|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
E-PER, proszę o wyjaśnienie. |
Autor |
Wiadomość |
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-10-2006, 20:41 E-PER, proszę o wyjaśnienie.
|
|
|
Jak w temacie.Mam obraz dysku o rozmiarze 1,6 GB. Czasem chciałbym z tego skorzystać, lecz nie bardzo wiem jak.Do Was forumowicze mam następujące pytanie, jak to uruchomić lub też zainstalować, aby E-per zechciał mi działać.Pytanie pewnie z gatunku banalnych lecz dla mnie nie jest to tak oczywiste.Pozdrawiam. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-10-2006, 20:54
|
|
|
zacznij od tego, że jak masz obraz dysku, to albo musisz mieć jakiś emulator napędu CD/DVD którym otworzysz ten plik obrazu a on będzie w systemie udawał wirtualny napęd z tą płytą włożoną, albo prościej kup za zetkę płytkę DVD+R i nagraj obraz dysku na płykę, jeśli to obraz płytki DVD a nie np spakowane obrazy kilku CD;
zacznij od tego - co masz? jeśli plik.ISO to ekhm... pewien program darmowy (lub E-Per jeśi piszesz, że masz jego legalną wersję ale zostawiłeś sobie jako obraz ) nie ma zapewne żadnych wymagań/zabezpieczeń, więc choćby Nero Ci starczy by otworzyć ten plik obrazu .ISO i nagrać z obrazu płytk DVD+R na przykład. Potem z łytki instalujesz zapewne, albo ma instalator albo wprost z płyty się uruchamia... akurat nie używałem, ale jakoś tak musi być; |
|
|
Tobi
|
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-10-2006, 21:12
|
|
|
Ja osobiście uzywam Daemon tools do montowania obrazów płyt (oszczędzajac tym samym napęd i obsluguje prawie wszystkie rozszerzenia obrazów).Po zamontowaniu powinno sie uruchomić automatycznie (znaczy instalator) i klikamy next,next,yes,yes...itp.Po zainstalowaniu program zaproponuje zainstalowanie wszystkiego na dysk (około 1.5Gb) ale można wybrac opcje uruchamiania z napedu (używając wirtualnego napedu mija sie z celem).Następnie otwiera automatycznie domyślną przeglądarkę internetową.Najlepiej otwierac w IE.Inne przeglądarki nie wyświetlają poprawnie.Ciekawą funkcja jest możliwość używania programu na innych komputerach w sieci. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
nessuno
|
Wysłany: 30-10-2006, 21:16
|
|
|
.nrg takie ma rozszerzenie. Ściągnełem sobie to z netu jakiś czas temu.Miałem nawet wypaloną płytę, lecz o ile dobrze pamiętam nie chciało mi to zbytnio pracować.Domyślam się, że popełniam błąd w którymś miejscu, lecz nie wiem, gdzie. |
|
|
|
|
lordabarth
|
Wysłany: 30-10-2006, 21:18
|
|
|
Zainstaluj sobie daemon tools.Szkoda płyt. |
|
|
|
|
nessuno
|
Wysłany: 30-10-2006, 21:22
|
|
|
lordabarth,Twój poprzedni post dał mi trochę do myślenia odnośnie przeglądarki. Czy Twoim zdaniem Firefox w tym wypadku utrudniałby całe zadanie? IE wogóle nie używam. |
|
|
|
|
lordabarth
|
Wysłany: 30-10-2006, 21:25
|
|
|
Poprostu uruchamiasz IE i wpisujesz http://127.0.0.1:7080 ,a chcąc uruchomic na innym komputerze w sieci zamiast 127.0.0.1 wpisujesz swoje IP. |
|
|
|
|
nessuno
|
Wysłany: 30-10-2006, 21:52
|
|
|
lordabarth, wielkie dzięki. Naprowadziłeś mnie swoim postem na właściwy trop. Nie pomyślałem o tym, że wybór przeglądarki ma tak istotne znaczenie.Teraz mój eper smiga, aż miło. Bardzo Ci dziękuję rewanżując się skromnym punkcikiem. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-10-2006, 22:42
|
|
|
Używaj IE, pod Operą menu się dziwnie wyświetla, a pod FF nie wiem, bo nie używałem nigdy. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
nessuno
|
Wysłany: 30-10-2006, 22:52
|
|
|
Miszko, z przekonania od dawna byłem przeciwnikiem IE, co jak sądzę mogło być powodem mojego problemu.Operą kiedyś się bawiłem a FF mam od chwili wejścia na rynek.A mówią, że przyzwyczajenia są drugą naturą człowieka Pozdrawiam. |
|
|
|
|
lordabarth
|
Wysłany: 30-10-2006, 22:55
|
|
|
To jest prawdopodobnie wina monopolisty microsoftu pod którego sa robione prawie wszystkie programy |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-10-2006, 23:04
|
|
|
nessuno, ja używam Opery, IE to zło Ale niestety ePer dobrze działa pod IE a dokładniej był optymalizowany pod działanie w tej przeglądarce.
Co do FF to ostatnio chodzą słuchy o dużej ilości dziur w niej. I że dopiero przepisanie całego kodu na nowo pomogło by w rozwiązaniu problemu. Źródło hacking.pl
A Opere kiedyś zainstalowałem z chęci poznania czegoś nowego. Dla mnie bardzo użyteczna i wygodna w obsłudze. W FF było pare elementów które mnie drażniły. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Tobi
|
Wysłany: 30-10-2006, 23:08
|
|
|
Pod FF ePER pracuje tylko częściowo, aplikacja się wyświetla, ale głębiej przy wyborze podzespołów już nie reaguje :/ Tylko IE (potwierdzam, IE to zło ) |
_________________ Tempra 1.6S gaźnik + LPG
Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 31-10-2006, 18:37
|
|
|
IE to zło , podpisuję się pod tym...
choć właściwiej jest rzec (ale to hasło znają od lat nawet najstarsi górale), że IE to gateway dla wirusów, pod tym kątem jest tworzony. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|