Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
cieknie mi płyz n parownika
Autor Wiadomość
sqnix 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 27-06-2007, 23:40   cieknie mi płyz n parownika

Witam zauważyłem w Mojej Temprze że cieknie mi płyn z reduktora tzn. z tych dwóch gumowych przewodów wchodzących jedna od dołu a druga z boku chyba płyn chłodniczy tak mi sięwydaje bo zauważyłem bardzo duże ubytki,a pod reduktorem jest bardzo mokro ażsiębłoto niezłe zrobiło po prostu sączy mi się płyn z tych gum przy wejściu do parownika co mam zrobić??? Czy sam dam radę to wymienić????Gdzie dostanę takie gumowe przewody???

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-06-2007, 23:47   

Wpierw to weź śrubokręt czy kluczyk i dokręć opaski. Może nie trzymają za dobrze. Jeżeli jednak chcesz wymienić te przewody to jedź do motoryzacyjnego sklepu. Powinni mięc lub wybierz się do kogoś kto gaz zakłada. Przewód powinień Ci odsprzedać bez większych problemów.

Gibson 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-06-2007, 09:47   

miszko napisał/a:
lub wybierz się do kogoś kto gaz zakłada

u mnie jest sklep z częściami do instalacji gazowych więc nie ma kłopotu... wszystkie przewody, węże, uszczelki itd ... ale faktycznie tak jak mówi miszko takie węże można chyba dostać u tych co zakładają instalacje

sqnix 

Wysłany: 28-06-2007, 18:01   

a czy dam radę sam wymienić te przewody od parownika??? Czy tam jest jakieś ciśnienie płyny chłodniczego i muszę najpierw spuścić płyn chłodniczy????

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-06-2007, 18:11   

Zakręć dobrze korek od chłodnicy i jak będziesz opinał przewody od reduktora to może się troche ulać (zleci z wężą i reduktora). Nie powinno być tego dużo. Jak jak wyjmowałem reduktor to nawet po jego założeniu nie musiałęm dolewać do chłodnicy.

sqnix 

Wysłany: 29-06-2007, 22:53   

a w którym dokładnie miejscu jest ten korek???

rosama 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-06-2007, 09:36   

sqnix - pojedź po wężu, tzn. zobacz dokąd ten wąż prowadzi (i do- i wylotowy), i powinien tam być trójnik (ja tak mam), na trójniku musisz poluzować opaskę i zdjąć wąż. Trochę płynu ci się wyleje, tyle co do poziomu tego trójnika. No i wymieniasz wąż... Ja wymieniałem, starczyło mi 1m węża. W zależności od tego jak instalator LPG założył ci węże możesz potrzebować mniej lub więcej tego węża.

Taki wąż możesz na metry kupić w sklepie z częściami do samochodów dostawczych i ciężarowych. Cena ok. 10zł/mb.

U ciebie może tylko końcówka tego węża jest popękana/rozszczepiona. Spróbuj zdjąć węża i odciąć ostrym nożem ok. 1,5cm i założyć ponownie. Jeśli cały wąż nie jest sparciały, to może być rozwiązanie, jeśli już jest stary, to lepiej wymienić w całości.

Płyn nie jest pod ciśnieniem, tylko się nie poparz, jak będzie gorący!

Aha! I jak będziesz mocował/podwieszał te węże, to zwróć uwagę żeby nie spadły na koło pasowe lub pasek klinowy od alternatora, bo ci przetnie węża!

A korek od chłodnicy jest na górze chłodnicy lub zbiorniczka wyrównawczego przy przedniej ścianie samochodu tuż za atrapą (grillem).

Odpowiedz do tematu