Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania dotyczące TIPO
Autor Wiadomość
MrHak 

Wysłany: 20-02-2005, 01:06   

Witam wszystkich TIPO'wców
Od 1 lutego mam autko i jestem zadowolony. Jakosć i stan do ceny wypadł super dobrze. W tym temacie jest dużo posiadaczy tego modelu. Ja mam wiele pytań :?: ale lepiej na PW.
Przy reflektorach mam wycieraczki a własciwie oski do nich i wężyki spryskiwaczy. Skąd zdobyć wycieraczki możliwie tanio i jak je się uruchamia :?: Z góry przy lampach są siłowniczki chyba do regulacji swiateł. Jak to uruchomić? Może jakies schematy :?:
Będę wdzięczny za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam - Henryk
Z elektroniką: szyberdach, lusterka, szyby przód.
Od maja - gaz

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 20-02-2005, 08:07   

Przeniosłem Twój post we właściwe miejsce. Jeśli piszesz to staraj trzymać sie tematu lub stwórz nowy post jeśli Twój problem go nie dotyczy.
Jeśli chodzi o pytania na priva to komu chcesz je zadawać? Napisz co gryzie Twój samochód i kazdy ma możliwość sie wypowiedzieć. Nikt nie jest alfą i omegą żeby odpowiedział na każde pytanie.

Te siłowniki koło lamp to regulacja poziomu świateł. Nie szukaj w środku auta pokrętła bo to automatyka. Regulują się przez siłownik na tylnej belce. Cały układ jest hydrauliczny i bezobsługowy, więć jeśli chodzi to super, a jeśli nie to trudno go naprawić. Niech ktoś siądzie w bagażniku u jeśli siłownik sie wysynie to jest ok. U mnie są uszkodzony.
Schematy elektryczne sa o ile pamiętam na stonie główne www.tempra.org
     assistance   Moneta

MrHak 

Wysłany: 20-02-2005, 14:09   

Tylko ten się nie myli co nic nie robi. #-o
Na początek pytanie odnosnie wycieraczek przy reflektorach. Może ktos ma albo wie skąd zdobyć?
Z miłą chęcią poczytałbym sobie o moim modelu TIPO. Może jakas instrukcja. Format dowolny.
Uszkodzony mam silniczek centralnego zamka z prawej strony przod. Czysciłem go ale nie zawsze łapie. Może jakies źródło częsci zamiennych nowych i używanych.

Pytania oczywiscie kieruję do tych co mają cos do napisania a więc do posiadaczy lub byłych posiadaczy mojego modelu TIPO.

Z góry dziękuję
Od maja - gaz

mkaminski100 

Wysłany: 20-02-2005, 14:54   

Ktoś kto nie ma Tipo raczej mało Ci pomoże ;)
Wszelkei części znajdziesz na każdym szrocie. Zajrzyj też do działu sprzedam lub napisz w dziale kupię. Jest jeszcze allegro. Ludzie sprowadzają mnóstwo tych aut tylko na części więc tu nie będziesz miał żadnych problemów.
Nowe części są w każdym sklepie. Szukaj też na www.emf.krakow.pl
Jeśli siłownik czasami łapie to szukaj raczej w elektryce bo może styk jest zaśniedziały. To częsta bolączka Fiatów.
O jaką instrukcję pytasz? Na stronie głównej masz instrukcję obsługi Tipo/Tempry jest też książka obsługi po angielsku. Mozesz też kupić książke- polecam WKŁ, bo AUTO nic CI nie pomoże.
Poza tym nie ma instrukcji do konkretnych silników i jeśli masz pytania to pisz, każdy po stara się pomóc.
     assistance   Moneta

MrHak 

Wysłany: 20-02-2005, 16:05   

Dziwne podejscie do odpowiedzi. Przyzwyczaję się.
Są schematy ale do Tempry itp. Mnie interesuje jako nowego posiadacza problematyka TIPO a nie Tempry, mimo, że wiele spraw się pokrywa. Ja jeszcze nie wiem jakie. Odpowiedź na pytanie: Poszukuję wycieraczek do reflektorów. Może ktos ma. - Szukaj na szrocie, mija się z sensem oferowania pomocy na forum. Na to i dziecko wpadnie.
Każdy zna się dobrze w jakiejs dziedzinie. Ignorowanie niewiedzących swiadczy o niewiedzy odpowiadających.
Po co mi schemat do TIPO i instrukcja do tego modelu?
A chociaż do tego by dowiedzieć się jak dojsć to przycisków regulacji jasnosci oswietlenia deski Digital i przycisków wyswietlania licznika kilometrów. Nie chcę zniszczyć kokpitu przy próbie demontażu. Może ktos to robił i wie, a może jest to w instrukcji.

Więcej zrozumienia a mniej puszenia. To przecież takie proste.
Pozdrawiam i przepraszam, jezeli w jakis sposób poczułes się urażony
Od maja - gaz

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 20-02-2005, 16:07   

Tak jak kol. mkaminski mowi, daj ogloszenia w dziale Kupie/Sprzedam, przeszukaj bo duzo osob zostawia ogloszenia.

Co do wycieraczek zapewne wlaczaja sie one podczas wlaczania spryskiwaczy.

Na naszej stronie jest kilka instrukcji, sciagnij je i sobie przejzyj!
W dziale mechanika jest skrot do programu E-Per dzialajacego na rosyjskim serwerze (choc czesto nie chdozi, ale warto probowac).
E-Per to program serwisowy z rozrysowanymi wszystkimi czesciami gurpy Fiat, Alfa i Lancia.

Ja mam ten program na 2CD inni forumowicze wiem ze tez maja.
Pozdro

MrHak 

Wysłany: 20-02-2005, 16:17   

O :!: =D>
Zupełnie inne podejscie do sprawy. Inna forma i atmosfera się przejasniła. Dzięki serdeczne.
Od maja - gaz

mkaminski100 

Wysłany: 20-02-2005, 16:36   

Kolego MrHak. Najpierw rozpoczynasz swój problem w cudzym poście w Elektryce a teraz chcesz robić zakupy w Mechanice. Nie wiem czego oczekujesz, ale chyba za dużo. Czy uważasz, że mamy Ci podać adres gdzie kupić wycieraczki lub sami zaoferowac sprzedaż?
Napisz co potrzebujesz i czego szukasz to ktoś Ci pomoże.
Rzeczywiście nie wiem wszystkiego i w temacie którego nie znam nie zabieram głosu tylko słucham.
Jeśli chodzi o instrukcję to teraz nie bardzo rozumiem. Szukasz przycisków do regulacji podświetlenia demontując deskę rozdzielczą? W czym ma Ci pomóc instrukcja obsługi jeśli to jest pomoc dla użytkującego a nie mechanika?
Dlatego właśnie zapytałem jakiej instrukcji szukasz, bo każdy inaczej to rozumie. Jeśli obsługę wnętrza, to jest na stronie głównej, jeśli wszystko o "moim aucie" to nie ma takich i musisz sie zwracać z konkretnymi pytaniami, a jesli instrukcję napraw to kup książkę WKŁ "Tempra i Tipo" lub ściągnij angielskojęzyczną na stronie głównej. To już napisałem w poprzednim poście.
EPER to raczej zbiór części i niewiele sie dowiesz na temat napraw. Przydaje się bardziej jeśli chcesz coś wymienić.
A na przyszłość to daj sobie pomóc i pisz konkretnie w odpowiednich działach jaki masz problem a nie obwiniaj, bo tak pomocy nie znajdziesz.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu