|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
czujnik na chlodniacy |
Autor |
Wiadomość |
kleju
|
Wysłany: 06-02-2005, 17:05 czujnik na chlodniacy
|
|
|
Na chlodnicy (tempra 1.6s z gaznikem) po prawej stronie na dole nad taka gruba rura jest czujnik wkrecony, do ktorego dochodza 2 kabelki. Dlaczego o tym pisze, bo zauwzylem ze jak dluzej postala dzisija na luzie to rempreatura znacznie przekroczyla 90C a wentyletor sie na wlaczyl w ogole. Mniamam zatrem ze ten czujnik jest odpowiedzialny za zalaczanie wentylatora. Wg mnie wiatark sie na wlaczyl, bo jeden z kabelkow odpadl od czujnika razem z yum "dyngsem z niego wychodzacym"
i pytanie: ILE KOSZYUJE NOWY, i czy sa jakies inne zamienniki????
Pytanie 2: czy uszkodzenie to moglo byc przyczyna permanentnego niedogdzania silnika podczas kazdy? tzn pemperatur oscyluje miedzy 60-75C.
Mam nadzieje, ze nie namieszalem za bardzo. Pozdrawiam, kleju |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-02-2005, 18:12
|
|
|
Dokładnie określając jest to termowłącznik, przy określonej temperaturze zwiera dwie końcówki i załącza wentylator. Możesz zewrzeć dwa przewody idące do termowłącznika i powinien się załączyć wentylator, niech ktoś to jeszcze potwierdzi, nie chcę żeby koledze Kleju zrobiło się zwarcie w instalacji .
Cena około 40zł.
Uszkodzenie termowłącznika powoduje wzrost temperatury silnika szczególnie w mieście w korkach, można się ratować włączając ogrzewanie na full.
Co do niedogrzania silnika, na 99% termostat do wymiany. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
andrzejdg
Wiek: 41 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 139 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 07-02-2005, 01:00
|
|
|
Jako technik elektyk z papierem potwierdzam wypowiedź przedmówcy . Zewrzyj te swa przewody w wtyczce wchodzącej do czujnika! Jak wentylator się włączy to znaczy że czujnik jest do wymiany! Aha! Jak będziesz zwierał to nie wystrasz się iskrzenia Przy każdej takiej operacji towarzyszą iskierki. A jeśli chodzi o zwarcie to najwyżej bezpiecznik poleci do wymiany! Ale w ten sposób nie zrobisz zwarcia napewno i co do tego jestem pewny
Pozdrawiam |
_________________ FIAT TEMPRA 1.6 gaźnik. 1994, benzyna + inst LPG "BRC" |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-02-2005, 01:08
|
|
|
Romano to nie jest kwestia termostatu.
Poczytaj inne posty.
Ja mam to samo w trasie max. 70 stopni, a termostat i czujnik temp. wymieniony. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 07-02-2005, 08:42
|
|
|
Emf napisał/a: | Romano to nie jest kwestia termostatu.
Poczytaj inne posty.
Ja mam to samo w trasie max. 70 stopni, a termostat i czujnik temp. wymieniony. |
Wiesz pisałem na podstawie własnych doświadczeń, w każdym samochodzie, w którym miałem takie objawy, ich przyczyną był niesprawny termostat. Przecież zawsze można sprawdzić czy to jest wina termostatu.
Tak już w jakimś poście pisałem, należy sprawdzić temperature rury idącej z chłodnicy do termostatu i do czasu otwarcia termostatu, czyli 80 kilku stopni ma być ona zimna, nie letnia, nie chłodna tylko zimna. Jeżeli rura zaczyna się "grzać" szybciej to znaczy, że termostat się nie domyka.
Dopiero jak w 100% jesteśmy pewni, że termostat jest sprawny należy szukać innej przyczyny zbyt niskiej temperatury. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, co oprócz zepsutego termostatu może powodować zbyt niską temperaturę. Zawsze można doraźnie przysłonić część chłodnicy. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|