|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kołpaki |
Autor |
Wiadomość |
amper2008
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-02-2012, 19:50 Kołpaki
|
|
|
Witam. Mam pytanko odnośnie kołpaków . Czy ktoś stosował do Tipo takie? http://moto.allegro.pl/ko...html#tabsAnchor
Mam malowane felgi i nie chcę ich całkiem zasłaniać . Chodzi mi głownie o zasłonięcie śrub od półosiek . |
|
|
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 23-02-2012, 20:43
|
|
|
moim zdaniem to zbedne, wiocha.pl |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
maniutek
Pomógł: 18 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 1174 Skąd: Warszawa(Ożarów Maz)
|
Wysłany: 23-02-2012, 21:42
|
|
|
To wygladalo pieknie na maluchu, jak mial ladne polakierowane felgi. Wtedy to byl taki klasyk....(az milo wspomniec). Natomiast w Tipo? jak kolega wyzej napisal. Od razu laduj sie na wiocha.pl |
_________________ Maniuś
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 23-02-2012, 21:47
|
|
|
maniutek napisał/a: | To wygladalo pieknie na maluchu, jak mial ladne polakierowane felgi. Wtedy to byl taki klasyk....(az milo wspomniec). Natomiast w Tipo? jak kolega wyzej napisal. Od razu laduj sie na wiocha.pl |
Dokładnie!!!!!!!! |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
amper2008
|
Wysłany: 23-02-2012, 22:13
|
|
|
Mi chodziło czy będą pasować mechanicznie a nie wizualnie. Jak będzie brzydko to założę do mojego maluszka . Tyle że w niego nie chcę już inwestować, a w Tipo przydałaby mi się jakaś osłonka na śruby od półosiek. |
|
|
|
|
maniutek
Pomógł: 18 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 1174 Skąd: Warszawa(Ożarów Maz)
|
Wysłany: 23-02-2012, 23:20
|
|
|
To sobie kup normalne kolpaki. Naprawde nie masz 40zl wiecej, zeby dorzucic do kwoty prezentowanych przez Ciebie kolpakow? jezeli nie to proponuje rower.
Mechanicznie beda pasowaly |
_________________ Maniuś
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS |
|
|
|
|
osama 33
Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 324 Skąd: Łódz
|
Wysłany: 24-02-2012, 00:15
|
|
|
maniutek, maniutak tak trzymac wiocha.pl zajeb....... stronka
PS. mam na zbyciu lampy przód do omesi b hella oryginalne i kołpaki |
_________________ fiat uno 1,4 ,omega 1987,Ford eskort,Fiat Tempra,espero, Opel Senator 2,6 .seat toledo,Opel senator 3.0 24v,
Omega Kombi 96/97 2.016v
Ford windstar 3,8 Eskort kombi 1,8 td
omega 2,5 v6 Tipo 1,4,Laguna
opel astra kombi 1,7d f tempra 1,9td |
|
|
|
|
sheriffnt
Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 323 Skąd: Gdynia/Baranówka
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 24-02-2012, 16:05
|
|
|
Witam
Hmmm... , kupiłem podobne, 2 komplety, jedne do Palio, drugie do Temperki, wszystkie tego typu kołpaczki, jeśli są od Fiatów, pasują do Tipo, najładniejsze są moim zdaniem od Doblo, ale inne także spełniają swoją rolę, osłaniają piasty, przede wszystkim przednie, przed dostawaniem się błota i kurzu, nad "dużymi" kołpakami mają tę przewagę ze nie przysłaniają kominków, kiedy trzeba dopompować koło.
A wygląd?, hmmm.. kwestia gustu, mówię tu o oryginalnie stosowanych przez Fiata kołpaczkach.
PS oczywiście żeby założyć takie kołpaczki, felga musi wyglądać przyzwoicie a nie jak wzięta ze złomu, bo wtedy jest że polska wieś tańczy i śpiewa |
_________________ Pozdrawiam Mirek
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend |
|
|
|
|
EASYKATO
Pomógł: 3 razy Wiek: 101 Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 353 Skąd: Bielany Wrocławskie
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-02-2012, 18:15
|
|
|
taki wzór (z paskami //// na środku kołpaczka) był oferowany w ASO jako dodatkowe wyposażenie można było je dostać do tipo
mam takie w garażu
dla mnie "nie wiocha"
lepiej wyglądają niż stalówka bez kołpaków
chronią środek felgi
nie zbiera się syf między kołpakiem a stalfelgą,
jak w przypadku dużych kołpaków |
_________________ Sedicivalvole 3d '93
(Wytrzymał już ze mną 20 lat) |
|
|
|
|
amper2008
|
Wysłany: 24-02-2012, 20:44
|
|
|
Myślę, że jednak kupię sobie kołpaczki. Jak już pisałem mam ładnie polakierowane felgi więc wydaje mi się, że takiej strasznej wiochy nie będzie . Jak już będę je miał założone to porobię foty i zademonstruję . Dla mnie najważniejsze jest by nie zbierał ten cały syf jak pod normalnym kołpakiem. |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:01
|
|
|
ja tam nie wiem o jakim syfie mówicie. Mam pełne kołpaki i nigdy żadnego syfu nie ma, stalówki czyste i suche w środku. |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:19
|
|
|
Że wiocha to nie powiem, ale szczerze, to nie mogę sobie wyobrazić TT z czymś takim. Do malucha, kredensa czy poldka rozumiem, podobnie każdy inny po PRLowski bolid, ale nie TT |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:22
|
|
|
Po raz ma spełniać swoją rolę. Po dwa ma się podobać właścicielowi, on nim jeździ Nie uważam tego jako wieśniactwo i gnojenie amper2008 jest nie na miejscu. amper2008, rób według siebie i powodzenia |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:40
|
|
|
Moim zdaniem do malucha tez nie pasują, ale mnie w bobku wiele rzeczy nie pasowało... tapicerka, masa bitumiczna, tylna kanapa, boczki, podsufitka i jeszcze parę rzeczy
ogólnie co kto lubi, ja bym tego na żadne auto nie założył, a do tipo na felgę 14" kupisz fajne cowpaxy za 40-50zł |
|
|
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 24-02-2012, 22:16
|
|
|
Świstak napisał/a: | ja bym tego na żadne auto nie założył | szczere ale prawdziwe mamy rok euro 2012 |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
sheriffnt
|
Wysłany: 25-02-2012, 00:48
|
|
|
Witam
VEndriuV napisał/a: | ja tam nie wiem o jakim syfie mówicie. Mam pełne kołpaki i nigdy żadnego syfu nie ma, stalówki czyste i suche w środku. |
O jakim syfie? Jak dla mnie ważne jest że takie kołpaczki chronią piastę, a konkretnie łożysko przed dostawaniem się się kurzu, błota i częściowo wody do środka, ładnie przylegają do przetłoczenia felgi, nie zasłaniają zaworu powietrza, nie odpadają na wybojach, a wygląd to już kwestia gustu.
Przykładowe zastosowanie fabryczne we fiatach:
secento
uno
doblo |
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 25-02-2012, 03:27
|
|
|
KrzychuB napisał/a: | Po raz ma spełniać swoją rolę. |
Jaką rolę?
Zasłanianie kawałkiem plastiku piast uważasz za spełnianie jakiejś roli?
Jak chcesz uszczelnić piastę weź silikon (najlepiej taki do hydrauliki) i napakuj w felę.
Podobnie można postąpić z silnikiem, od spodu cały zasmarować biteksem - jak myślisz biteks będzie spełniać w tym wypadku swoją rolę?
sheriffnt napisał/a: | O jakim syfie? Jak dla mnie ważne jest że takie kołpaczki chronią piastę, a konkretnie łożysko przed dostawaniem się się kurzu, błota i częściowo wody do środka, ładnie przylegają do przetłoczenia felgi, nie zasłaniają zaworu powietrza, nie odpadają na wybojach, a wygląd to już kwestia gustu. |
No ręce opadają!!
Jakie chronienie piasty???
Czy piasta to elektroniczny moduł, że trzeba ją zabezpieczać obleśnymi kołpaczkami?
Wychodząc z tego założenia to swoją rolę spełni naklejony na lakier worek na śmieci bo w jakimś stopniu zabezpieczy np. przed aurą zewnętrzną.
Taką rolę też spełniają pokrowce typu "miś" - są cieplutkie, milutkie, a .... tu zacytuję:
Kod: | a wygląd to już kwestia gustu. |
Właściciel chce coś takiego założyć - OK, jego sprawa ale jeśli chciał poznać opinie innych userów to ją poznał.
I nie piszcie, że to ma spełniać jakąś rolę bo to bzdura, wychodząc z tego założenia płyta na lusterku też spełnia jaką rolę np. ...... ładnie się mieni w słońcu.
Spojlery a'la doniczki na kwiatki z których duża część osób (w tym nie ukrywam również ja) się wyśmiewa też spełniają swoją rolę .... są ekstra bo na grillowaniu z kumplami można na nich postawić sobie piwko ..... albo coś innego, a że (tu znów zacytuję:
Kod: | a wygląd to już kwestia gustu. |
to inna sprawa
** Dodano: 25-02-2012, 03:30 **
P.S. Coś czcionkę wykrzaczyło, próbowałem zedytować post ale jest wszystko oki |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 25-02-2012, 03:34
|
|
|
Kolpaki w zaden sposob nie chronia lozysk przed woda,kurzem i blotem i nie pisz bzdur bo jeszcze ktos uwierzy i uzna ze lozyska mu padly bo piachu i wody w nie naszlo bo nie mial kolpaczkow.
Kolpaki sluza tylko do dekoracji-nic ponadto i jesli Ci sie podobaja zaloz poprostu i pokaz fotki to zobaczymy |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 25-02-2012, 03:39
|
|
|
shagger78 napisał/a: | Kolpaki w zaden sposob nie chronia lozysk przed woda,kurzem i blotem i nie pisz bzdur bo jeszcze ktos uwierzy i uzna ze lozyska mu padly bo piachu i wody w nie naszlo bo nie mial kolpaczkow.
Kolpaki sluza tylko do dekoracji-nic ponadto |
|
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 25-02-2012, 09:46
|
|
|
nie wiem kiedy kupowaliście kołpaki, chyba, że macie od nowości z tipo, bo ja mam chyba z 2 lata i jest otwór na wentyl i nie musze ściągać żeby napompować. |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 25-02-2012, 10:01
|
|
|
Otwor na wentyl jest zawsze-innych nie widzialem co by nie mialy.Ja z kolpakami dostalem nawet przedluzki wentyli zeby latwiej bylo pompowac ale nie sa potrzebne nawet bo bez problemu bez nich mozna. |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 25-02-2012, 10:41
|
|
|
odnosiłem się do tego:
sheriffnt napisał/a: | Witam
VEndriuV napisał/a: | ja tam nie wiem o jakim syfie mówicie. Mam pełne kołpaki i nigdy żadnego syfu nie ma, stalówki czyste i suche w środku. |
O jakim syfie? Jak dla mnie ważne jest że takie kołpaczki chronią piastę, a konkretnie łożysko przed dostawaniem się się kurzu, błota i częściowo wody do środka, ładnie przylegają do przetłoczenia felgi, nie zasłaniają zaworu powietrza, nie odpadają na wybojach, a wygląd to już kwestia gustu.
Przykładowe zastosowanie fabryczne we fiatach:
secento
uno
doblo |
|
|
|
|
|
sheriffnt
|
Wysłany: 26-02-2012, 03:26
|
|
|
Witam
Zaskoczyło mnie jak niektórzy koledzy podeszli do sprawy tych nieszczęsnych kołpaczków, tyle emocji jakby ktoś faktycznie proponował montaż w klubie TTT spoilerów a'la doniczki
Ja tu skromnie wspomniałem o oryginalnym, fiatowskim elemencie wyposażenia a nie np. jakimś badziewnym spoilerze, wiele modeli Fiata jest wyposażona fabrycznie w tego typu kołpaki, ktoś zaproponował nawet tzw. normalne kołpaki, ciekawe że tego nie uważa za wioche
Co do wad pełnych kołpaków to: na większości stacji benzynowych kompresory maja zwalone końcówki, przy pełnych kołpakach trudno założyć końcówkę na zawór tak by nie przepuszczała, więc bez pomocy drugiej osoby ciężko dopompować koła, za pełnymi kołpakami gromadzi się błoto , etc.
Jeśli chodzi o ochronę łożyska piasty, jeżdżę często po drogach gruntowych i nie chcę skracać żywotności łożysk, takie opinie ze gołe piasty krócej żyją słyszałem od kilku mechaników i to niezłych, wolę więc założyć osłony, kosztują nieco taniej niż częste wymiany łożysk.
PS Tego typu kołpaczki nie są wcale tańsze od badziewnych kapsli z Tesco, jeśli dodać do tego koszt regeneracji felgi to trudno mi zarzucać że pożałowałem na wyglądzie auta |
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
|
|
|
|
|
Mosior
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 527 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-02-2012, 11:05
|
|
|
sheriffnt, ja zakładam takie kołpaczki (tylko srebrne) na stalówki zimowe od trzech sezonów.
Felgi mam nowiutkie więc robię to tylko z praktycznego punktu widzenia - wygląd kwestia gustu, mnie nie powala ale przewaga użyteczności nad estetyką u mnie wygrywa.
Z pełnymi kołpakami się rozstałem już dość dawno z prostej przyczyny. Po pierwsze na dziurach ginęły i musiałem opaskami elektrycznymi mocować (to dopiero tandetnie wygląda), po drugie szybciej rudy atakuje stalówki bo zatrzaski rysują lakier i trudniej obręcze dosuszyć bo kołpaki dłużej wilgoć na feldze trzymają.
Odkąd zakładam małe kołpaczki piasta jest prawie jak nowa - zero rdzy. Nie wiem czy to pomaga też łożyskom ale na nowych (CX) mam już 80tys nalatane i nadal cisza więc coś w tym może być.
Reasumując - polecam, osiągniesz cel, o który Ci chodzi (i o nim piszesz).
** Dodano: 18-03-2012, 09:40 **
a oto dowód jak się spisuję te kołpaczki. Tak wygląda nakrętka piasty po dwóch zimach.
Żaden nakładany kołpak tego nie zapewni
wg mnie wygląd wyglądem ale skutek jest rewelacyjny. |
_________________ FIAT TIPO 1.4S + LPG, 78 kucyków
razem przeżywamy upadki i wzloty..
FORD MONDEO MK3 2.2TDCI Platinum - zaprojektowany by cieszyć |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|