Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PILNE GDZIE JEST W TIPO BEZPIECZNIK ŚWIATEŁ STOP??!!!!
Autor Wiadomość
RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 17-05-2006, 19:10   PILNE GDZIE JEST W TIPO BEZPIECZNIK ŚWIATEŁ STOP??!!!!

Jak w temacie siadły mi stopy a że wszystkie trzy to bezpiecznik ale na tej głównej desce takiegonie ma. Więc gdzie go szukać?

Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 17-05-2006, 19:16   

hmmm....powinien byc w tablicy bezpiecznikow. jeśli go tam nie ma oznacza to że były już z tym problemy. U mnie tak było i oprócz bezpiecznika w tablicy mam jeszcze jeden bezpiecznik niedaleko tablicy pod wykładziną na błotniku...

Tobie też radze poszukac w okolicy tablicy......

assistance

RobertWroc 

Wysłany: 17-05-2006, 19:25   

dzięki idę szukać. Mam nadzieję że to taki normalny a nie ta czarna wielka kostka

Chiquita 

Wysłany: 17-05-2006, 19:26   

A czy ta czarna wielka kostka to nie przypadkiem przekaźnik?? :>

assistance

RobertWroc 

Wysłany: 17-05-2006, 19:30   

nie znam się na elektryce totalnie więc nie mam pojęcia
a najlepsze że 19 jadę na przegląd

Chiquita 

Wysłany: 17-05-2006, 19:32   

rozumiem Cię......ja jestem niby elektronik, ale też nie jestem aż tak kumaty w tych tematach :) Ale podstawy znam

assistance

RobertWroc 

Wysłany: 17-05-2006, 19:36   

to masz szczęście ide walczyć może znajdę bo rano muszę jechać a głupio by było jakby zabrali mi dowqód akurat teraz . Jak sam pojadę to zawsze się dogadam a tak to już bez szans

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 17-05-2006, 19:57   

Bezpiecznik świateł stop jest w lewym rzędzie drugi od góry.Nr bezpiecznika-2
     assistance   Moneta

Chiquita 

Wysłany: 17-05-2006, 20:11   

ZielonyTBG napisał/a:
Bezpiecznik świateł stop jest w lewym rzędzie drugi od góry.Nr bezpiecznika-2

Tam powinien byc.....aleRobertWroc, pisze że go tam nie ma....dziwne, ale możliwe....

assistance

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 17-05-2006, 20:20   

Może włącznik stopu?

RobertWroc 

Wysłany: 17-05-2006, 21:02   

ok znalazłem ,co prawda po lewej stronie miałem dwa oznaczone tak samo czyli lampka z prostymi promieniami,więc wymieniłem obydwa. Ale nadal kicha stpów nie ma. Czy możliwy jest taki pech że w jeden dzień poszła żarówka kierunku ,i obydwie stopu? Mam coprawda treci stop diodowy więc on się nie spalił ale też nie działa.Tylko że kupiłem go już z tym światłem więc nie wiem jak jest podłączone.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-05-2006, 21:16   

najlepiej jak masz dostęp do miernika/multimetru, by na woltomierz dać lub zwykłego woltomierza, ew weź jakąś żarówkę 12V z drutkami i szukaj prądu :)
wpierw przy światłach, potem za kablem idź dalej na ile się da, może coś go gdzieś przerwało... o ile pamiętam to włącznik stopów jako kontakt/styk jest/bywał robiony przy pedale hamulca, więc jak tam zanurkujesz to może znajdziesz dziwne coś :) podczepione/połączone z pedałem, może tam nie masz kontaktu, a by to sprawdzić to wystarczy zmostkować kabelkiem włącznik na krótko i zobaczysz czy świecą. Może tam się wyrobiło; jeśli to nie pomaga - to (jeśli on jest i tak masz) czy w ogóle do niego dochodzi zasilanie (+12V) na żarówki (masa jest gdziekolwiek na autku, nawet na zardzewiałym zawiasie od drzwi możesz dotknąć a + ze styku, na jego we czy jest i wy po naciśnięciu); a jeśli nawet tam nie ma zasilania to musisz skrzynkę przetrzepać; może masz coś poprzełączane jak ktoś kiedyś grzebał i masz stop'y pod coś innego, najlepiej przejrzeć wszystkie bezpieczniki, a nie muszą wcale na spalone wyglądać (a mogą być). Jeśli to nie pomoże - to masz więcej rozkopywania kabli, musisz dokładniej się przyjrzeć jakie idą na światła, jakie do styku, skrzynki i gdzie coś może być pomieszane... a na sam przegląd w ostateczności :P pociągnij kabel do żarówek (1 żyła) i włączaj ręcznie, może nie zajarzą :P (diagności, nie żarówki)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 18-05-2006, 23:07   

to napewno bezpiecznik!Popatrz na wszystkie dużo ich niema napewno którys sie spalił!!! :D

RobertWroc 

Wysłany: 20-05-2006, 18:06   

Super naprawiłem wszystko działa mogę walczyć z przegladem. I co było ? nie bezpiecznik. Włącznik świateł Stop. właśnie to ustrojstwo przy pedale. Poprostu się rozsypało. Konstrukcja tegoz prościutka bolec z poprzeczną blaszką swierający dwa styki. no i ta blaszka spadła. wystarczyło ją nałożyć złączyć poskładać i działa. Tylko dostęp jest tragiczny,muślałem że pos...się z bólu tak napiprzała ręka od nienaturalnego wygięcia.

unknown 

Wysłany: 20-05-2006, 19:35   

8) hehe, na dobry trop wpadłem...
choć nie widziałem jeszcze by to przy pedale padło, ale kiedyś zaglądając wpadłem, że tam jest taki niepewny trwałościowo włącznik...
a to już tak jest przyjemnie, że musi boleć grzebiąc przy tym... najlepiej z zewnątrz autka czasem się wyłożyć na dywaniku i na leżąco bokiem grzebać, mniej rączki będą boleć... przećwiczyłem to przy robieniu sobie paru instalacyjek i poprawek w tej okolicy...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

irekub 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 11-09-2006, 10:52   

Padły mi światła stopu.Raz coś drutami poruszałem i były ale za jakiś czas znowu padły.To się podpierałem przeciwmgielnymi ale kurwicy dostawałem bo ciągle musiałem myśleć o wciskaniu przycisku,żeby mi ktoś do d..y nie wjechał.Wczoraj druknąłem sobie schemat i za kabelkami-ognia! Próbówka z żarówki i miernik na wyposażeniu auta jako że z elektryką robię zawodowo(arek dziura świadkiem) :lol:
Kolejność działania:
1.Zmobilizowanie syna do siedzenia w aucie a nie przed kompem.
2.Wyjaśnienie młodemu o co biega :lol:
3.Zerwanie tapicerki nad kostkami zaciskowymi na lampach.
Do lamp dochodzą wg.schematu kabelki-czerwony i czerwono/czarny.po drodze oprócz wyłącznika przy pedale stopu nie ma nic.
Wyłącznik jest zasilany z bezpiecznika nr2 .napięcie dochodzi czerwonym przewodem ,wychodzi czerwono/czarnym. na listwę w skrzynce bezpiecznikowej(żeby to zobaczyć trzeba niestety zdjąć plastik z pod kierownicy ,odkręcić dwa wkręty mocujące skrzynkę bezpiecznikową,i opuścić ją w dół) teraz trzeba znależć dwa przewody wychodzące na lampy(czerwony i czerwono/czarny) .Najlepiej odszukać wiązkę która wchodzi za tapicerkę przy lewym słupku,wszystkie kable na światła tyłu w niej idą.
4.sprawdzenie na kostkach lamp czy napięcie dochodzi(jeśli dochodzi zdjąć klosz lampy i wizualnie sprawdzić żarówkę.jak ktoś ma miernik sprawdzić na opór/przejście)
Brak napięcia.
No to do środka.
5.Usunąć młodego z fotela kierowcy(niech sobie za dużo nie myśli)
odsunąć maksymalnie fotel żeby było więcej miejsca i pod deskę .
6.Położyć się na plecach-część lędźwiowa kręgosłupa oparta na progu samochodu(dobrze robi na zwyrodniałe kręgi i dyski :lol:
7.sprawdzić miernikiem wyłącznik stopu na przejście albo żaróweczką -jeden koniec do zamka blokady skrzyni(nie wypada ani się nie odczepia jak od innych elementów )
drugi - najpierw do czerwonego a później czerwono/czarnego przewodu.
Jeśli na czerwonym przewodzie jest a na drugim po wciśnięciu pedału nie ma to jest walnięty wyłącznik.W przypadku braku napięcia na zasilaniu trzeba szukać na bezpiecznikach(prostsze) .Jeśli na wyjściu z wyłącznika jest napięcie a światła nadal nie działają trzeba niestety zdjąć plastik z pod kierownicy ,odkręcić dwa wkręty mocujące skrzynkę bezpiecznikową,i opuścić ją w dół) teraz trzeba znależć dwa przewody wychodzące na lampy(czerwony i czerwono/czarny) .Najlepiej odszukać wiązkę która wchodzi za tapicerkę przy lewym słupku,wszystkie kable na światła tyłu w niej idą.
Te przewody wchodzą w gniazda zaciskowe w tylnej części skrzynki z prawej strony.
W moim przypadku były to poluzowane i zaoksydowane konektorki typu żeńskiego czyt.
"matka". Montaż wykonywać w odwrotnej kolejności.
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty

http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg
     Moneta

Broadway 

Wysłany: 11-09-2006, 18:33   

Kiedys padly mi stopy. Przeszukałem wszystkie bezpieczniki i po pierwsze nie bylo bezpiecznika z symbolem swiatel stop, a po drugie wizualnie wszystkie wydawaly sie ok. Wertowalem schematy, kable i nic nie moglem znalezc. Wieczorem wprowadzam samochod do garazu i chcialem dla zartów zatrąbić na mojego kolege. Okazalo sie ze klakson tez nie chodzi. Poszukalem w skrzynce bezpiecznik od klaksonu (akurat taki symbol byl na skrzynce), wymienilem i ku mojemu zdziwieniu zaczal mi chodzic i klakson i swiatla stopu. Bezpiecznik ten odpowiada za klakson i stopy. Jesli komus padna stopy to niech sprawdzi czy ma klakson. Jesli nie ma, to juz wie gdzie szukac.
Pozdrawiam :) .
     Moneta

ManiekPIM 

Wysłany: 18-09-2006, 06:33   

Dołącze się do tematu z zapytaniem czy ktoś z Was drodzy koledzy ma w swoim Tipo/Temprze światła stopu połączone z radiem i zapalniczka ?? Tzn padło mi radio oraz zapalniczka (bezpiecznik), akurat urządzeń tych uzywam od święta to jakoś mi to nie wadziło, ale światła stopu również nie działały. Kiedy koledzy z pracy się dowiedzieli że mam je razem w obwodzie to w końcu mogli się pośmiać z mojej Temperówki :[ . pozdrawiam

Odpowiedz do tematu