Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyje pompa wspomagania :(((
Autor Wiadomość
loki1985 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-07-2009, 20:15   Wyje pompa wspomagania :(((

Witam,mam pytanie a zarazem prosze o wyczerpujaca pilna odpowiedz.Otoz,wymienilem plyn w zbiorniczku od wspomagania w temprze 1,6 ie,wlalem Hipol atf 2d (tak oznaczony) i teraz pompa wyje jak nie wiem co jak skrecam kolami,czy moze sie zapowietrzyla,czy co???Co mam zrobic,auto pilnie potrzebne a nie chce jej zabic:))) pomozecvie? Jak sie odpowietrza?czekam! PILNE!!!!
     assistance

Darek Jankowski 
witamy nowego

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-07-2009, 20:28   

Witaj kolego masz zapowietrzony układ ,aby go odpowietrzyć należy na włączonym silniku kilkadziesiąt razy kręcić kołami na przemian w lewo i prawo, warto sprawdzić też czy niema wycieku płynu
     assistance

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-07-2009, 20:40   

loki1985, Darek Jankowski dobrze radzi. Kręcić do oporu, to w lewo, to w prawo, aż przestanie wyć. Powinno wystarczyć z 5-6 takich serii. Jak nie, to może zdążyłeś zatrzeć pompę :D A z jakiego powodu wymieniałeś płyn? Miałeś jakieś wycieki? Robiłeś dolewki (jak często?)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

loki1985 

Wysłany: 28-07-2009, 21:37   

ciechu napisał/a:
loki1985, Darek Jankowski dobrze radzi. Kręcić do oporu, to w lewo, to w prawo, aż przestanie wyć. Powinno wystarczyć z 5-6 takich serii. Jak nie, to może zdążyłeś zatrzeć pompę :D A z jakiego powodu wymieniałeś płyn? Miałeś jakieś wycieki? Robiłeś dolewki (jak często?)

Szczerze powiem ze dolewek nie robilem nigdy,a wymienilem z powodu tego iz jezdze juz 3 lata tempra i nie wymienialem,wiec postanowilem wymienic,z tym ze zrobilem pewnie blad w tym ze wyciagnelem strzykawka tylko z pojemniczka ten stary plyn a nalalem nowy,i tu pewnie ten blad?? jutro rano sprawdze wasza porade z tym kreceniem w lewo i prawo do oporu,aby pomoglo bo auto potrzebne.Jesli nie pomoze to probowac wylac caly olej z calego ukladu i wlewac nowy???Chyba to bedzie razsadna decyzja...Moze jeszcze bedzie na chodzie...Jak nie to wydatek nie unikniony:) Weze byly lekko spocone ale wyciekow widocznych nie bylo...
     assistance

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 29-07-2009, 14:54   

Ja już dawno dawno temu robiłem wymianę tego oleju w Tipo. Potrzebne są do tego 2 osoby - odciągasz strzykawką płyn ze zbiorniczka. Kiedy w zbiorniczku już nic nie ma to odpinasz od zbiorniczka wąż który powraca od maglownicy i kierujesz jego końcówkę w jakąś butelkę, żeby nie chlapało. Kiedy zaczniesz wlewać nowy płyn do zbiornika to druga osoba wsiada do wozu, odpala go i kręci cały czas kierownicą, to w lewo, to w prawo. Ty w tym czasie patrzysz na odpięty wąż i zwracasz uwagę jaki płyn z niego wypływa. Kiedy wszystkie syfy wypłyną i będzie leciał nowy olej to dajesz drugiemu znak żeby wyłączył silnik. Uzupełniasz resztę oleju do poziomu 3/4 zbiornika, zakładasz wąż powrotny i heja. zapomniałem jeszcze napisać że na czas tej operacji musisz zatkać otworek w zbiorniczku w miejscu gdzie odpiąłeś wąż, ale myślę, że to było oczywiste. Jeśli zarżnąłeś pompę to całkiem niedawno czytałem na forum o tym jak ją rozebrać i co zrobić - uruchom szukajkę. Jeśli wymienisz olej tą metodą to nie ma ch#@% żeby się układ zapowietrzył :D Tylko uważaj bo olej dość szybko przelatuje przez cały układ i może chlapać. A przed wymianą pompa Ci nie wyła??

** Dodano: 29-07-2009, 15:58 **
P.S jak masz pompę zajechaną to przecież można z tym jeździć, jedyny dyskomfort to wycie. Jeśli zdecydujesz się na wymianę to koszt używki ok 100zł (mi kiedyś udało się wylicytować za 40zł w stanie idealnym) lub nowa za 460zł. Czas wymiany - około godziny, może trochę dłużej, tylko nowy płyn wlewaj koniecznie metodą którą wyżej opisałem. Powodzenia ;D

** Dodano: 29-07-2009, 16:13 **
Regeneracja pompy
http://forum.tempra.org/t...generacja+pompy
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-07-2009, 19:10   

wg producenta płyn wspomagania nie wymaga wymiany. Oczywiscie nie wiadomo czy producent przewidzial uzytkowanie tych aut tyle lat :D
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

loki1985 

Wysłany: 02-08-2009, 11:26   

ciechu napisał/a:
wg producenta płyn wspomagania nie wymaga wymiany. Oczywiscie nie wiadomo czy producent przewidzial uzytkowanie tych aut tyle lat :D

Witam.Wymienilem plyn na nowy i lipa,wyje dalej i zadne rady nie pomogly :( (( Ale jak przystawilem ucho do pompy i dodalem gazu to slychac metaliczny lekki dzwiek,tak jakby jakby jakies lozysko mialo luz(to przyklad) bo nie wiem czy tam jest lozysko,w kazdym razie w pompie jest dziwny dzwiek i nie chodzi cicho...Czy to efekt zatarcia i trzeba wymieniac???
     assistance

Darek Jankowski 
witamy nowego

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 02-08-2009, 13:23   

Witam ,jeżeli nie pomogło odpowietrzanie układu ,ani wymiana płynu to rzeczywiście pompa została uszkodzona.Można zregenerować lub kupić pompę regenerowaną jest to koszt ok 500 zł ale w zamian jest praktycznie nowa pompa z gwarancją .Pompy używane? na pewno są tańsze ale kto zagwarantuje że po otrzymaniu i zamontowaniu pompy nie będzie ona wyła jak jej poprzedniczka. Można też zostawić pompę w spokoju ,jedynym problemem będzie jej głośna praca.
     assistance

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 02-08-2009, 15:14   

jakiś czas temu miałem podobny epizod , mechanicy wlali nowy płyn orlen-owskiego hipola i wspomaganie zaczęło dziwnie wyć. wylałem to gówno i zalałem elfomatica oczywiście zapowietrzając przy tym układ :) wspomaganie przestało wyć dopiero po ok miesiącu codziennego używania auta ( nie zliczona ilość pełnych skrętów w prawo i lewo )

DR112 
witamy nowego

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 20-08-2009, 19:09   

U mnie też wyło wspomaganie. Wylałem to coś czarne, co było w zbiorniczku i wlałem zwykłego hipola. Po odpowietrzeniu śmiga normalnie (a jak lekko się kręci po wymianie oleju) :lol:
Mam inny problem nie wiem, jakie i gdzie węże do wspomagania kupić. Zna ktoś jakiś sklep internetowy z częściami do tipo?
Już znalazłem sam punkt dorabiania węży, poradziłem sobie bez pomocy forum...

Odpowiedz do tematu