Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymieniłem sprzęgło i jest elegancko
Autor Wiadomość
koper 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-04-2006, 09:23   Wymieniłem sprzęgło i jest elegancko

komplet sprzęgła 212zł Luk
prowadnica wałka sprzęgłowego 20 zł(używana w dobrym stanie)
łożysko wałka sprzęgłowego 50 zł (nie kupujcie w serwisie chcą tam za 240 lub 170,trzeba szukać w hurtowniach łożysk)firma SKF(kupiłem w Kielcach ul. Pakosz 2)
poduszka skrzyni 35zł
robocizna 200zł
Po wyjęciu sprzęgła okazało się ,że prowadnica wałka sprzęgłowego ma rozwalony uszczelniacz i jest częściowo rozwalona, po wyjęciu prowadnicy okazuje się ,że łożysko jest w stanie agonalnym(kilku kulek brakowało)
wnioski:
-przy wymianie sprzęgła sprawdzić stan tej prowadnicy(uszczelka musi być cała bez uszkodzeń) i łożyska wałka sprzęgłowego
-ewentualnie wymienić zużyte poduszki skrzyni(z wymianą przy okazji wymiany sprzęgła jest dużo łatwiej)

akwar 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 30-04-2006, 11:48   

Mam takie pytanie.Czy skrzynia nie terkotała na tym łożysku?Czy nie chodziła głośno?Proszę napisz jakie miałeś objawy wcześniej ,a jak jest teraz.U mnie chyba jest uszkodzone to łożysko wałka.Po puszczeniu pedału sprzęgła terkocze.Podczas jazdy też, na pierwszym ,drugim i trzecim biegu.Może miałeś to samo?

koper 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-04-2006, 15:07   

mi to łożysko rozsypało się równocześnie ze sprzęgłem,wcześniej nic ze skrzyni nic nie było słychać ,ale cięzko powiedzieć co się pierwsze rozwaliło bo na sprzęgle jeżdziłem dotąd aż nity z tarczy wypadły

matliz 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 08-09-2006, 18:06   

akwar napisał/a:
Mam takie pytanie.Czy skrzynia nie terkotała na tym łożysku?Czy nie chodziła głośno?Proszę napisz jakie miałeś objawy wcześniej ,a jak jest teraz.U mnie chyba jest uszkodzone to łożysko wałka.Po puszczeniu pedału sprzęgła terkocze.Podczas jazdy też, na pierwszym ,drugim i trzecim biegu.Może miałeś to samo?

wiesz moze co bylo przyczyna terkotania, bo u mnie jest podobnie, po puszczeniu pedalu sprzegla jest slyszalny terkot

Broadway 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-09-2006, 19:26   

matliz napisał/a:
wiesz moze co bylo przyczyna terkotania, bo u mnie jest podobnie, po puszczeniu pedalu sprzegla jest slyszalny terkot

Możliwe ze po puszczeniu sprzegła łożysko dociskowe nie przywiera do sloneczka i luz pomiedzt tymi elementami generuje ten terkot. Osobiscie nie spotkałem sie z takim przypadkiem, bo to by oznaczało, że docisk jest w stanie agonalnym :) . Jesli łożysko dociskowe jest zuzyte, to bedzie szumiec w przypadku wcisniecia pedalu sprzegła, bo wtedy jest najbardziej obciążone.
     Moneta

Odpowiedz do tematu