|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
kłopoty z elektryką tylnej klapy w tipo |
Autor |
Wiadomość |
KRET
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 11-01-2006, 09:14 kłopoty z elektryką tylnej klapy w tipo
|
|
|
witam!
mam pewien problem. od początku kiedy kupilem samochód nie mam ogrzewania tylnej szyby i nie wiem jak sprawdzić w czym tkwi problem. dodam, że ogrzewanie lusterek działa. czy ktoś zna sposoby aby dojść co jest nie tak i gdzie tkwi usterka. chciałem przy tym pogrzebać ale nie wiem od czego zacząć.
Z góryt dziękuję i pozdrawiam! |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-01-2006, 09:33
|
|
|
dobre pytanie,rowniez borykam sie z tym problemem,lusterka grzeją,szyba tylnia nie wogóle nie mam prądu na tych stykach z tyłu na szybie... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-01-2006, 09:39
|
|
|
Tipo ma niefortunnie poprowadzone kable do tylnej klapy, w związku z czym często przewody przecierają się w osłonie gumowej pomiędzy nadwoziem, a klapą. Ja w ten sposób "straciłem" wycieraczkę. Proponuję zacząć poszukiwania przyczyn awarii od sprawdzenia stanu przewodów we wspomnianym miejscu. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
KRET
|
Wysłany: 11-01-2006, 10:22
|
|
|
ego,
no własnie, u mnie też nie ma prądu na stykach przy szybie.
[ Dodano: 11-01-2006, 10:27 ]
z tylną wycieraczką też mam kłopoty- niedziała, prąd do niej dochodzi ale słychać tylko "tyknięcie". sprawdziłem "elektronike" przy silniczku, były spalone ścieżki. połączyłem je ale brak efektu. inną sprawą jest że zębatki są pordzewiałe i ramię nie chce się ruszyć. używałem różnych środków chemicznych żeby to wyczyścić i nic. |
|
|
|
|
czecho
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-01-2006, 13:46
|
|
|
KRET napisał/a: | zębatki są pordzewiałe i ramię nie chce się ruszyć. |
problem nie leży po stronie zębatek tylko tuleji w której osadzona jest oś wycieraczki, na której z koleji osadzone jest ramię...
dopóki nie zdemontujesz tego ustrojstwa i nie uruchomisz chemią+siłą nic z napraw elektroniki ci nie przyjdzie... wycieraczka się nie ruszy, a ścieżki będą się paliły.
ja zalałem tuleję z osią specyfikiem o działaniu zbliżonym do działania WD40 następnie w imadle wybiłem oś... przeczyściłem drobnym papierem, posmarowałem i złożyłem. dopiero wtedy zająłem się elekroniką silniczka... co i Tobie polecam uczynić
pozdrowki |
_________________ Tipo 1.6 i.e. suite '94 + LPG BRC
no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę... |
|
|
|
|
KRET
|
Wysłany: 11-01-2006, 13:53
|
|
|
tylko że ja nie mogę odkręcic tego od klapy. nie moge uzyc imadła, muszę to robić na klapie i boje się że szyba może mi peknąć lub coś podobnego. czy ta tulejka jest przymocowana do klapy czy jakoś do szyby? |
_________________ Tipo 1.4+LPG / Uno 1.4ie /VW Golf III 1,4
Agroturystyka Puszcza Notecka
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-01-2006, 09:19
|
|
|
KRET napisał/a: | tylko że ja nie mogę odkręcic tego od klapy. |
a to dlaczego? odkręcasz plastiki, mocowanie silnika, wycieraczkę, wszystko wyjmujesz i zanosisz do domu... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
KRET
|
Wysłany: 12-01-2006, 09:29
|
|
|
jak ostatnio rozbierałem tylna klapę tj wycieraczkę było jeszcze ciepło wiec jakis czas temu i dokładnie nie pamiętam ale chyba nie mogłem odkręcić wycieraczki chyba mam ta śrube zapieczona lub coś podobnego. teraz chciałem powalczyc głównie z ogrzewaniem tylnej szyby. ale jak zrobi się troszke cieplej to i wycieraczke chcem załatwić. |
_________________ Tipo 1.4+LPG / Uno 1.4ie /VW Golf III 1,4
Agroturystyka Puszcza Notecka
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|