|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z Tipo, klika pytań |
Autor |
Wiadomość |
Yankes
witamy nowego
Wiek: 32 Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 5 Skąd: Z Zawiercia
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-08-2008, 22:43 Problem z Tipo, klika pytań
|
|
|
A więc mój tata i ja posiadamy Tipo 1.9 TD.Ma on centralny zamek ,przednie szyby odsuwane elektrycznie i elektroniczną deską.Jako że mój tata jest w Anglii mam z znajomym mechanikiem robić naszą rakietę.Auto jest po 2 niegroźnych (najechań)wypadkach.W aucie wyskakują biegi gdy auto jest przechylone i wjedzie się w dziurę lub tylko w dziurę.Ten mechanik z którym mam to robić nie chciał zrobić tego wcześniej ponieważ mówił coś i przesuwaniu skrzyni i że się tego nie podejmie ,jednak w czasie pobytu u babci oddaliśmy auto do miejscowego mechanika i biegi zostały zrobione prawie że od ręki(na 2 dzień odebraliśmy auto) bez żadnych zbędnych problemów.Teraz ten problem znowu zaistniał.Czy może wie ktoś co trzeba zrobić aby biegi nie wyskakiwały??A teraz pytanie numer 2.Przy jakiej temperaturze włącza się wiatrak od chłodnicy??W jakich jeszcze autach był montowany silnik Tipo 1.9 TD lub od jakiego auta pasuje do niego intercooler.Aha i jeszcze jedno.Czy z podanych wyżej informacji da się określić jaki to jest wersja auta?? |
|
|
|
|
maniutek
Pomógł: 18 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 1174 Skąd: Warszawa(Ożarów Maz)
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-08-2008, 23:16
|
|
|
Yankes napisał/a: | Czy może wie ktoś co trzeba zrobić aby biegi nie wyskakiwały?? |
tu musisz regularnie smarowac tzw sierżanta....pilnowac ,aby ciegna chodzily leciutko i nie mialy wyrobionych przegubikow...dodatkowo wszystkie poduszki pod silnikiem i skrzynia musza byc sprawne...jezeli zachowane masz te zasady, biegi nie maja prawa wyskakiwac...lecz jak powiedzialem, najczestrza przyczyna jest zastanie sie jednej glupiej tulejki....(sierżanta)...
Yankes napisał/a: | A teraz pytanie numer 2.Przy jakiej temperaturze włącza się wiatrak od chłodnicy?? |
okolo 90 stopni, nie pamietam dokladnie, u mnie w temprze przy sliniku 1,6 wlacza sie, gdy wskazowka przekroczy delikatnie 90 stopni...
Yankes napisał/a: | Czy z podanych wyżej informacji da się określić jaki to jest wersja auta? |
co przez to rozumiesz? |
_________________ Maniuś
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS |
|
|
|
|
Yankes
witamy nowego
|
Wysłany: 04-08-2008, 14:22
|
|
|
maniutek napisał/a: | co przez to rozumiesz? |
No słyszałem o jakichś wersjach Taxi itp.Raz zastanawialiśmy się dlaczego np pod tapicerką ,na karoserii nie pisze Fiat Tipo tylko jakiś inny napis już nie pamiętam dokładnie jaki ,ale mogło tam pisać Mirafioli.I co to dokładnie ten sierżant??Jak to się nazywa fachowo żebym wiedział co powiedzieć mechanikowi.
Ponawiam moje pytanie.
Cytat: | W jakich jeszcze autach był montowany silnik Tipo 1.9 TD lub od jakiego auta pasuje do niego intercooler.Aha i jeszcze jedno.Czy z podanych wyżej informacji da się określić jaki to jest wersja auta?? |
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 04-08-2008, 19:02
|
|
|
Yankes napisał/a: | W jakich jeszcze autach był montowany silnik Tipo 1.9 TD lub od jakiego auta pasuje do niego intercooler.Aha i jeszcze jedno.Czy z podanych wyżej informacji da się określić jaki to jest wersja auta?? |
IC był montowany w każdym Fiacie z 1,9TD pod maską, niestety do Tipo pasuje tylko ten z T/T a reszte jak chcesz podpasować to trzeba rzeźbić już. Wersję auta powinieneś mieć na błotniku koło kierunku, prawdopodnie T.d.S.X.
Wersja TAXI występowała tylko w Temprach. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 04-08-2008, 20:12
|
|
|
Hipo napisał/a: | Wersja TAXI występowała tylko w Temprach. |
I charakteryzowała się bogatym wyposażeniem, coś mi się obiło o uszy na ten temat |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Yankes
witamy nowego
|
Wysłany: 04-08-2008, 21:11
|
|
|
A powie mi ktoś jeszcze jak się fachowo zwie ten sierżant i gdzie on się znajduje. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
|
|
|
|
Yankes
witamy nowego
|
Wysłany: 05-08-2008, 21:30
|
|
|
Kupiłem książkę serwisową i spisałem wszystkie usterki w aucie .Jak ktoś chce jakieś schematy to nie pisze to wam ze skanuje jak kuzyn skanera nie zabierze .Auto już oddane do mechanika ,jutro mu idę pomagać bo chyba będę u niego robić do końca wakacji (pomocnik ,można powiedzieć że uczeń).Teraz muszę zapolować na intercooler bo poprzedni się uszkodził podczas wypadku. |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-08-2008, 21:52
|
|
|
Yankes, a jaka to książka? jakie wydawnictwo? |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Yankes
witamy nowego
|
Wysłany: 05-08-2008, 22:01
|
|
|
|
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-08-2008, 08:14
|
|
|
Yankes, nawet się nie chwal że masz książkę WKŁ... nie wklejaj skanów. na podstawie tej książki to najwyżej dowiesz się jak się otwiera drzwi w twoim aucie. książka ma błędy (np wyjmowanie alternatora) jest niedokładna. jedyne co jest dobre to schematy elektryczne... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|