|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Musze oddac na zlom? |
Autor |
Wiadomość |
tony
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 09-10-2009, 18:08 Musze oddac na zlom?
|
|
|
Czesc mam pytanie mam samochod ktorym jezdze sobie po lasach katuje go i konczy mi sie przeglad i ubezpieczenie, czy dal bym rade zrobic tak zebym go mogl miec bez ubezpieczenia i przegladu? np. przepisal bym samochod na kumpla a on by nie rejestrowal go. Chcialbym sie dowiedziec czy tak mozna zrobic i czy kumpel nie bedzie musial placic kary. |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-10-2009, 18:18
|
|
|
u mnie okolicy jest gosc, do ktorego zawozisz sama tabliczke z numerami i dowod auta i jakies groszowe sprawy i wyrejestrowuje auto ale na jakich zasadach i jak to robi to Ci nie powiem bo sam nei wiem.. |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-10-2009, 10:10
|
|
|
tony, nie rób tak, kumpel będzie musiał płacić oc za ten pojazd. polskie prawo nie zezwala na takie "cyrki" od 2004 roku kiedy znowelizowano ustawę OWU więc jeśli sporządzisz z kolegą umowę kupna-sprzedaż i zaniesiesz ją do ubezpieczalni wtedy Ty stajesz się zbywcą a kolega nabywcą i na niego AUTOMATYCZNIE przechodzą prawa i obowiązki jako nowego włąściciela. Jeśli nie chcesz tego ubezpieczać to możesz iść do ubezpieczealni i wypowiedzieć im OC które będzie skuteczne z koncem okresu ubezpieczenia (z dniem "wygaśnięcia" polisy). Wtedy nie musisz płacić oc, ale problem się do końca nie rozwiązuje bo w polsce działa coś takiego jak Fundusz Gwarancyjny. Jeśli na dany pojazd zarejestrowany w WK przez okres 14 dni nie ma ubezpieczenia oc wtedy Fundusz może (ale nie musi, sprawdzają wyrywkowo) nałożyć karę w wysokości do 500Euro na auta osobowe i do 800Euro na ciężarowe.
moja rada jest taka: najpierw dogadaj się z jakimś Jankiem co prowadzi auto szrot żeby wydał Ci papier że zezłomowałeś taki a taki pojazd i z tym do wydziału komunikacji żeby mieć pieczęć że auto jest zezłomowane i dopiero do ubezpieczalni, wypowiedz im OC i masz spokój to też nie jest do końca legalne ale tylko w momencie kiedy dogadujesz się z właścicielem auto szrotu potem to są formalności urzędowe jak przy sprzedaży i normalnym złowmowaniu
U nas w PZU często zdarzają się lewe umowy kupna sprzedaży, właśnie po to by nie płacić oc a dalej posiadać pojazd, ale coś takiego ZDECYDOWANIE ODRADZAM, więcej z tym potem zachodu bo PZU (inne tow ubezp tak samo) kieruje takie sprawy do prokuratury.
powodzenia pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|