|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
CIężAROWY NA OSOBOWY. REGULACJE PRAWNE ORAZ KOSZTA??? |
Autor |
Wiadomość |
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 23-07-2006, 23:57 CIężAROWY NA OSOBOWY. REGULACJE PRAWNE ORAZ KOSZTA???
|
|
|
Witajcie. Ostatnio wpadł mi do głowy pewien pomysł. Mianowicie jako ze jestem osoba fizyczną i niemam zamiaru zakłądac działalności gospodarczej to chciałbym kupic samochod ktory jest zarejestrowany jako ciężarowy.
Cel : Skoda Felicja PickUP 1,3MPI - zarejestrowana jako ciężarowy.
co trzeba zrobi żeby go zarejestrowac jako osobowka tj dla osoby fizycznej ni posiadającej działalności.
Wie ktoś coś na ten temat?? |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-07-2006, 00:22
|
|
|
Witam.Nie musisz go przerejstrowywac na osobowy poniewaz mozesz posiadac taka ciezarowke bedac osoba fizyczna.Wczesniej dalo sie przerejestrowac z ciezarowego na osobowy (np.SC Van,Uno Van) dokladajac siedzenia ,wycieczka na stacje diagnostyczna i wydzial komunikacji.Jezeli dobrze sie orietuje to teraz nie mozna ,ale ty nie masz gdzie tych siedzen dolozyc wiec nie ma problemu.Bedziesz poprostu jezdzil ciezarowka i nie dostaniesz zwrotu podatku VAT. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 24-07-2006, 01:06
|
|
|
mi tu chodzi o wzięcie samochodu ciężarowego z firmy i zarejestrowac na siebie jako osobe prywatną |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 24-07-2006, 07:01
|
|
|
moley, nie ma żadnego problemu z kupnem - ja tak kupiłem mojego Tipka (chociaż ten akurat nie był ciężarówką)
Po prostu firma Ci wystawia fakturę na to auto, a Ty z fakturą idziesz do wydziału komunikacji, rejestrujesz na siebie i po sprawie |
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-07-2006, 09:38
|
|
|
Kłopot jest tylko taki, że na drodze będziesz traktowany jako ciężarówka tzn stosujesz się do przepisów (np: prędkości) dla aut ciężarowych. Generalnie nie ma z tym problemu ale jak policja będzie się chciała do Ciebie przyczepić to w tym temacie będzie miała pełne prawo...
Co do przeróbek: najlepszym momentem, jeśli chcesz przerabiać auto na osobówkę jest miesiąc od momentu przerejestrowania. Masz wtedy tzw. miękki dowód, usuwasz kratkę, wstawiasz co trzeba (fotele, pasy etc), jedziesz na badanie techniczne a później zgłaszasz to w wydziale komunikacji. "Twardy" dowód otrzymasz już na auto jako osobowe. |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-07-2006, 10:47
|
|
|
Radke napisał/a: | Kłopot jest tylko taki, że na drodze będziesz traktowany jako ciężarówka tzn stosujesz się do przepisów (np: prędkości) dla aut ciężarowych. Generalnie nie ma z tym problemu ale jak policja będzie się chciała do Ciebie przyczepić to w tym temacie będzie miała pełne prawo...
|
Bzdury. Bzdury bzdury.
Ograniczenia prędkości nie dotyczą samochodu ciężarowego tylko dlatego, że ma w dowodzie ciężarowy ale dlatego, że przekracza 3,5 t (lub zależnie od podpisu pod znakiem - 7,5, 12t, albo 9,7866554 t).
Nie ma najmniejszych ograniczeń, aby osoba fizyczna, mająca prawo jazdy kategorii B, poruszała się po Polsce (i Europie) taką ciężarówką w taki sam sposób jak autem zarejestrowanym jako osobówka. |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-07-2006, 11:26
|
|
|
rodzynek napisał/a: | Bzdury. Bzdury bzdury. |
Nie jąkaj się! |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 24-07-2006, 11:42
|
|
|
tak patrze na wasze wypowiedzi i nadal nic nie rozumiem.
ten samochod (skoda felicja pickup - znaczy się ze skrzynią) ma homologacje na ciężarowy, chodzi o ty czy mogę go zarejestrowac na siebie jak osobe prywatna nie posiadajaca dzialalnosci gosp. . nadmienie ze homologacja na ciezarowy jest dla osob bedacych platnikiem vat czyli vatowcami |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-07-2006, 15:18
|
|
|
moley napisał/a: | ten samochod (skoda felicja pickup - znaczy się ze skrzynią) ma homologacje na ciężarowy, chodzi o ty czy mogę go zarejestrowac na siebie jak osobe prywatna nie posiadajaca dzialalnosci gosp. . |
Możesz.
Pytanie raczej, dlaczego byś nie mógł |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 24-07-2006, 16:23
|
|
|
A tak żebyś nie miał już wątpliwości to i ja powtórze - MOŻESZ, na 10000%!! |
|
|
Zuzanna82
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
Województwo: Other
|
Wysłany: 24-07-2006, 21:10
|
|
|
To ja tez sie dolacze MOZESZ nie ma zadnych przeszkod. Tymbardziej jesli kupujesz go od kogos. |
_________________ Trust The Girl!!
|
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 24-07-2006, 21:46
|
|
|
no niech wam będzie
nie kupuje go
jedynym warunkiem jaki postawiłem to zeby odpalił i równo chodził ale niestty nie odpalił po 4 raazach (uszkodzony zapłon i uszkodzona głowica tj uszkodzone gniazdo świecy )
tak czy inaczej dzięki bardzo za informacje w tej całej niezrozumiałej i zawikłanej sprawie ^^
mam juz na oku t4 |
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-07-2006, 22:07
|
|
|
moley napisał/a: | no niech wam będzie
nie kupuje go
|
Ten to potrafi... Namieszał i wycofał się rakiem. |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 25-07-2006, 01:31
|
|
|
hehehe, ale główną sprawa bylo dowiedzenie sie czy jest możliwe to o co pytałem a samochod moze byc ten albo inny a sprawa jest nagła a po urzedach nie chce mi sie latac bo daleko do nich zeby sie zapytac ^^ a tu sam widzisz - cała ekipa fachowcóF |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|