Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stacyjka
Autor Wiadomość
Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-03-2007, 08:35   Stacyjka

Problem nie dotyczy tak do końca elektryki ale brak mi koncepcji, gdzie zacząć ten temat...
Chodzi o stacyjkę a właściwie jej montaż / demontaż.
W jaki sposób sama stacyjka jest mocowana do kolumny kierownicy: czy normalnymi śrubami / nakrętkami czy może takimi jednorazowymi, które podczas demontażu się niszczy i trzeba je zastąpić nowymi?
No i na co warto jeszcze zwrócić uwagę podczas demontażu, aby nic nie uszkodzić?

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-03-2007, 18:54   

kurczę, nie pamiętam jak kolega wyciągał, ale miałem ją w rękach... o ile pamiętam przez nią chyba (albo kłamię :D ) przechodzą dwie zwykłe śruby jak przez np siłownik od dokładanego C.Zamka, a na pewno bez połamania dał radę ją wyciągnąć mimo, że wcześniaj nie miał z tym do czynienia;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-03-2007, 13:16   Re: Stacyjka

Radke napisał/a:
Problem nie dotyczy tak do końca elektryki ale brak mi koncepcji, gdzie zacząć ten temat...
Chodzi o stacyjkę a właściwie jej montaż / demontaż.
W jaki sposób sama stacyjka jest mocowana do kolumny kierownicy: czy normalnymi śrubami / nakrętkami czy może takimi jednorazowymi, które podczas demontażu się niszczy i trzeba je zastąpić nowymi?
No i na co warto jeszcze zwrócić uwagę podczas demontażu, aby nic nie uszkodzić?

Stacyjka jest mocowana do kolumny kierownicy przy pomocy zrywalnych śrub . Aby ją zdemontować - czeka cię kilkanaście minut pracy przy pomocy samego brzeszczotu do metalu . Nie musisz się przejmować , jak przy okazji porysujesz nieco obie połówki obudowy stacyjki - nie da się tego zrobić inaczej , bo szczelina między nimi jest węższa od szerokości brzeszczotu . Po przecięciu śrub i rozłożeniu na pół obudowy stacyjki - resztki śrub daja się wykręcić palcami , albo płaskimi szczypcami . Jak montowałem stacyjkę z powrotem - użyłem już zwykłych śrub .
     assistance

Radke 

Wysłany: 08-03-2007, 16:09   Re: Stacyjka

schab napisał/a:
Stacyjka jest mocowana do kolumny kierownicy przy pomocy zrywalnych śrub . Aby ją zdemontować - czeka cię kilkanaście minut pracy przy pomocy samego brzeszczotu do metalu . Nie musisz się przejmować , jak przy okazji porysujesz nieco obie połówki obudowy stacyjki - nie da się tego zrobić inaczej , bo szczelina między nimi jest węższa od szerokości brzeszczotu . Po przecięciu śrub i rozłożeniu na pół obudowy stacyjki - resztki śrub daja się wykręcić palcami , albo płaskimi szczypcami . Jak montowałem stacyjkę z powrotem - użyłem już zwykłych śrub .

Dzięki.
Pytanie 1: gdzie ciąć? Po środku czy po prawej stronie przy główce śruby?
Pytanie 2: nie prościej będzie rozwiercić główki?

* Fiat Uno 1.4 VAN

assistance   Moneta

schab 

Wysłany: 09-03-2007, 07:18   Re: Stacyjka

Radke napisał/a:

Pytanie 1: gdzie ciąć? Po środku czy po prawej stronie przy główce śruby?
Pytanie 2: nie prościej będzie rozwiercić główki?

Jak masz główkę śruby - to ją po prostu wykręć ... , natomiast jak masz ciąć - to po środku , bo odcięcie czegoś ( ? ) z boku nic ci nie da !
Odnośnie rozwiercania - konia z rzędem , jak do obu śrub podejdziesz bez problemów z wiertarką , a już na pewno nie ma szans na to , aby udało ci się rozwiercić śruby bez kaleczenia gwintu w środku obudowy stacyjki . Tym bardziej , ze śruby są stalowe , a obudowa aluminiowa .
     assistance

porczek 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-03-2007, 09:09   

Ja gdy miale problem ze stacyjką zdemontowałem kolumnę kierownicy, wtedy jest elegancki dostęp do tych śrub. Flexem po prostu naciąłem ich główki tak aby wszedł śrubokręt. Prosto można je wykręcić i wkręcić spowrotem. Nie wiem czy o to dokładnie chodziło schabowi.

schab 

Wysłany: 09-03-2007, 09:35   

porczek napisał/a:
Ja gdy miale problem ze stacyjką zdemontowałem kolumnę kierownicy, wtedy jest elegancki dostęp do tych śrub. Flexem po prostu naciąłem ich główki tak aby wszedł śrubokręt. Prosto można je wykręcić i wkręcić spowrotem. Nie wiem czy o to dokładnie chodziło schabowi.

Pomysł jest też niezły , tylko zależy od tego ile śruby wystaje z obudowy . Mnie nic nie wystawało .
     assistance

Radke 

Wysłany: 09-03-2007, 09:55   

Ja rozbebeszyłem już praktycznie wszystko.
Dzisiaj wieczorem zrobię fotki...

* Fiat Uno 1.4 VAN

assistance   Moneta

andi65 
witamy nowego

Wysłany: 09-03-2007, 12:37   

wtrące się !
Spróbój dopasować wiertło (dobre i twarde) i rozwiercać śruby

Radke 

Wysłany: 10-03-2007, 23:41   

Poniżej 2 fotki.
Co mi da rozwiercenie śrub a co cięcie po środku obudowy?
Jak później zdjąć tą obudowę? Ciągnąć do siebie?

* Fiat Uno 1.4 VAN

assistance   Moneta

andi65 
witamy nowego

Wysłany: 11-03-2007, 08:50   

Po rozwierceniu śrub Stacyjka rozpołowi się.
Jak dwa lata temu to robiłem (brak foto) udało mi się bez uszczerbku dla STACYJKI.
Miałem problem z blokadą.
Należy tak wiecić dokładnie aby urwane głóki śrub puściły (na wyczucie).

Odpowiedz do tematu