Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej jadalny zamiast ropy?
Autor Wiadomość
Mir23 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 12-04-2006, 12:22   Olej jadalny zamiast ropy?

Witam. Chciałem zapytać czy ktoś z drogich kolegów próbował może dolewać do ropy oleju jadalnego? Widziałem ostatnio w programie Pasjonaci Transita, który śmigał wyłącznie na oleju rzepakowym, czytałem o tym trochę w necie i zdania jak zawsze są podzielone. Co wy o tym sądzicie? Ja mam zamiar spróbować.

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-04-2006, 13:23   Re: Olej jadalny zamiast ropy?

W TOP GEAR już dawno temu pokazywali stare Volvo śmigające na zużytym w smażalni oleju - dolewano tylko do niego łyżkę jakiegoś dodatku. Generalnie da się, ale silnik musi być wg. starych technologii, współczesne się wykończą.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-04-2006, 19:52   

W ostatnim tygodniku Motor był ten temat poruszany i gdyby nie wat to całkiem ciekawa alternatywa :D
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-04-2006, 20:23   

ponoć z Biedronki najlepszy,bo najtańszy :badgrin:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 12-04-2006, 21:11   

przyznam się, że sam też chciałem spróbować - sciągnąłem sobie kilka schamtów-pomysłów jak zrealizować pogrzewanie oleju.
cały pomysł jest o tyle fajny, że nie wymaga zbytniej inderencji w auto - łatwo założyć i łatwo zdjąć
Jak się zrobi cieplej i czas się znajdzie to można pokombinować.

Ogónie jak by było gorące lato to sądzę, że można nawet wlać bezpośrenio do baku i nie powinno być problemów z zapychaniem wtryskiwaczy i zapaleniem mieszenki

assistance   Moneta

Mir23 

Wysłany: 13-04-2006, 08:03   

Wczoraj dolałem do zbiornika 10 litrów (z lidla 2.29zl z litr) na próbę. Wszystko OK poza smrodem placków z rury wydechowej. Zmieszałem oczywiście z ropą gdyż bałem się lać samego oleju. Do ok.30 litrów ropy dodałem 10 rzepakowego i teraz tak właśnie będę czynił. Wyciszyło trochę silnik a wydaje mi się, że trochę lepiej przyspiesza

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 13-04-2006, 08:11   

Hehe :D Czyli dales 22.90zł za 10 litrów? W sumie taniej :D Troche drozej niz gaz.

A co do podgrzewania to mozna zrobic to na zasadzie elektrycznego przeplywowego ogrzewacza - taki jak np. od wody. Ale by trzeba dobry aku miec - z 100Ah no i przy odpalaniu odczekac zanim nagrzeje.

Albo jakos wpiac sie w maly obieg wody, ale to znowu bylo by dobre jak by byl juz silnik rozgrzany.

zdrowko 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 13-04-2006, 10:00   

łatwiej i bezproblemowo jest używać oleju opałowego cena zbliżona do oleju z lidla :dance: :fufu:

bornek 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 13-04-2006, 12:57   

ego napisał/a:
ponoć z Biedronki najlepszy,bo najtańszy

no i jak zawsze z pierwszego tłoczenia

Opel Kadet 1990 r. 1,7 diesel, niebieski

Nissan Primera 1994 r. 2,0 1.6V benzyna+LPG

Moneta

MupiK 

Wysłany: 13-04-2006, 16:11   

Hehe znajomi jezdza juz tak od roczku i nie narzekaja :-)
Przy opale zawsze ryzyko kontroli jest a co komu ze na roslinnym :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

aristo 

Wysłany: 13-04-2006, 16:57   

No tak paliwa do góry, to odgrzewamy stare kotlety ;)
Proponuje zainteresowac sie smazalniami i innymi takimi, co prawda smazalnie gdzies juz raczej olej oddaja, ale moze akurat sie uda.
Taki olej wystarczy jedynie dobrze przefiltrowac i po krzyku.
Co do jazdy na oleju (opalowym, ze smazalni , z wlasnego pola) ..... niestety. No chyba że ktoś chce tego uzywac do ciagnika na swoim polu, w generatorze pradu, czy jakis innych maszynach rolniczych to droga wolna.
Do jazdy po drogach NIE , nie ma oplaconej akcyzy, podatku drogowego (ktory jest w paliwie). Co prawda wykrycie takiego oleju z wlasnorecznie tloczonego z rzepaku , czy oleju ze smazalni jest problematyczne, ale niestety jezdzenie na takim paliwie po drogach to tak samo jak jezdzenie na opale.

Z takich ciekawszych patentow to jezdzenie na etanolu, tez mozna i cena wyprodukowania porownywalna z gazem, bez utraty mocy. Niestety trzeba miec mala przydomowa bimbrownie ;)

Jarek 5TT 

Wysłany: 13-04-2006, 17:47   

aristo napisał/a:
Proponuje zainteresowac sie smazalniami
Tak,tak to prawda już kiedyś pisałem że pierwszy raz usłyszałem w TV wbędąc w Berlinie (ok.rok temu) iż taksówkarze z Berlina jeżdżą na oleju z fryturni i sam poznałem takiego najpierw przez prymitywny lej i podwójną bibułkę filtracyjną i potem do zbiornika 1:1 z ropą (do okulara to nie żarty) a samą fryturnię do busa MB207 którym sam jeździłem jedyna wada to
Mir23 napisał/a:
poza smrodem placków
i nic pozatym A! ja jeździłem latem obawiam się że zimą to nic dobrego :badgrin:
     Moneta

RaV 

Wysłany: 13-04-2006, 19:16   

MupiK napisał/a:
Przy opale zawsze ryzyko kontroli jest a co komu ze na roslinnym :-)

Tak właściwie to na roślinnym też nie można lekalnie jeździć, bo wg. polskiego prawa cokolwiek byśmy nie lali do baku musimy zapłacić akcyzę.... Poważnie - nawet jak ktoś wymyśli auto na wodę, będzie musiał zapłacić za nią akcyzę!! Przykład kolejnych idiotycznych przepisów :sciana:

[ Dodano: 13-04-2006, 19:22 ]
ups... widzę, że trochę zdublowałem wypowiedź aristo

assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 13-04-2006, 20:43   

Hehe niektórzy chyba popadają w paranoję ;)
Nie porównujcie jazdy na opale z jazdą na "Kujawskim".
Opał to PALIWO dla rolników na którą nie jest nałozona akcyza przez co jest tańsze.
Jest PRZEZNACZONE dla konkretnej grupy zawodowej!!!!!

Jazda na nim jest faktycznie niezgodna z prawem chociaż tylko kretyn by miał z tego powodu wyrzuty sumienia ;)
Jazda na "Kujawskim" to już inna broszka.
Ciekawe kto przyjąłby Wam akcyzę za 10 litrów oleju i gdzie byście ją zapłacili :lol:

Czy olej kujawski jest na liście do opodatkowania akcyzowego??
Póki nie nie popadajmy w paranoję ;)

assistance   Moneta

aristo 

Wysłany: 13-04-2006, 21:49   

Emf napisał/a:
Hehe niektórzy chyba popadają w paranoję ;)
Nie porównujcie jazdy na opale z jazdą na "Kujawskim".
Opał to PALIWO dla rolników na którą nie jest nałozona akcyza przez co jest tańsze.
Jest PRZEZNACZONE dla konkretnej grupy zawodowej!!!!!

Jazda na nim jest faktycznie niezgodna z prawem chociaż tylko kretyn by miał z tego powodu wyrzuty sumienia ;)
Jazda na "Kujawskim" to już inna broszka.
Ciekawe kto przyjąłby Wam akcyzę za 10 litrów oleju i gdzie byście ją zapłacili :lol:

Czy olej kujawski jest na liście do opodatkowania akcyzowego??
Póki nie nie popadajmy w paranoję ;)

mówisz paranoje ... hmmm

podstawa prawna:
Ustawa o podatku akcyzowym z 23 stycznia 2004 r. (Dz. U. 29, poz. 257 z 2004 r.)
Olej roślinny w baku to także paliwo. A wszystkie wyroby, które służą do napędu silników są obłożone podatkiem akcyzowym. Na oleje roślinne nie ma zwolnień.
Polecam ustawe o biopaliwach oraz o padatku akcyzowym do poduszki zanim ktoś wpadnie na pomysł jaki to świetny byłby interes produkować i sprzedawać olej roslinny z rzepaku.

z życia wzięte:
"W połowie lipca w Szczepanowie pod Inowrocławiem policja zatrzymała rolnika, w którego gospodarstwie znaleziono kilka tysięcy litrów oleju rzepakowego własnej produkcji i komponenty do biodiesla. Grozi mu postępowanie karno-skarbowe, gdyż nawet jeśli produkuje biopaliwa na własne potrzeby, musi płacić najwyższą akcyzę. Na oleju rzepakowym, używanym jako ekologiczne paliwo, łapę położył fiskus."

RaV 

Wysłany: 13-04-2006, 21:50   

Emf my po prostu mówimy o kretyńskich przepisach w naszym kraju.
Ja ani nie mam wyrzutu, że jeżdże na opale i raczej bym nie leciał z kasą w zębach do urzędu, bo nalałem Kujawiaka do baku *]

assistance   Moneta

Jarek 5TT 

Wysłany: 13-04-2006, 21:57   

RaV napisał/a:
kretyńskich przepisach
Ok! Jasne i myślę że nikt z klubowiczów Cię nie zadenuncjuje byś płacił cokolwiek do tzw skarbu poństwa , ja też nie mam wyrzutu że jeździsz na opale i niech twojemu Tipkowi to wydzie na zdrowie :badgrin:
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 13-04-2006, 22:59   

aristo napisał/a:
mówisz paranoje ... hmmm

A jednak Ty piszesz bzdury.
Przeczytaj tą ustawę uważnie bo:
Mylisz SPRZEDAŻ z wykorzystaniem oleju na potrzeby własne.
Mylisz PRODUKCJĘ z zakupem oleju w sklepie i wlaniem go do baku.
Przeczytaj uważnie Ustawę o podatku akcyzowym i powiedz mi na podstawie, którego paragrafu każesz mi płacić za "kujawski" w baku??????
Ja mogę sobie tam wlać nawet i cocacolę albo sok pomidorowy bo mogę uważać to jako UZDATNIACZ, za który rozumiem też mi każesz płacić????
Czy widziałeś ulepszacze paliwa z naklejoną akcyzą????

To tak jak z winem.
Spróbuj produkować i sprzedawać je, to zaraz pogoni Cię skarbowy.
Ale ciekawe co mi zrobi skarbówka za balon wina stojący na balkonie????
haha

Art. 24. 1. Zwalnia się od akcyzy dodatki lub domieszki do paliw silnikowych oraz towary przeznaczone do użycia jako paliwa silnikowe inne niż paliwa silnikowe lub oleje opałowe wymienione w poz. 5 załącznika nr 1 do ustawy, w przypadku gdy są zużywane do innych celów niż napędowe, opałowe lub jako dodatki lub domieszki do paliw silnikowych.

assistance   Moneta

aristo 

Wysłany: 13-04-2006, 23:25   

Emf napisał/a:
aristo napisał/a:
mówisz paranoje ... hmmm

A jednak Ty piszesz bzdury.
Przeczytaj tą ustawę uważnie bo:
Mylisz SPRZEDAŻ z wykorzystaniem oleju na potrzeby własne.
Mylisz PRODUKCJĘ z zakupem oleju w sklepie i wlaniem go do baku.
Przeczytaj uważnie Ustawę o podatku akcyzowym i powiedz mi na podstawie, którego paragrafu każesz mi płacić za "kujawski" w baku??????
Ja mogę sobie tam wlać nawet i cocacolę albo sok pomidorowy bo mogę uważać to jako UZDATNIACZ, za który rozumiem też mi każesz płacić????
Czy widziałeś ulepszacze paliwa z naklejoną akcyzą????

To tak jak z winem.
Spróbuj produkować i sprzedawać je, to zaraz pogoni Cię skarbowy.
Ale ciekawe co mi zrobi skarbówka za balon wina stojący na balkonie????
haha

Art. 24. 1. Zwalnia się od akcyzy dodatki lub domieszki do paliw silnikowych oraz towary przeznaczone do użycia jako paliwa silnikowe inne niż paliwa silnikowe lub oleje opałowe wymienione w poz. 5 załącznika nr 1 do ustawy, w przypadku gdy są zużywane do innych celów niż napędowe, opałowe lub jako dodatki lub domieszki do paliw silnikowych.

czyżbyś znalazł lukę .... ale nie sądzę
ja rowniez jakies dwa lata temu sie napalałem na to, czytałem te dwie ustawy ..... i nie sadze zeby to sie dało ominąć tak prosto jak myslisz .....
wystarczy że przeczytasz to :
http://www.zieloni.osiedle.net.pl/fzbbiopaliwa.htm
najwazniejsze zdanie :
"NIESTETY, OBECNIE OSOBY które produkują W POLSCE na użytek własnych gospodarstw rolnych paliwo w 100 % pochodzenia roślinnego rzepakowe (a nie jakieś tam śmieszne dodatki 2-czy 5 %-tzw. 100 % biodiesel) od kilku lat musza to robić nielegalnie, bo nie ma wydanych odpowiednich norm i uregulowań prawnych. Tak więc instalacje do produkcji 100 % biopaliw działają nielegalnie."

Pozostaje sprawa tych dodatkow ulepszaczy .... ale wydaje mi sie ze sprawa Twojego soku pomidorowego też jest dokladnie okreslona.

RaV 

Wysłany: 14-04-2006, 20:02   

Jutro (sobota) o 9:30 na Polsacie będzie progam (Pasjonaci) właśnie o jeżdżeniu na oleju roślinnym - jak wpływa na silnik i czy faktycznie można.
Będziemy oglądać - może coś się wyjaśni

assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 14-04-2006, 20:07   

9:30? To przeciez środek nocy :D

A co do zastosowania paliwa pochodzenia roślinnego to są w Polsce firmy profesjonalnie przerabiające auta do poruszania się na tym paliwie. Lecz najczesciej stosuje się to przy autach ciężarowych, gdzie wiadomo każdy litr się liczy.

RaV 

Wysłany: 15-04-2006, 09:24   

Co za wieśniacki program - wczoraj mówili, że o oleju będzie dziś, a dziś zaśpiewali, że za tydzień.... a specjalnie wcześnie wstałem :evil:

assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 15-04-2006, 14:01   

Co nie co o ofercie - Klik

unknown 

Wysłany: 15-04-2006, 22:53   

ciekawe.... sprzedają, więc może jakoś to można...

opał to zrozumiem, ale rzeczywiście, jak się doleje pół na pół kujawski to co mogą zrobić... każdy sobie do baku może wrzucić nawet mydło...
a kujawski potraktować jako uszlachetniacz do brudnej ropy :P
poza tym czy np na kontroli będą mierzyć ile kujawsiego a ile ropy jest? a może taką zatankowano mieszaną? za produkcję na większą skalę to mogliby się czpić, ale jak szaraczek do baku doda rzepakowego to chyba nie ma podstaw póki co się czepiać porządnie..... ciekawe rozwiązanie.... o transicie słyszałem też.......
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu