Dodanie wspołasciciela |
Autor |
Wiadomość |
cezar60
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 03-09-2009, 18:49 Dodanie wspołasciciela
|
|
|
witam bede rejstrowal swoje nowe auto i umowa jest spisana tylko na mnie a ze nie mam znizek to cchem dodac wspowlasciciela i jak to zrobic zeby przy rejestrowaniu pojazdu dodano druga osobe jak jej w umowie kupna sprzedarzy samochodu nie ma . jakas umowe darowizny czy co sporzadzic? |
_________________ Tipo 1.4 ie wtrysk + GAZ 93 rok engine:160A1.046 - Sprzedany
Vw Jetta 1.6td 90rok - rozbita
Opel Vectra 1.6 i Kat 1991r. +LPG |
|
|
|
|
tymek
Pomógł: 6 razy Wiek: 48 Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 314 Skąd: Janów
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 03-09-2009, 18:52
|
|
|
cezar60, tak w urzedzie (starostwie)piszesz 50% darowizny na drugą osobe ja tak robiłem z poprzednim autkiem |
_________________ BLUE MISTRESS [1.6i.e]
tam mnie znajdziecie:)http://radiobff.wix.com/radiobff |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 03-09-2009, 19:49
|
|
|
Dokładnie tak jak tymek, napisał, nie stanowi to żadnego problemu, tylko jest więcej papierków i biurokracji. Przy rejestracji koniecznie musi być obecny współwłaściciel z dowodem osobistym. Lepiej jest wpisać współwłaściciela od razu w umowę przy kupnie samochodu. |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-09-2009, 21:09
|
|
|
tymek napisał/a: | cezar60, tak w urzedzie (starostwie)piszesz 50% darowizny na drugą osobe ja tak robiłem z poprzednim autkiem |
A po cholerę komplikować sobie życie darowizną ? Przy darowiźnie bez względu na jej wysokość i stopień pokrewieństwa z obdarowanym - musisz zgłosić ją w Skarbówce .
Jeżeli natomiast sprzedasz komuś nawet 10% wartości samochodu ( byle tylko wartość transakcji nie przekroczyła 1 000 zł ) - idziesz z tą drugą umową do Wydziału Komunikacji i na jej podstawie dopisują współwłaściciela do dowodu rejestracyjnego ! |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-09-2009, 23:04
|
|
|
schab napisał/a: | A po cholerę komplikować sobie życie darowizną ? Przy darowiźnie bez względu na jej wysokość i stopień pokrewieństwa z obdarowanym - musisz zgłosić ją w Skarbówce .
Jeżeli natomiast sprzedasz komuś nawet 10% wartości samochodu |
schab ma rację sam jak rejestrowałem to pytałem o to w urzędzie i bardzo konkretna kobieta powiedziała podobnie. Nie ważne ile ani czy to sprzedaż, czy darowizna. W ,,papierach'' mósi byś tylko informacja, że jakaś część samochodu należy do drugiej osoby. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
cezar60
|
Wysłany: 04-09-2009, 07:07
|
|
|
czyli obdarowany bedzie musial 2% w urzedzie skarbowym zplacic i ja , bo ma sie dwa tygodnie na zaplacenie w urzedzie skarbowym od daty kupna samochodu a u mnie minelu juz 4 i jak przerejestruje to nie bede mial umowy bo zabiora do urzedu i po przerejestrowaniu moge oplacic w urzedzie skarbowym bez problemu czy cos doplacic trzeba bedzie,?? |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-09-2009, 15:37
|
|
|
cezar60, bałagan masz. Za to że przekroczyłeś termin wpłaty podatku US może się doczepić, odsetki albo kara. opłać to i zarejestruj najpierw na siebie a potem dodaj drugą osobę robiąc darowiznę. Błędem było pisanie pierwszej umowy kupna tylko na siebie, wpędziłeś się w dodatkowe koszty. Moim zdaniem inaczej się tego nie da załatwić.
schab napisał/a: | Jeżeli natomiast sprzedasz komuś nawet 10% wartości samochodu ( byle tylko wartość transakcji nie przekroczyła 1 000 zł ) |
o ile dobrze pamiętam, od tego też jest podatek do skarbówki. Suma na umowie nie ma znaczenia ponieważ skarbówka ma swoje tabele wartości rynkowych i jeśli za tipo warte ich zdaniem 1500PLN zapłacisz 500PLN to oni i tak liczą podatek od wartości 1500PLN. Ale nie jestem w 100% pewny.
cezar60, najlepiej przejdź się do najbliższego US i zapytaj. |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 04-09-2009, 19:56
|
|
|
Świstak napisał/a: | o ile dobrze pamiętam, od tego też jest podatek do skarbówki. Suma na umowie nie ma znaczenia ponieważ skarbówka ma swoje tabele wartości rynkowych i jeśli za tipo warte ich zdaniem 1500PLN zapłacisz 500PLN to oni i tak liczą podatek od wartości 1500PLN. Ale nie jestem w 100% pewny. |
A ja jestem ! Nie dalej jak dzisiaj rejestrowałem auto syna ( na siebie - ze względu na zniżki OC ) Lancia Delta r. 94 2,0 16V , "wszystkomająca"- na umowie 950 zł . Bez problemów , bez Skarbówki . Kwestia odpowiedniego uzasadnienia ...
Świstak napisał/a: | cezar60, bałagan masz. Za to że przekroczyłeś termin wpłaty podatku US może się doczepić, odsetki albo kara. opłać to i zarejestruj najpierw na siebie a potem dodaj drugą osobę robiąc darowiznę. Błędem było pisanie pierwszej umowy kupna tylko na siebie, wpędziłeś się w dodatkowe koszty. Moim zdaniem inaczej się tego nie da załatwić. . |
Natomiast masz rację , co do terminów - masz 14 dni od zakupu na wizytę w US ( jak przekraczasz 1 000 ) i 30 dni na przerejestrowanie w Komunikacji . A chocby dzień poźniej możesz zgłosić wszelkie zmiany ( w tym i współwłaściciela ) , ale to wiąże się z dodatkowym kosztem kilkudziesięciu złotych . |
|
|
|
|
cezar60
|
Wysłany: 04-09-2009, 20:03
|
|
|
juz za pozno z US . dzis przerejestrowalem auto i ubezpieczylem. no i co teraz radzicie?? |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 05-09-2009, 08:29
|
|
|
cezar60, tak jak napisane wyzej, darowizna, badz sprzedaz czesci auta, komus kto ma wiecej znizek i ponowna rejestracja w wk... koszty. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 06-09-2009, 13:20
|
|
|
schab napisał/a: | Nie dalej jak dzisiaj rejestrowałem auto syna ( na siebie - ze względu na zniżki OC ) Lancia Delta r. 94 2,0 16V , "wszystkomająca"- na umowie 950 zł . Bez problemów , bez Skarbówki . |
Do czasu
Dostaniesz wezwanko z US to zobaczymy.
Gdyby to było takie proste to na umowie k-s Mercedesa SLK wartego 50tys. zł. pisano by wartość - 300zł.
schab napisał/a: | A chocby dzień poźniej możesz zgłosić wszelkie zmiany ( w tym i współwłaściciela ) , ale to wiąże się z dodatkowym kosztem kilkudziesięciu złotych . |
Nie wiąże się z żadnym kosztem, dopiszą współwłaściciela w adnotacjach DR.
cezar60 napisał/a: | juz za pozno z US . dzis przerejestrowalem auto i ubezpieczylem. no i co teraz radzicie?? |
To samo co wyżej.
Nie będziesz miał dodatkowych kosztów.
Kim będzie ten współwłaściciel (pokrewieństwo)?
Bliska osoba, czy obca? |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
schab
|
Wysłany: 06-09-2009, 17:48
|
|
|
[quote="Emf"] schab napisał/a: | Nie dalej (...) bez Skarbówki Kwestia odpowiedniego uzasadnienia . | Nie manipuluj czyimś tekstem !!! Uzasadnienie : auto bez karty pojazdu , bez ubezpieczenia , nie jeżdżące od dwóch lat ! Emf napisał/a: | Nie wiąże się z żadnym kosztem, dopiszą współwłaściciela w adnotacjach DR. . | Wiąże - złożenie każdego wniosku w WK -i w każdym innym - wymaga wniesienia opłaty skarbowej !
Emf napisał/a: | Kim będzie ten współwłaściciel (pokrewieństwo)?Bliska osoba, czy obca? | A to - akurat nie ma żadnego znaczenia . |
|
|
|
|
dziura
Pomógł: 19 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 960 Skąd: Chorzów/Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-09-2009, 18:06
|
|
|
Cytat: | Emf napisał/a:
Kim będzie ten współwłaściciel (pokrewieństwo)?Bliska osoba, czy obca?
A to - akurat nie ma żadnego znaczenia . |
W razie śmierci,któregoś właściciela bądź wspólwłaściciela będzie mieć znaczenie
I to jest kapa,zaczynają się schody |
_________________ TIPO 2.0 16V-sprzedany
Galant 2.5 V6 Sport Edition |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 06-09-2009, 18:11
|
|
|
schab napisał/a: | Wiąże - złożenie każdego wniosku w WK -i w każdym innym - wymaga wniesienia opłaty skarbowej ! |
Mylisz się.
Złożenie wniosku NIE PODLEGA opłacie skarbowej.
schab napisał/a: | A to - akurat nie ma żadnego znaczenia . |
Akurat ma!
Do umowy darowizny ma, do pełnomocnictwa również bo nie zawsze współwłaściciel ma czas żeby biegać do urzędu podpisać decyzję. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
schab
|
Wysłany: 06-09-2009, 18:51
|
|
|
Emf napisał/a: | NIE PODLEGA opłacie skarbowej.. |
skoro wiesz lepiej ...
Emf napisał/a: | Akurat ma!Do umowy darowizny ma, do pełnomocnictwa również bo nie zawsze współwłaściciel ma czas żeby biegać do urzędu podpisać decyzję. |
Ma tylko taką różnicę , że za pełnomocnictwo dla członka najbliższej rodziny nie płacisz nic , dla osoby obcej - opłata skarbowa wynosi 17 zł ( patrz pkt. 1 ...)
A w przypadku śmierci współwłaściciela - sprawa spadkowa wygląda tak samo w przypadku osób obcych , jak i rodziny - tylko "możliwości nieformalne" w przypadku rodziny są większe... |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 06-09-2009, 21:45
|
|
|
I między innymi dlatego pytałem.
Jak widzisz sam zaprzeczasz sobie, najpierw napisałeś że różnicy nie ma, a nagle się okazało, że jednak są. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
cezar60
|
Wysłany: 07-09-2009, 06:05
|
|
|
Wspolwlasciciel to znajomy i niedaleka rodzina. to umowa darowizny tez ma czas 14 dni w us? |
|
|
|
|
schab
|
Wysłany: 07-09-2009, 06:18
|
|
|
Emf napisał/a: | Jak widzisz sam zaprzeczasz sobie, najpierw napisałeś że różnicy nie ma, a nagle się okazało, że jednak są. |
Jak widzisz zaprzeczasz sobie - najpierw napisałeś , że opłat nie ma , a teraz nagle okazało się , że jednak są ... |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 07-09-2009, 22:12
|
|
|
schab napisał/a: | Jak widzisz zaprzeczasz sobie - najpierw napisałeś , że opłat nie ma |
Gdzie napisałem, że nie ma opłat?
Czytaj ze zrozumieniem:
Emf napisał/a: | Złożenie wniosku NIE PODLEGA opłacie skarbowej. |
I nadal podtrzymuję co napisałem.
Samo złożenie wniosku nie podlega opłacie skarbowej zgodnie z Ustawą o opłacie skarbowej.
To, że do wniosku dołączasz pełnomocnictwo to Twoja sprawa i za to ewentualnie płacisz zgodnie z powyższą Ustawą |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
cezar60
|
Wysłany: 08-09-2009, 05:54
|
|
|
to mój wspolwłasciciel moze jeszcze zaplacic w urzedzie skarbowy bo od umowy darowizny nie minely 2 tygodnie jeszcze , a ja moze zajde i zapytam czy nie moglbym teraz bo np moj pierwszy samochod i niewiedzialem ze trzeba takie cos placic |
|
|
|
|
schab
|
Wysłany: 08-09-2009, 07:30
|
|
|
Wiesz co "EMF" - ja pasuję !
Chłopak zapytał , ja i kilku kolegów z forum odpowiedziało - by pomóc , a ty wyłącznie próbujesz udowodnić swoje racje ( ? ) Pokaż jeden fragment ze swoich postów - który coś pozytywnego wniósł do dyskusji !
W chwili obecnej mam zarejestrowane na siebie 4 samochody ( w tym 2 jako współwłasność ) , w przeciągu ostatnich 5 lat kupiłem , sprzedałem , bądź zezłomowałem kolejnych 5 , więc pewnie nie wiem - o czym mówię . Albo może mieszkam w jakimś innym kraju ...
Składałem wniosek o wydanie zaświadczenia o utracie przez poprzedniego właściciela karty pojazdu - płaciłem , składałem kolejny wniosek o wydanie duplikatu karty pojazdu - płaciłem itd ... |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 08-09-2009, 22:26
|
|
|
schab, nie chce mi się już z Tobą dyskutować bo generalnie nic nie wnosisz do dyskusji oprócz tego, że wydaje Ci się, że coś wiesz.
Twoja "pomoc" to bzdury, które wypisujesz?
Przykład:
1.
schab napisał/a: | A chocby dzień poźniej możesz zgłosić wszelkie zmiany ( w tym i współwłaściciela ) , ale to wiąże się z dodatkowym kosztem kilkudziesięciu złotych . |
NIC nie kosztuje taka "operacja".
2.
schab napisał/a: | Przy darowiźnie bez względu na jej wysokość i stopień pokrewieństwa z obdarowanym - musisz zgłosić ją w Skarbówce . |
Wiele US nawet nie przyjmuje umowy darowizny o wartości kilku tys. zł (np. nasz).
3.
schab napisał/a: | Wiąże - złożenie każdego wniosku w WK -i w każdym innym - wymaga wniesienia opłaty skarbowej ! |
Jak ja nie mam o czymś pojęcia to się nie spieram (Ty niestety to robisz).
Napisałem Ci czarno na białym, że złożenie wniosku nic nie kosztuje bo NIE KOSZTUJE
Płacisz za wydanie karty pojazdu, dowodu rej. etc.
I NIE JEST to opłata skarbowa.
Opłata skarbowa to np. opłata za wydanie decyzji administracyjnej, zaświadczenia, złożenie pełnomocnictwa etc.
Ironizujesz, a niestety nie wiesz o czym piszesz i na tym kończę dyskusję z Tobą.
cezar60, jeśli to bliska osoba (pokrewieństwo) to podatku od darowizny nie zapłacisz (chyba, że wartość przekracza kwotę 9tys. z "kawałkiem")
Możesz dopisać współwłaściciela kiedy chcesz i NIC za to nie zapłacisz w WK |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
cezar60
|
Wysłany: 09-09-2009, 19:19
|
|
|
to jak w koncu bo juz nie rozumiem . co musi zrobic moj wspolwlasciciel(osoba obdarowana) zeby nie miala pozniej zadnych klopotow itp. |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 09-09-2009, 23:33
|
|
|
cezar60 napisał/a: | Wspolwlasciciel to znajomy i niedaleka rodzina |
cezar60, albo to znajomy albo niedaleka rodzina bo jedno wyklucza nieco drugie.
Przynajmniej w potocznym nazewnictwie znajomym nie nazywa się niedalekiej rodziny
Jak masz jakiekolwiek wątpliwości to podjedź z tą umową do swojego US i dowiesz się wszystkiego na miejscu bo ocenianie sytuacji via online często jest jak wróżenie z fusów |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
cezar60
|
Wysłany: 10-09-2009, 05:53