|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pytanie do specjalistów!! TEMPRA 2.0 |
Autor |
Wiadomość |
Djmatisss
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-08-2007, 17:08 Pytanie do specjalistów!! TEMPRA 2.0
|
|
|
Słuchajcie czy istnieje możliwość by autko przez wtryski dziwnie się zachowywało?? Np. Dostawało dziwnych wysokich obrotów a gdy tylko nacisne gaz mocniej obroty spadają... i gdy później jade na wysokich i puszcze LUZ to obroty zostają takie wysokie jak na biegu. I ponowne dociśnięcie pedału gazu powoduje dopierro że spadają... Dodam tylko że na benzynie tylko odpala mi autko i jezeli tylko puszcze noge z gazu to gaśnie.., Pompka paliwowa po wymianie... No dziwnie się zachowauje autko naprawde dziwnie... Raz potrafi ładne obroty trzymać a raz głupieje konkretnie... Parownik po wymianie, świece nowe, cewka nowa czyjnik Lambda nowy, silniczek krokowy po wymianie... Ogólnie to zauważyłem że autko nieżle straciło na mocy... Nie jest to ten silnik 2.0.... Tłumik mi warczy myślałem że może przez to stracił na mocy ale i tak nie jest taki jak powinien być... SILNICZYSKO na pewno ZDROWE... Więc szukam pomocy u was koledzy! Przy dodawaniu gazu słychać jeszcze takie "pierdzenie"... Odgłos ten wydobywa się ( jak się patrzy na silnik ) z lewej strony są takie jakby jakieś filterki powietrza czy cuś w tym stylu... to odgłos tego pierdzenia wydobywa się właśnie z tego miejsca... i tylko go słychać gdy dodam gazu więcej i przyśpieszać zaczynam... No koledzy fachowcy pomóźcie jeżeli możecie!! |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 17-08-2007, 07:34 Re: Pytanie do specjalistów!! TEMPRA 2.0
|
|
|
Djmatisss napisał/a: | Przy dodawaniu gazu słychać jeszcze takie "pierdzenie"... Odgłos ten wydobywa się ( jak się patrzy na silnik ) z lewej strony są takie jakby jakieś filterki powietrza czy cuś w tym stylu... to odgłos tego pierdzenia wydobywa się właśnie z tego miejsca... i tylko go słychać gdy dodam gazu więcej i przyśpieszać zaczynam... No koledzy fachowcy pomóźcie jeżeli możecie!! |
Z tego co opisujesz to wyglada ze chodzi ci o EGR, jesli auto jest slabe, nierowno chodzi, wiecej zaczelo palic to tak czesto dzieje sie przy uszkodzeniu tego ukladu. W ukladzie EGR masz po lewej stronie kolektora ssacego dokrecony do niego zawor, od tegozaworu idzie metalowa rurka do kolektora wydechowego. Poprawnie dzialajacy EGR tylko w okreslonych warunkach podaje troche spalin do kolektora ssacego w celu poprawienia skladu spalin, jesli uklad nawala to przewaznie ten zawor puszcza non stop spaliny i auto wariuje. Wiec tak na poczatek mozesz sprobowac pomiedzy zawor a kolektor ssac podlozyc kawalek blachy od stronu kolektora uszczelniony jakas guma i skrecic to, wyeliminujesz wtedy mozliwosc podawania spalin do kolektora ssacego przez EGR, lub jesli nie chce ci sie tak bawic to na probe odkrecasz srube mocujaca metalowa rurke do kolektora wydechowego, odkrecony poczatek rurki pozostawiasz w powietrzu tylko go uszczelnij np. okrecajac porzadnie izolacja, dziure w kolektorze wydechowym zaslepiasz pozostala sruba. Jesli auto zacznie normlanie sie zachowywac to masz usunieta usterke i najlepij wtedy calkowicie zdemontowac caly uklad EGR, wiele osob go u siebie wyrzuca bo lubi szwankowac, w innych markach uklad EGR jest sterowany elektronicznie przez strownik pobierajacy sygnal miedzy innymi z sondy lambda, u nas jest to uklad sterowany czysto podcisnieniowo i niestety czesto nawala. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
Djmatisss
|
Wysłany: 17-08-2007, 14:48
|
|
|
Dzięki !! Może i masz rację zabiore się za to... Chciałbym byś mi to jeszcze ta bardziej szczegółowo opisał!! Krok po kroku jak to wykonać! Co wywalić? Czy bez tego bedzie działał? Jak po kolei co wymontowywać!! Bo jesli mówisz ze to jest zbedne to to wywale! tylko zebym się nie zapedził i nie wywalił czegos bez czego później autko mi nie ruszy heheee Dzięki jeszcze raz kolego... |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 17-08-2007, 20:00
|
|
|
Djmatisss, szukanie nie boli, ja znalazłem w 5 sekund to i Ty mógłbyś. Masz tu gotowca ale następnym razem wykarz troszkę własnej inicjatywy
http://forum.tempra.org/t...zany-vt4823.htm |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
hento
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-09-2007, 16:20
|
|
|
Panowie to nie zawór tak popierduje tylko kolektor ssoncy mam to samo przy silniku 2.0 16 v |
|
|
|
|
GrzesiekK
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-09-2007, 06:33
|
|
|
Ja bym na twoim miejscu sprawdził wężyk od kolektora ssącego do Map sensora. Lubi sobie pęknąć i właśnie takie objawy i przy okazji sprawdz Map sensora. |
|
|
|
|
Djmatisss
|
Wysłany: 17-09-2007, 10:26
|
|
|
wszystko fajnie tylko po malutku panowie gdzie szukać tego wężyka?? gdzie ten map sensor ?? |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 17-09-2007, 11:05
|
|
|
Djmatisss napisał/a: | wszystko fajnie tylko po malutku panowie gdzie szukać tego wężyka?? gdzie ten map sensor ?? |
MAP sensor masz na grodzi silnika ukryty pod plastikową obudowa, wezyk idzie do niego z kolektora ssacego. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|