|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kable i podłączenie. |
Autor |
Wiadomość |
maciekt8
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Wrz 2005 Posty: 165 Skąd: Żyrardów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-06-2007, 21:07 Kable i podłączenie.
|
|
|
Witam. Jestem na etapie zakładania alarmu itd i tu się pojawia kilka wątpliwości więc może któryś z Kolegów podpowie.
Czy zasilanie alarmu lepiej wziąść z tej puszki co jest pod maską gdzie wchodzą grube przewody od aku czy lepiej ze skrzynki bezpiecznikowej ?
Którędy pociągnąć przewody od serenki i czujki z pod maski do kabiny dziś męczyłem się pół dnia i nie dałem rady wszystko siedzi sztywno i na styk próbowałem sztywnym drutem ale nie idzie.
Widziałęm opis jak podłączyć alarm do których przewodów itd ale nie mogę zrozumieć tekstu" znajdującego się w 3-y polowym złączy w skrzynce bezpiecznikowej" ? większość złączek i gniazd w skrzynce ma wiele wyprowadzeń ?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 30-06-2007, 21:44
|
|
|
no więc tak jeśli pod pokrywę silnika dajesz krańcówkę od alarmu to zasilanie wypada dać z puszki z komory silnika ... jeśli jednak maska nie będzie zabezpieczona przed otwarciem to daj zasilanie z kokpitu czyli np skrzynki z bezp. kable z komory silnika do kabiny możesz pociągnąć przez taką zaślepkę która znajduje się ok 15-20 cm nad pedałami ... wyciągasz zaślepkę i jest idealna dziurka o średnicy ok 10mm ...syrenkę można dać opcjonalnie z własnym podtrzymaniem zasilania ( jeśli ktoś odetnie jej zasilania zacznie wyć ) oczywiście warto się zastanowić czy ponad 10 letnie T/T wymaga takich zabezpieczeń ?
czujnik od alarmu masz uderzeniowy czy ultradźwiękowy ?
na ostatnie pytanie nie potrafię odpowiedzieć |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
maciekt8
|
Wysłany: 30-06-2007, 22:00
|
|
|
Pod maske będę zakładał krańcówke. Czujnik będę zakładał ultradźwiękowy. Syrenka bez zasilania ale mała i ładnie się prezentuje 125 dB daje po uszach.
Miałem włamanie i dlatego chce cokolwiek zamontować lepsze samopoczucie a no i central chce z pilota.
Odnośnie tej zaślepki hmm no jutro sprawdzę a czy widać zaślepke od strony komory silnika ? bo nic takiego nie zauważyłem. ale wiem że napewno wychodzi linka od gazu od prędkościomerza, i od otwierania maski a koło niej idzie cała wiązka elektryczna w peszlu i to tyle co wybadałem ale nie mogłem się przebić.Mógłbym zdjąć np tą gume co przechodzi przez nią linka od prędkościomerza ale ja lubie mieć dokładnie zrobione. |
_________________ F/I/A/T Tempra 1.6ie 159A3.048 |
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 01-07-2007, 11:08
|
|
|
wątpię czy da się to wybadać od strony komory silnika ....
trzeba ją wyciągnąć od strony wnętrza auta ... później wpuszczasz jakiś drut do komory silnika przywiązujesz do niego kable od krańcówki i syrenka i wciągasz go z powrotem do kokpitu ....
jak będę później w garażu to cyknę fotkę jak to wygląda |
|
|
|
|
maciekt8
|
Wysłany: 01-07-2007, 13:52
|
|
|
Więc oglądałem dziś i szukałem tej zaślepki ale nie znalazłem są tylko takie korki które mocują takie coś jakby gumowego za pedałami taka osłona. Chyba że masz na myśli wyjąć zegary tzn całą góre i tam coś takiego znajde.
Fotka mile widziana. Pozdrawiam |
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 03-07-2007, 11:43
|
|
|
nie nie żadnych zegarów nie trzeba rozbierać dzisiaj postaram sie fotke wrzucić |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|