|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Elektrycznie zamykane szyby |
Autor |
Wiadomość |
netsat
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 10-11-2005, 18:18 Elektrycznie zamykane szyby
|
|
|
Witam Was z nastepna mala usterka w moim Tipo 1.6 ie 1992
Mianowicie problem w tym ze podczas zamykania i otwierania szyby po stronbie kierowcy silnik z przekladnia bardzo glosno pracuje
Prawdopodobnie dlatego ze jak kazda rzecz po tej stronie jest najwiecej uzywana (zamki,klamki itp) Czy ktos z Was ma sposob aby zamykanie odbywalo sie ciszej??
Dodam ze szyba z prawej strony zamyka sie zupelnie ciszej i przyzwoicie (jak z fabryki)
Czy ktos z Was mial taka usterke?
Moze wystarczy przesmarowac przekladnie lub cos w tym rodzaju?
Przyznam ze ze wzgledu na glosna prace poczas zamykania i otwierania nie robie tego zbyt czesto jak ostatnio zaczeli na parkingu ogladac sie w strone mojego Tipka ludzie
Pozdrawiam i prosze o porade
Marek |
_________________ Tempra 1.6 ie /LPG 1991 rok |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 10-11-2005, 20:41
|
|
|
Duzo chyba smarowanie tu nie pomoze. Widocznie mechanizm przekladni sie uszkodzil. Ale napewno odglosy dobiegaja od silnika?
Mozesz sprobowac to rozebrac na czesci (troche roboty bedzie z rozgrzebaniem drzwi) i obejrzec mechanizm. Ale szczerze to proponuje kupic nowy caly mechanizm od kogos i poprostu go przeszczepic. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 10-11-2005, 21:16
|
|
|
miszko napisał/a: | Duzo chyba smarowanie tu nie pomoze. Widocznie mechanizm przekladni sie uszkodzil. Ale napewno odglosy dobiegaja od silnika?
Mozesz sprobowac to rozebrac na czesci (troche roboty bedzie z rozgrzebaniem drzwi) i obejrzec mechanizm. Ale szczerze to proponuje kupic nowy caly mechanizm od kogos i poprostu go przeszczepic. |
Miszko -zadales dobre pytanie Czy napewno odglosy sa od silnika Bo tak naprawde to sam narazie nie jestem w stanie okreslic
Poprostu otwieranie( i jescze glosniej zamykanie) slychac w stosunku do strony prawej mechanizmu szyb
Bycmoze to nie sam silnik lub cos po drodze taki halas daje
Sadzilem ze ktos z uzytkownikow mial cos podobnego i dlatego zapytalem
W wolnej chlili bede musial jednak zdjac tapicerke dzwi i sie przygladnac dokladniej co tak taka robote zla robi
Jak cos wiecej bede wiedzial to podziele sie tu z uwagami i ewentualnie zapytam Was jak to naprawic
Pozdrawiam i dziekuje
Marek |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-11-2005, 16:05
|
|
|
U mnie głośno było po stronie pasażera.
Okazało sięze padło łożysko w silniku.
Konkretnie było pordzewiał z zalania wodą - poprzedni właściciel coś kombinował z folią w drzwiach. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-11-2005, 19:51
|
|
|
Wyrobiony masz już mechanizm. I nic z tym nie zrobisz. Gdybyś podjoł się rozbiórki silnika to uważaj bo rozsypie ci się 30 malutkich śrutów które są odpowiedzialne za przesuwanie linki.
Powodzenia. U mnie po złożeniu było gorzej nie lepiej. |
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 11-11-2005, 23:45
|
|
|
dziura.arek napisał/a: | Wyrobiony masz już mechanizm. I nic z tym nie zrobisz. Gdybyś podjoł się rozbiórki silnika to uważaj bo rozsypie ci się 30 malutkich śrutów które są odpowiedzialne za przesuwanie linki.
Powodzenia. U mnie po złożeniu było gorzej nie lepiej. |
Wiec chyba nie bede tego nawet ruszal
Niech sobie glosno pracuje
Wazne ze wogole dziala
Dziekuje za porady i wnioski
Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-11-2005, 19:37
|
|
|
Ja Cię nie zniechęcam ale opisuje jak to ogólnie wygląda. Po prostu materiał narażony na wielkie tarcia jest po prosu plastikowy i im większe luzy tym większe opory na silniku. |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 13-11-2005, 19:49
|
|
|
Kuleczkami nie ma się co zniechęcać.
Choć rzeczywiście składa się to baaaardzo mozolnie.
Robiłem to kilka razy w ciagu dwóch dni. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
goodninja
witamy nowego
|
Wysłany: 08-04-2006, 07:30
|
|
|
Jabko ma racje z kuleczkami nie ma wielkiego problemu, głośna praca u mnie była (i nadal jest) spowodowana wyrobionym mechanizmem. Spirala jak przesówała się w prowadnicy to wydawała z siebie takie niemiłe wycie. Na początku myślałem, że to silniczek wymieniłem i nic, nawet nie chciał szyby podnieść. Założyłem stary i przynajmniej działa. U mnie smarowanie prawie nic nie dało, dopiero jak podoginałem troszke prowadnice ze spiralą to trochę się poprawiło. Najlepszym sposobem jest wymiana całego mechanizmu bo wyginanie metodą prób i błedów mi zajęło ok 3 dni. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|