|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Prblem z radiem Pioneer DEH-1400r |
Autor |
Wiadomość |
Slaweks2000
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 19-01-2010, 16:13 Prblem z radiem Pioneer DEH-1400r
|
|
|
Witam
Jest taki problem.....
Zamontowałem w z tyłu w półkę głośniki 6x9 po podłączeniu grał tylko jeden poruszałem trochę kablami przy radiu i zaczął grać drugi ale bas jest strasznie płytki sprawdziłem polaryzacje + - i jest dobrze podpięta....
Teraz do rzeczy:
Wyciągnąłem radio i zauważyłem że kiedy dociskam ten radiator z tyłu radia głęboki bas powraca, sprawdziłem kostkę ale wydaje się wszystko ok a po za tym około roku temu była wymieniana, bo gasło zasilanie
Ten radiator z tyłu chyba jest połączony z jakimś modułem wzmacniającym....
Da się coś z tym zrobić ? Ktoś zna przyczynę ? |
_________________ Fiat Tipo 1.4 Benzyna vmax 170km\h (na autostradzie Katowice) |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 19-01-2010, 17:34
|
|
|
bas jest po prostu słaby czy " pierdzący" ?
Regulacja w radiu nic nie pomaga ?
** Dodano: 19-01-2010, 17:36 **
u mnie sytuacja wyglądała tak, że jak dałem głośniej to bas zanikał i radio przygasało. Po podłączeniu radia grubym kablem pod aku i mase gra o niebo lepiej. Może po prostu u ciebie masa słaba ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Marcin eS
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-01-2010, 18:35
|
|
|
Bardzo możliwe że masa jest słaba to samo miał mój kolega jak podpinał skrzynie i wzmacniacz i dał masę do śrubki jakiejś i w ogóle nie grało potem normalnie do aku i było good! |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 19-01-2010, 18:51
|
|
|
Slaweks2000 napisał/a: | zauważyłem że kiedy dociskam ten radiator z tyłu radia głęboki bas powraca, |
Mi to kolego wyglada na zimny lut na końcówce mocy... jak nie masz juz gwarancji to rozkrec radio i sprawdz / przelutuj ponownie "czesc" która jest przykrecona na srubeczce do radiatora na obudowie. Jak nie pomoze to bedziemy dalej myslec. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Slaweks2000
|
Wysłany: 19-01-2010, 21:39
|
|
|
Luczu napisał/a: | bas jest po prostu słaby czy " pierdzący" ? |
to i to tzn. jak w radiu podkręcę bass to coraz bardziej robi się "pierdzący" i tak samo dzieję się w miarę poogłaszania
Luczu napisał/a: | Może po prostu u ciebie masa słaba ? |
hmm nie wydaje mi się bo jak tylko docisnę radiator albo wtyczkę byle poruszyć któryś z układów to bass powraca bez względu na głośność czy ustawienia
tipacz napisał/a: | Mi to kolego wyglada na zimny lut na końcówce mocy... |
też o tym myślałem albo może to gniazdo wejściowe co się wtyczkę podłącza troszkę się obruszało na płytce i tam jest jakiś zimny lut i nie przewodzi dobrze napięcia podawanego na głośniki.... jest to możliwe?
tipacz napisał/a: | rozkrec radio i sprawdz / przelutuj ponownie "czesc" która jest przykrecona na srubeczce do radiatora na obudowie |
otwarłem górną pokrywę i aby dostać sie do części o której piszesz to trzeba wyjąć cały mechanizm cd bo tak to sie nawet wzrokowo nie da obejrzeć a po za tym no może by to jakos zlutował ale widać z góry że dośc gęsto są te nużki od tego elementu a posiadm tylko lutownice transformatorową |
_________________ Fiat Tipo 1.4 Benzyna vmax 170km\h (na autostradzie Katowice) |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 20-01-2010, 14:50
|
|
|
Slaweks2000 napisał/a: | jest to możliwe? |
Jak najbardziej. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Slaweks2000
|
Wysłany: 20-01-2010, 16:41
|
|
|
Dziś wziąłem sie i rozkręciłem to radio... nie była tak trudno 4 śrubki trzymały mechanizm cd i jedna taśma a dalej to juz tylko z górki
tego układu co ma przykręcony ten radiator nie ruszałem tam jest 1mm przerwy między następnym "lutem" wzrokowo nie zauważyłem żadnych pęknięć cyny itp. ale przy tym gniazdku były około 2 pęknięcia cyny po prostu obruszało się poprawiłem wszystkie te piny poskładałem wszystko do kupy podłączyłem iiiii....... hmm no poprawa taka że grają i nie przerywają wszytskie głośniki a basu jak nie było tak nie ma
jedyne co zauważyłem to że jeśli przesunę balans na jedną strone to bass się wzmacnia a kiedy wyśrodkuje to wszystko znika rozkłada się
Czy to wniosek że radio nie daje rady sobie z tymi głośnikami ? Jest to dość stary model
Bo praktycznie nie zauważyłem różnicy pomiędzy 10cm podłączonymi wcześniej tyle że te grają z dwa razy głośniej i tyle
Problem rozwiązany Były zamienione kabelki, ale tylko na jednym głośniku
A byłem pewien że tego błędu nie popełniłem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|