Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Amortzatory jakie ?????
Autor Wiadomość
krzysztof484 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 19-07-2007, 10:48   Amortzatory jakie ?????

Witam ! wieść niesie że na nasze drogi najlepsze są amortyzatory "olejowe" czy to prawda o tym sądzicie ? :gwizdek: :zolta: W temprze z której korzystam jest obniżone zawieszenie
Eibach,U.Willms czy do tego rodzaju zawieszenia są specjalne amortzatory? jak tak to jakiej firmy są w miarę dobre. Proszę o doradztwo i wymianę uwag?
     Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-07-2007, 12:01   

Akurat stwierdzenie że olejowe są lepsze to według mnie jakiś babol bo nie ma w zasadzie żadnych dowodów na to że któreś z tych rozwiazań jest lepsze.

Do obnizonego zawiasu powinny być również specjalne amotki ze wzgledu na to że takie utwardzone zawieszenie ma mniejszy skok niż fabryczne stąd na fabrycznym amorku byłaby tendencja to częściowego tłumienia drań na spężynie.

W miare dobre amorki, do sportowego zawieszenia .. hm trudno powiedzieć, nowe to każde dobre Eibach, Koni, Bilstein, Sachs - odrazu mówie że nie są to elementy tanie nie :x stety

JCB 3CX Contraktor

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 19-07-2007, 12:07   

Sprawdź na stronie producenta czy do danych sprężyn nadają się seryjne amorki, ja na swoje mam homologacje-niemiecką- i producent dopuszcza normalne amortyzatory. (obie sprężyny -40mm) Słyszałem też ze do tej wartości nie trzeba sportowych (które dodatkowo usztywnią zawias)

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-07-2007, 12:13   

slavol napisał/a:
Sprawdź na stronie producenta czy do danych sprężyn nadają się seryjne amorki, ja na swoje mam homologacje-niemiecką- i producent dopuszcza normalne amortyzatory. (obie sprężyny -40mm) Słyszałem też ze do tej wartości nie trzeba sportowych (które dodatkowo usztywnią zawias)

Każda szanująca się firma do sportowych sprężyn ma dedykowane amorki i nie uznaje półśrodków, no chyba że tylko w polsce. Żeby zawias działał jak należy to twardsza, krótsza sprężyna = krótszy skok amorka i nic pod tym względem nie oszukasz.

JCB 3CX Contraktor

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 19-07-2007, 12:18   

slavol napisał/a:
producent dopuszcza normalne amortyzatory

To chyba wyjaśnia o co mi chodziło :) Oczywiście że dedykowane są lepsze.
A moje są "szanujacej się firmy" i seryjne są dopuszczone - mam papier.

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-07-2007, 14:15   

Cytat:
Witam ! wieść niesie że na nasze drogi najlepsze są amortyzatory "olejowe" czy to prawda o tym sądzicie ? :gwizdek: :zolta: W temprze z której korzystam jest obniżone zawieszenie
Eibach,U.Willms czy do tego rodzaju zawieszenia są specjalne amortzatory? jak tak to jakiej firmy są w miarę dobre. Proszę o doradztwo i wymianę uwag?

Najlepszy byłyby amortyzatory bilstein b8 lub koni sport które właśnie są dedykowane do krótszych sprężyn tylko cena nie przystoi do wartości auta.
Z własnego doświadczenia z tańszych rozwiązań polecam amortyzatory Delphi z serii de Carbon performance.
Sam mam sprężyny Eibacha i takie amory dedykowane ale do Tipo 2,0 16v i po przejechaniu 15000km tłumienie było na poziomie 80% teraz mam nalatane 20tkm i zero problemów a zawieszenie nie jest przesadnie twarde jak dla mnie jest prawie w sam raz na polskie drogi.
Oznaczenie amortyzatora V35 5711 13
kupowałem przez http://www.sklepmoto.pl/ w cenie 180zł/szt na przód bo wszędzie indziej było dużo drożej, ale teraz zerknąłem na stronkę i nie widzę w ofercie amortyzatorów delphi.

a tak wygląda amor

Moneta

cornelito 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-07-2007, 16:50   

A jam mam seryjną zawiechę do tego nowe amorki SACHS na przodzie i KYB na tyle i naprawdę nie narzekam jest tak jak być powinno. Jestem przeciwnikiem jakichkolwiek przeróbek w samochodach nawet tak wydawało by sie banalnych jak obniżenie zawieszenia.
Oryginalne rozwiązania są najlepsze i koniec.
     assistance

Odpowiedz do tematu