawy i wyrejestrowuje auto ale na jakich zasadach i jak to robi to Ci nie powiem bo sam nei wiem..
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 11-10-2009, 10:10   

tony, nie rób tak, kumpel będzie musiał płacić oc za ten pojazd. polskie prawo nie zezwala na takie "cyrki" od 2004 roku kiedy znowelizowano ustawę OWU więc jeśli sporządzisz z kolegą umowę kupna-sprzedaż i zaniesiesz ją do ubezpieczalni wtedy Ty stajesz się zbywcą a kolega nabywcą i na niego AUTOMATYCZNIE przechodzą prawa i obowiązki jako nowego włąściciela. Jeśli nie chcesz tego ubezpieczać to możesz iść do ubezpieczealni i wypowiedzieć im OC które będzie skuteczne z koncem okresu ubezpieczenia (z dniem "wygaśnięcia" polisy). Wtedy nie musisz płacić oc, ale problem się do końca nie rozwiązuje bo w polsce działa coś takiego jak Fundusz Gwarancyjny. Jeśli na dany pojazd zarejestrowany w WK przez okres 14 dni nie ma ubezpieczenia oc wtedy Fundusz może (ale nie musi, sprawdzają wyrywkowo) nałożyć karę w wysokości do 500Euro na auta osobowe i do 800Euro na ciężarowe.

moja rada jest taka: najpierw dogadaj się z jakimś Jankiem co prowadzi auto szrot żeby wydał Ci papier że zezłomowałeś taki a taki pojazd i z tym do wydziału komunikacji żeby mieć pieczęć że auto jest zezłomowane i dopiero do ubezpieczalni, wypowiedz im OC i masz spokój ;) to też nie jest do końca legalne ale tylko w momencie kiedy dogadujesz się z właścicielem auto szrotu potem to są formalności urzędowe jak przy sprzedaży i normalnym złowmowaniu ;)

U nas w PZU często zdarzają się lewe umowy kupna sprzedaży, właśnie po to by nie płacić oc a dalej posiadać pojazd, ale coś takiego ZDECYDOWANIE ODRADZAM, więcej z tym potem zachodu bo PZU (inne tow ubezp tak samo) kieruje takie sprawy do prokuratury.

powodzenia ;) pozdrawiam
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu