Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Netia a router wifi
Autor Wiadomość
p_r_z_e_m_k_o 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 04-03-2010, 17:23   Netia a router wifi

Dzielił ktoś może łącze z netii routerkiem WiFi na kilka kompów, bo chciałem coś takiego zmajstrować i wybrać najprostrzy router WiFi np takiego TP-Linka
http://www.allegro.pl/ite...netia_wifi.html
ale ktoś mi powiedział że to nie może być byle jaki router, a taki który podpasuje do Netii to jest wart od 250 złociszy wzwyż. Czy ktoś może to potwierdzić w praktyce?

Pozdro

Damian... 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-03-2010, 17:55   

mam dokładnie taki sam router i dokładnie od tego samego gościa, nie narzekam.

możesz jeszcze zadzwonić na infolinię, czy router powinienem kupić z modemem annex A, czy annex B (bo jest różnica).

był: Fiat Tipo 1.6 i.e. 78KM
jest: Honda Concerto 1.6i 122KM

wyznawca JTP - J**ać Transport Publiczny :badgrin:

p_r_z_e_m_k_o 

Wysłany: 04-03-2010, 17:59   

Damian..., ale pytaniem jest czy na Netii??

Damian... 

Wysłany: 04-03-2010, 18:00   

tak, mam Netię 8mbps.

** Dodano: 04-03-2010, 18:07 **
poprzednio miałem router od Linksys, sprawował się dobrze, bez zastrzeżeń, ale miałem internet od prywatnego providera (internet po kablu, nie po linii telefonicznej). dostałem internet z netii zastanawiałem się nad tanim tp-liniem, a droższym Linksysem. Linksys to dobra firma, ale tp-link w ocenie cena/jakość wychodzi lepiej. w każdym razie polecam obie firmy, nie polecam pentagramów, asmax czy d-link, asusy też można polecić.

w każdym razie zapytaj na infolinii jaki router możesz kupić: z modemem annex A, czy annex B.

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 04-03-2010, 18:23   

tp to annex A , netia to anex B , jeśli masz netia na kablach TP to będzie annex A

( annex A - łącza analogowe )
( annex B - łącza cyfrowe )

odnośnie tego routera to powiem tak. więcej kosztuje dobry router bez wifi. nigdy nie robiłem sieci na tak tanim sprzęcie ale moge ci powiedzieć czego możesz się spodziewać.
jeśli np drugi comp ( lub router ) stoi gdzieś w kuchni to włączenie mikrofalówki zerwie połączenie :)
jeśli comp stoi np w warsztacie obok pieca w którym pracuje wentylator na 220v również mogą być problemy z połączeniem.

zaś jesli compy i router stoją po prostu w pokojach domu to raczej nie powinno być problemów o ile ściany nie są żelbetonowe :D

p_r_z_e_m_k_o 

Wysłany: 04-03-2010, 18:43   

Dzięki Panowie, to jest szybka i wyczerpująca wypowiedź :)

Leśniczy 

Wysłany: 04-03-2010, 23:10   

dodam jeszcze że jeśli jeden z komputerów jest stacjonarny czyli stoi zawsze w tym samym miejscu to warto go podłączyć kablem z końcówkami rj-45 ( w każdym sklepie dorobią ci dowolną długość kabla i zarobią końcówki ) i to właśnie na tym compie ciągnąć rzeczy z netu. ciągnięcie np filmów na compie z połączeniem wirless spowoduje że na tym drugim compie również wirlesowym net bedzie ledwo zipał, co może być szczególnie odczuwalne przy tanich routerach wifia. kiedy zaś na jednym zastosujesz kabel to na drugim compie nadal będzie się dało coś robić.

Damian... 

Wysłany: 05-03-2010, 06:38   

Leśniczy napisał/a:
ciągnięcie np filmów na compie z połączeniem wirless spowoduje że na tym drugim compie również wirlesowym net bedzie ledwo zipał, co może być szczególnie odczuwalne przy tanich routerach wifia.
to nie do końca prawda, bo to zależy od obszaru. ja mam mieszkanie, router znajduje się 2 ściany od mojego komputera i 4-5 na 5 kresek zasięgu jest. mówiłeś, że robiłeś sieć na droższym sprzęcie, a sam dokładnie nie wiesz, jak jest z tańszymi rozwiązaniami :) a tak nawiasem mówiąc, czasem "kradnę internet" od sąsiada, który też ma taki sam router, tylko nie skonfigurował wlan :P i też dobrze chodzi.

ale zgodzę się, że po kablu lepiej.

Leśniczy 

Wysłany: 05-03-2010, 11:25   

Damian..., zrób test. masz łącze 8mb więc maxymalny osiagalny dla ciebie transfer przy ściąganiu to będzie jakieś 900-1000kb/s. spróbuj rozbujać łącze do takiego transferu najlepiej np torrentem ( wiele połączeń równocześnie ) i zobacz jak będzie działa net na drugim compie ... a następnie zrób to samo tylko comp, którym ściagasz zapnij kablem, gwarantuje ci na 100% że na tym drugim compie będzie o niebo lepiej. wiadomo bez szału bo 95% możliwości łącza pochłonie ściąganie ale i tak będzie lepiej i nie chodzi tu o kable tylko o możliwości routera wifi.

Damian... 

Wysłany: 05-03-2010, 14:43   

Leśniczy, testów nie muszę robić, bo ja tak mam. mam kompa stacjonarnego i notebook. notebook łącze z netem czasem kablem, czasem wifi, do stacjonarnego mam kartę wifi. na laptopie zwykle właśnie ściągam pliki z torrenta. gdy przeglądam strony na stacjonarnym, nie widzę jakiejś dużej różnicy, w laptopie tak samo.

nie kupiłem tp-link tylko dlatego, że był tani. nie tylko ja mam taki sprzęt i zdziwiłem się, jak zobaczyłem, jak on działa.

jak mówiłem, nie miałeś tp-linka, więc nie możesz mówić, jaki jest.

Leśniczy 

Wysłany: 05-03-2010, 16:55   

ja różnice po kablu a wifi widzę i nie tylko ja :)
mało wymagający użytkownicy różnicy nie czują i zadowolą sie routerm za pół ceny. ja bym nigdy klientowi czegoś takiego nie zaproponował bo nie chce żeby mnie ktoś później przeklinałem że zrobiłem kulawą sieć.

w każdym razie nie będę nikogo na siłę uszczęśliwiał, jesli najtańszy na allegro router wifi działa bez zarzutu to po co przepłacać. przecież nie ja na tym będę pracował.
na wszystkie pytania kolegi p_r_z_e_m_k_o, odpowiedziałem wyżej i nie ma co dalej sie spierać.
dziękuje i pozdrawiam

Odpowiedz do tematu