Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Padająca pompa hamulcowa -objawy-wymiana-odpowietrzanie-
Autor Wiadomość
memo 

Wysłany: 21-12-2007, 16:55   Padająca pompa hamulcowa -objawy-wymiana-odpowietrzanie-

Akcja dotyczy pompy hamulcowej bez ABS

Objawy:

Lekkie stałe naciskanie pedału hamulca powodowało zejście pedału bardzo nisko i generalnie słabe hamowanie. Silne enrgiczne depnięcie na hamulec sprawiało, że auto hamowało doskonale. Hamulce były odpowietrzane i nic się nie zmieniało.

Przyczyny usterki stwierdzone po rozebraniu pompy:

Zużyte gładzie / korozja, wżery, "narośla"/ w cylindrze pompy hamulcowej oraz wyrobione uszczelki gumowe.
Naprawa w postaci regeneracji czyli wymiany uszczlek mijała sie z celem.

ROZBIÓRKA POMPY HAMULCOWEJ:
Od strony trzpienia jest pierścień segera -wymontować specjalnymi cążkami z okragłymi końcówkami. -wyciągnąć podkładkę metalową i uszczelkę gumowa- wyciagnąć pierwszą sekcję pompy ja wyciagałem kombinerkami bo "narośla" w pompie hamowały tłok.
Wyciągnięcie drugiej sekcji pompy należy wykonywać BARDZO OSTROŻNIE. jest tam napięta silna spręzyna. Sprężynę ściskamy jakimś prętem metalowym lub kołkiem drewnianym i haczykiem z drutu wyciągamy blokadę, która znajduje się na zasilaniu pompy w jedym z gniazd z uszczelką gumową /uszczelkę należy wcześniej wyjąć i mały pireścień dystansowy także/ Późnie powoli popuszczać spręzynę i ...gotowe pompa rozebrana.

Wymiana całej pompy to szybka i prosta sprawa ale... u mnie było inaczej.
Wymieniłem pompę na nową , podłączyłem przewody metalowe, zalałem płynem i pompuję czyli odpowietrzam tradycyjnie tak jak w książce. Udało się uruchomić tylko jedną sekcję pompy czyli prawy tył i lewy przód. tak tak sekcje pompy zasilają hamulce krzyżowo.
Taki stan rzeczy wystąpił ponieważ pompa hamulcowa była zapowietrzona, gdyż odkręcałem jeden zacisk i spłynął cały płyn z przewodu. I niestety nie sposób było napompować płynu w ten przewód za pomocą pompy bo ciągle zasysała powietrze z tego przewodu hamulcowego.

ODPOWIETRZANIE POMPY HAMULCOWEJ:

Wystarczyło do przewodu hamulcowego strzykawką wlać płunu, aż przeleje się odpowietrznikiem przy zacisku hamulcowym i ponownie podłączyć pompę. Warto wlać też płynu /jeśli sam nie napłynie do króćców wylotowych z pompy hamulcowej u mnie napływało w ślimaczym tempie/
A później już tylko pompowanie i odpowietrzanie w tradycyjnej kolejności.

Opisałem to po intensywnych poszukiwaniach w necie kilkakrotnie spotkałem się z takim stanem rzeczy czyli zapowietrzoną pompą.

Myślę, że gdyby pompa mogła grawitacyjnie przelewać płyn w przewody/ niektóre tak mają ale moja nie puszczałą tzn bardzo b. wolno to szło./ to nie było by problemu tylko wystraczyło by troche poczekać aż płyn zasili wszystkie przewody oczywiście przy poluzowanych odpowietrznikach. Można chyba też poradzić sobie jakimś urzadzeniem ciśnieniowym do odpowietrzania układu jak w serwisach jak ktoś ma :)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-12-2007, 17:32   

bdb opis, przydatny, jeszcze tylko jakbyś fotki może miał z operacji to super;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

memo 

Wysłany: 05-01-2008, 13:00   

Poniżej zdjęcie rozebranej na części starej popy hamulcowej /tipo bez ABS/ Brakuje tylko jednej blaszki zabezpieczającej sprężynkę dociskającą uszczelkę gumową w przedniej sekcji.

Odpowiedz do tematu