Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja wzmacniacza - kable zasilające
Autor Wiadomość
kris_ldz 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-12-2006, 02:19   Instalacja wzmacniacza - kable zasilające

Siemanko! Kupiłem sobie wzmaka, przeciągnąłem wszystkie kable poza zasilaniem, może ktoś jest w stanie pomóc mi, pisząc którędy pociągnąć spod maski do wnętrza, porozkręcałem pół deski roździelczej (chyba ze 2,5h nad tym ślęczałem), pod maską znalazłem całkiem niezłe miejsce do przełożenia kabli po prawej stronie nad nadkolem - problem taki - przekładam, wychodzą za karoserią, widać je jak sie drzwi otworzy, ale jak je przełożyć do środka samochodu? Napewno ktoś z Was robił taką instalkę... Pomóżcie :D
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-12-2006, 11:18   

Ja zrobiłem to tak.

Nie podłączałem się do akumulatora bezpośrednio. Tylko na prawym nadkole (jak otworzysz maskę) masz taki trójnik w plastikowej czarnej puszcze. Tam zarobiłem odpowiednią końcówkę i się wpiąłem. Dalej pod tapicerką komory silnika przeszedłem do okolić serwa hamulca. Tam jest główna wiązka. Weź teraz gruby mocny drut (5-7mm) i próbuj się przebić przez tą wiązkę. Mi się udało to dosyć szybko. Najlepiej niech druga osoba siedzi w środku auta i patrzy jak wychodzi drut. Oczywiście na końcówcę druta podwiąż kable (ale tak żeby nie stawiał oporów podczas przeciągania) i druga osoba z wewnątrz jak już wyjdzie drut poprostu pociągnie i przepchnie drut i kabel. Ja tak robiłem 2 razy, jak zakładałem LPG, żeby pociągnąć kable od centralki oraz jak zakładałem zasilanie do wzmacniacza.

Wiązka w środku auta wychodzi na troche powyżej pedałów hamulca i sprzęgła.
Dalej pociągnałem pod wykładziną do lewego progu. Dalej pod platstikami i wyszedłem gdzieś pod kanapą z lewej strony w bagażniku.

assistance   Moneta

kris_ldz 

Wysłany: 29-12-2006, 00:31   

super :D jutro będę z kumplem próbował tą drogą :] mam nadzieje że się uda :] a jeszcze chciałem zapytać czy mase podpiołeś też do aku czy do jakiejś śruby w bagażniku?
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-12-2006, 01:14   

Fachowo powinno się pociągnąć z aku. Połowiczne rozwiązanie to wpiąć się kablem do głownej masy auta - taki melatowy pasek idący od ramy do skrzyni biegów lub poprostu gdzieś wpiąć się koło wzmacniacza w bagażniku do skrawka blachy, tylko wpierw musisz usunąć farbę, aby dobrze się stykał kable z karoserią.

Ja mam JBL GTS150, w mostku ma 150W RMS. Wpiąłem się co prawda w karoserię na tyle auta. Nie mam aż tak mocnego wzmacniacza, a teraz tylko grają na tym 2 elipsy więc takie rozwiązanie może być. Ważne, żeby dobre podłączenie do masy było. Ja zeszlifowalem troche lakier szlifierką kątową ;)

Po założeniu możesz to zamalować farbą, aby korozja nie wdała się.

Jak chcesz dobrze zrobić pociągnij gruby kabel 2 żyłowy. Wepnij się do plusa i do minusa z przodu auta.

Pamiętaj KATEGORYCZNIE o zamontowaniu bezpiecznika!!!
Możesz też obliczyć sobie jaki amperaż będziesz potrzebował do piecyka.
Nie wiem jaki mocny piecyk masz. Na początek możesz włożyć 15A lub 20A.

Zamontuj bezpiecznik nie dalej niż 30cm od podłączenia plusa.

Ja mam taki (ale to nie moja fotka).

kris_ldz 

Wysłany: 29-12-2006, 01:29   

no ja wzmaka mam CRUNCH'a 2x75W. bezpiecznik mam 30A, będzie jakies 20cm od plusa, to sam nie wiem czy pociągnąc dwa kable na raz czy może podpiąć się gdzieś z tyłu - dylemat :P Musze przespać się z tym i zobaczymy co przyniesie nowy dzień :D Ale chyba kupie dłuższy kabel do masy i pociągnę odrazu 2.
     Moneta

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 29-12-2006, 15:08   

a ja mam do sprzedania subwoofer Magnata (nie tuba tylko box) 30cm,600W (RMS) do tego wzmak Legacy LA490 2x300W lub 1x600W. Komplet 450zl. Jak ktos zainteresowany to foty zapodam.

www.budowork.pl
     assistance

kris_ldz 

Wysłany: 29-12-2006, 15:38   

wielkie dzięki :D kabel do masy zakupiłem, przeciągnałem główną wiązką tak jak pisałes, zajęło mi to jakieś 5 minut :D Wcześniej też próbowałem tamtędy ale nie wpadłem na pomysł ze sztywnym drutem.
     Moneta

Odpowiedz do tematu