|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wysokie obroty na Pb95, gaśnie na LPG |
Autor |
Wiadomość |
cubik2k
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 14-06-2006, 10:45 wysokie obroty na Pb95, gaśnie na LPG
|
|
|
Jak w temacie.
Silnik 2.0 16v.
Dotychczas wszystko było względnie ok na benzynie i na gazie. Od wczoraj pojawiły się problemy:
- podczas odpalenia na benzynie niezależnie czy silnik ciepły czy zimny to obroty idą w górę do około 2000 albo i więcej i nie chcą spadać,
- w czasie jazdy na LPG, gdy zmieniam biegi to obroty mocno spadają i silnik ma tendencję do gaśnięcia (i gaśnie!), wkurzające szczególnie przy dojeżdżaniu do skrzyżówania albo nawet gdy zmieniam biegi (zawsze jest ta chwila gdy przy wciśniętym sprzęgle silnik przechodzi na moment pracy na "biegu jałowym")
Dotychczas wszystko było w porządku, poza tym że na zimnym silniku trzeba było ze 4 razy kręcić rozrusznikiem żeby auto odpaliło, ale to wina raczej pompki paliwa.
Mam taką instalkę LPG że zawsze odpala z benzyny i po przekroczeniu 2000 obrotów przełącza się dopiero na gaz.
Nic nie grzebałem przy gazie (poza wymianą 2 tyg. temu filterka gazu i wymianą filtra paliwa miesiąc temu, kable WN, świece, filtr powietrza też są nowe) ani w silniku, co to może być za przyczyna takiej usterki? |
|
|
|
|
valdmidi
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 64 Skąd: tarnów
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-06-2006, 11:55
|
|
|
Sprawdź wężyki podciśnienia. |
|
|
|
|
cubik2k
|
Wysłany: 14-06-2006, 13:54
|
|
|
Wężyki podciśnienia, tylko że jestem "nieco" zielony. Które to są? Czy jedne z tych, które znajdują się w okolicach przepustnicy? Wiem, że jeden z nich to od gazu, kolejne to do obiegu płynu chłodniczego i odchodzą jeszcze chyba dwa takie cienkie i idą w kierunku kolektora dolotowego.
Które są to wężyki podciśnienia? |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 14-06-2006, 15:01
|
|
|
Witam !
Sprawdz elektrozawor...na 90% to jego wina ( blokuje sie ) |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
cubik2k
|
Wysłany: 15-06-2006, 10:51
|
|
|
Znalazłem przyczynę usterki. to był peknięty dosyć mocno wężyk odchodzący od elektrozaworu do przepustnicy. Ten, który wychodzi od dołu elektrozaworu. Wymieniłem go na inny i teraz jest ok.
Mam jednak pytanie dotyczące funkcji właśnie tego węzyka. Jaką on rolę spełnia? Zadaje to pytanie ponieważ zamontowałem nowy wąż ale jest on za miękki i na zgięciu całkiem go ściska gdy silnik pracuje. Czyli przekrój węża drastycznie się zmniejsza w takim momencie. Jednak nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów w pracy silnika ani na gazie ani na Pb, sprawdzałem też jak sie auto zachowuje podczas jazdy i też było w porządku. A wężyk ściska się dosyć mocno, dziwne. |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 15-06-2006, 13:44
|
|
|
Witam !
Wezyk ten doprowadza powietrze do elektrozaworu ktorym steruje komputer. Dodatkowe powietrze podawane przez elektrozawor ( obejscie przeputnicy i kanalu powietrza biegu jalowego w korpusie jej ) pozwala na rozruch np. zimnego silnika wtedy gdy musi byc zmieniony sklad mieszanki. Ogolnie pelni on bardzo wazna funkcje. Mysle ze wyjasnilem dosc jasno Jak cos to pisac Wezyk nie powinien sie zginac kupiles zbyt miekki najwyzej dokup kolanko 90 ( stopni ) i po problemie. Zwroc uwage aby goracy wezyk nei mial tendencji do zapadania sie do srodka a zarazem blokowania przeplywu powietrza do elektrozaworu. |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|