Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki termostat?
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-01-2005, 11:53   Jaki termostat?

Musze wymienic powyszy i mam pytanie jakie zakladaliscie do swoich autek bo z tego co czytalem wiele osob przez to przeszlo.
Ja tez wymienillem jakies 9 m-cy temu i nie pochodzil za dlugo a byla to znana francuska firma Vernet, ktora montuje termostaty do Cytryn i Peugotow
Znajomy polecal mi niemieckiego Wellera (nie wiem czy dobrze napisalem) tylko ze Vernet jest dwa razy tanszy.
Nie wiem czy mialem pechowy egzemplarz czy po prostu nie sa one najlepszej jakosci co znowu jest dziwne bo jesli sa one montowane fabrycznie do nowych autek.
Fabryczny Fiatowski odpada bo jak uslyszalem cene 185 zl. to zdebialem i wole juz kupic drozszego Wellera za niecale 70zl.

Jeszcze jedno jak odpowietrzacie uklad po zalozeniu termostatu (silnik gaznik 1.6) czy tylko tym odpowietrznikiem na wezu za termostatem (tak mi mowil mechanik)

assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-01-2005, 12:03   Re: Jaki termostat?

Ja mam zalozony BEHR (firma niemiecka, ale prod. wloskiej). Niecaly rok juz dziala :)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Y@nek 

Wysłany: 23-01-2005, 19:10   Re: Jaki termostat?

Emf napisał/a:
Jeszcze jedno jak odpowietrzacie uklad po zalozeniu termostatu (silnik gaznik 1.6) czy tylko tym odpowietrznikiem na wezu za termostatem (tak mi mowil mechanik)

Tylko tym zaworem na wężu , ja jak odpowietrzałem układ to trwało to dobre pół godziny, ale miałem spuszczony cały płyn.
Niewiem jak w innych Temperówkach , ale ja miałem problem aby odpowietrzyć nagrzewnice :)
Musiałem silnik rozbujać do temperatury 95 stopni i dopiero wtedy cały układ się odpowietrzył cały.

Jarek38 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-01-2005, 20:38   

Żeby odpowietrzyć układ chłodzenia nalezy rozgrzać układ do normalnej temperatury pracy, czyli ok. 90 stopni. Proponuję również żeby na chwilę wprowadzić wtedy silnik na wyższe obroty-pomoże to odpowietrzyć nagrzewnicę.
Co do odpowietrznika to sprawa wygląda dość ciekawie. Zarówno w książce "Obsługa i Naprawa-Fiat Tempra" wyd. AUTO jak i w "Fiat Tipo i Tempra" WKŁ-u o odkręcaniu odpowietrznika piszą tylko w wypadku napełniania układu płynem. Jak zacznie lecieć z niego płyn trzeba zakręcić. Następnie przy odpowietrzaniu nic nie jest wspomniane na temat odkręcania odpowietrznika. Tylko uruchomienie i nagrzanie silnika i ewentualne dolanie płynu.
W mojej wersji silnika ma to sens ponieważ odpowietrznik jest poniżej termostatu i zbiorniczka wyrównującego.

Hemi 

Wysłany: 23-01-2005, 21:31   Re: Jaki termostat?

Emf napisał/a:

http://zdrowko.superhost....a/026plyny.html

Wszystko jest na naszej stronie. powodzenia
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

Hemi 

Wysłany: 23-01-2005, 21:37   Re: Jaki termostat?

Emf napisał/a:

http://zdrowko.superhost....a/026plyny.html
Wszystko jest na naszej stronie. Powodzenia
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
     Moneta

Emf 

Wysłany: 23-01-2005, 22:18   

Dzieki jak widze sa tu dwie "szkoly" bo w tym opisie ktory mi podales Hemi odpowietrza sie na zasadzie dolewania plynu a znajomy mi mowil zebym odpowietrzal na rozgrzanym silniku tak jak napisla Y@anek i Jarek38.

Musze sie w koncu zmobilizowac (ciezko bo praca pod blokiem do przyjemnych nie nalezy przy takiej pogodzie) bo temperature mam tragicznie niska przy okazji chyba wymienie czujnik temp. bo niewiele kosztuje a cos mi wariuje.
Nie wiem tylko czy ten termostat wziac francuski czy niemiecki :oops:

assistance   Moneta

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 23-01-2005, 22:32   

Ja w sumie też zadaję sobie pytanie jaki kupić, bo dla świętego spokoju tez kupie nowy. Dziś załżlem przesłonę i silnik miał prawie 90 stopni, więc termostat jest walnięty. Dziwne bo w garnku pokazywał ok.
Wcześniej miałem jakiś za 45zł, ale w porównaniu do oryginału był jakiś lekki i mały.
W sumie lepiej wydać 40zł więcej i mieć spokój na 2-3 lata niz bawić sie w zmianę co roku. Tylko gdzie taki kupić?
Gdzie można tanio dostać takie termostaty, bo wiem że EMF sprzedaje za ok 140zł co uważam za wysoką cenę...
Podajcie adresy sklepów i ew telefony.

Jeśli chodzi o wymiane to na zimnym silniku wlałem ile weszło i odkręciłem korek na przewodzie i na chłodnicy. Jak poleciała woda to zakręciłem. Odpaliłem i poczekałem a potem znów odkręciłem.
Pamiętajcie że jeśli nie odpowietrzycie od razu to silnik pracuje z powietrzem w środku!! Powietrze zawsze leci do góry, a zamknięty termostat nie puszcza go do zbiorniczka tylko z powrotem na silnik (mały obieg plus nagrzewnica). To powoduje jego miejscowe przegrzewanie, więc stanowczo polecam odpowietrzenie zaworkiem. Dopiero po zagrzaniu płynu otwiera sie termostat i całe pozostałe powietrze leci do zbiorniczka wyrównawczego. Dlatego trzeba go nagrzać do ok 95 stopni.
No i kolejny problem, bo jesli nie było częściowo odpowietrzone na zimnym to teraz powietrze które wyleciało powoduje, że prawie nie ma płynu. Dolanie płynu o temp 10-15 stpni do takiego o temp 95 nie jest zbyt dobre dla silnika, ani dla chłodnicy. Różnica 70-80 stopni może spowodować pęknięcie jakiegoś elementu!!
I nie przekona mnie nawet to że płyn wraca dołem, bo i tak nie zdąży się tak nagrzać!!

assistance   Moneta

Hemi 

Wysłany: 23-01-2005, 22:38   

Ja zrobiłem tak jak w instrukcji (pod czujnym okiem znajomego mechanika) i wszystko gra. Po zamknięciu wszystkich koreczków odpaliłem silnik, żeby pochodził (oczywiście otwarta nagrzewnica) i przepompował nowy płyn az do momentu jak wentylator zadziałał. Potem po ostygnięciu dolałem do zbiornika wyrównawczego (tylko bez przesady) i cała robota. 8)
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
     Moneta

Emf 

Wysłany: 23-01-2005, 23:22   

mkaminski100 ja pytalem w hurtowni to mi podali dwie firmy.
Vernet francuski i Weller niemiecki.
Chyba jednak wezme tego Wellera jest drozszy ale mam nadzieje ze dluzej pochodzi.
Musze je tylko obejrzec bo jest fajna sprawa ze Weller nie podaje tego termostatu jako produkowanego do Tempry ale jest on identyczny jak ten ktorego Vernet juz podaje jako zamiennik oryginalnego do mojej Tempry.
Verneta juz mialem i pasowal jak ulal wiec jesli tamten jest taki sam to sprobuje Niemca.

Oryginalany raczej odpada bo w Fiacie mi krzykneli za niego 185 zl :(

assistance   Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 24-01-2005, 07:48   

EMF. POdaj mi numer telefonu do tej hurtowni i ceny jaki CI podali
     assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 24-01-2005, 09:57   

ja ostatnio kupilem termostat Verneta za 25 zl plus koszt przesyłki...nowy i w opakowaniu...jesli ktos chce moge podac namiary :D
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 24-01-2005, 12:09   

POdaj, podaj, chętnie skorzystam. Nawet bardzo chętnie.
     assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 24-01-2005, 12:13   

napisz do mnie na gg 6777344 a ja ci podam dalsze namiary :P
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 24-01-2005, 17:23   

No wlasnie to mnie martwi ze Vernet jest taki tani (bron boze ze mam cos przeciwko niskim cenom) tylko ze ja na nim przejezdzilem 9 m-cy!!!
Mkaminski 100 numer do tej hurtowni to (044) 6478409 tam Verneta maja za jakies 30 zl a Wellera za 60zl.
Tylko nie wiem czy wysylke prowadza.

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu