|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymieniłem sprzęgło i jest elegancko |
Autor |
Wiadomość |
koper
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 30-04-2006, 09:23 Wymieniłem sprzęgło i jest elegancko
|
|
|
komplet sprzęgła 212zł Luk
prowadnica wałka sprzęgłowego 20 zł(używana w dobrym stanie)
łożysko wałka sprzęgłowego 50 zł (nie kupujcie w serwisie chcą tam za 240 lub 170,trzeba szukać w hurtowniach łożysk)firma SKF(kupiłem w Kielcach ul. Pakosz 2)
poduszka skrzyni 35zł
robocizna 200zł
Po wyjęciu sprzęgła okazało się ,że prowadnica wałka sprzęgłowego ma rozwalony uszczelniacz i jest częściowo rozwalona, po wyjęciu prowadnicy okazuje się ,że łożysko jest w stanie agonalnym(kilku kulek brakowało)
wnioski:
-przy wymianie sprzęgła sprawdzić stan tej prowadnicy(uszczelka musi być cała bez uszkodzeń) i łożyska wałka sprzęgłowego
-ewentualnie wymienić zużyte poduszki skrzyni(z wymianą przy okazji wymiany sprzęgła jest dużo łatwiej) |
|
|
|
|
akwar
Wiek: 55 Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 64 Skąd: Bialobrzegi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-04-2006, 11:48
|
|
|
Mam takie pytanie.Czy skrzynia nie terkotała na tym łożysku?Czy nie chodziła głośno?Proszę napisz jakie miałeś objawy wcześniej ,a jak jest teraz.U mnie chyba jest uszkodzone to łożysko wałka.Po puszczeniu pedału sprzęgła terkocze.Podczas jazdy też, na pierwszym ,drugim i trzecim biegu.Może miałeś to samo? |
_________________ Tempra 1.6ie.1993 r(White Lady) |
|
|
|
|
koper
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 30-04-2006, 15:07
|
|
|
mi to łożysko rozsypało się równocześnie ze sprzęgłem,wcześniej nic ze skrzyni nic nie było słychać ,ale cięzko powiedzieć co się pierwsze rozwaliło bo na sprzęgle jeżdziłem dotąd aż nity z tarczy wypadły |
|
|
|
|
matliz
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-09-2006, 18:06
|
|
|
akwar napisał/a: | Mam takie pytanie.Czy skrzynia nie terkotała na tym łożysku?Czy nie chodziła głośno?Proszę napisz jakie miałeś objawy wcześniej ,a jak jest teraz.U mnie chyba jest uszkodzone to łożysko wałka.Po puszczeniu pedału sprzęgła terkocze.Podczas jazdy też, na pierwszym ,drugim i trzecim biegu.Może miałeś to samo? |
wiesz moze co bylo przyczyna terkotania, bo u mnie jest podobnie, po puszczeniu pedalu sprzegla jest slyszalny terkot |
_________________ Fiat Tempra 1.9 tds |
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-09-2006, 19:26
|
|
|
matliz napisał/a: | wiesz moze co bylo przyczyna terkotania, bo u mnie jest podobnie, po puszczeniu pedalu sprzegla jest slyszalny terkot |
Możliwe ze po puszczeniu sprzegła łożysko dociskowe nie przywiera do sloneczka i luz pomiedzt tymi elementami generuje ten terkot. Osobiscie nie spotkałem sie z takim przypadkiem, bo to by oznaczało, że docisk jest w stanie agonalnym . Jesli łożysko dociskowe jest zuzyte, to bedzie szumiec w przypadku wcisniecia pedalu sprzegła, bo wtedy jest najbardziej obciążone. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|