|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
FAHS - tempreatura zewnetrzna.. |
Autor |
Wiadomość |
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 14-06-2005, 17:11 FAHS - tempreatura zewnetrzna..
|
|
|
Witam!
Kupilem 2 tempre i mam jeden problem ( na forum jakos nei znalalzem ) - mianowicie gdzie jest czujnik temperatury zewnetrznej w sedanie, 2.0 ? Temperatura zewnetrzna wedlug niego to -29 stopni... Moze ktos wie co mzoe byc spsute:) |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 14-06-2005, 19:50
|
|
|
W lewym lusterku. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
marcinwodnik
|
Wysłany: 14-06-2005, 22:03
|
|
|
Witam!
Dziek iwielkie , jesczze jedno pytanko czy kazde lusterko elektryczne ma ten czujnik? Bo wlasnie lewe mam wstawione reczne, prawe elektryczne - wiec lewe musze kupic:) |
Marcin
<Baby są kochane!!>
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-06-2005, 22:37
|
|
|
ja nie wiem, ale podejrzwam, że ma tylko lewe - gdybyś miał 2 czujniki to by Ci podawał normalną temp, pobraną z drugiego (zresztą po co 2 czujniki?)...
jeśli jak wg mnie jest tylko jeden-a ty go nie masz-jest rozłączony-autko widzi to zapewne jako maksymalny opór czujnika-tj max "założoną" minimalną temp.
Swoją drogą nie pomyśleli.... a jeśli by ktoś pojechał Temperką np na biegun czy do ruskich, gdzie będzie poniżej -29' to taki czujnik okaże się niewystarczający :-D |
|
|
marcinwodnik
|
Wysłany: 14-06-2005, 22:40
|
|
|
Witam!
Jesli chodzi o temp to racja u ruskich by sie pewnie komp zawiesil:D a na serio mi chodzilo O TO CZY KAZDE LEWE LUSTERKO ELEKTRYCZNY MA CZUJNIK TEMP. , bo musze takie kupic wiec pytam, ajesli nie to jaka ma kostke przylaczeniowa charakterystyczna:) |
Marcin
<Baby są kochane!!>
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-06-2005, 23:01
|
|
|
hmm.... podejrzewam że pewno nie, a w szczególności skoro są różne podróbki, gdzie raczej nie dbają o takie rzeczy jeśli to nie jest konieczne.... lepiej kupując pytaj w sklepie czy na pewno ma czujnik..... zresztą nie wszystkie elektyczne musiałyby go mieć....
zakładając - temperka z elektrycznymi (jako dodatek, nawet fabryczny, np. bez deski digital) ale bez żadnych pomiarów temp - po co byłby tam niepodłączony czujnik?
zresztą taki czujniczek to pewno jakiś zwykły termistor (zmienia opór w miarę zmian temp, zmienia w górę lub w dół w zal od typu czy NTC czy PTC)... wtedy tylko kupić odpowiedni (- musisz znać wartość orginalnego), kosztują czasem kilkadziesiąt gr, podłączyć i możesz się obejść bez elektrycznego jak nie musisz mieć a chcesz pomiar temp. |
|
|
marcinwodnik
|
Wysłany: 14-06-2005, 23:18
|
|
|
Witam!
Eh te nocne dyskusje , myslalem o lusterku z tempry np. rozbitej , szroty allegro itd , a nie nowe lustro . Teraz przystapie do poszukiwan i naprawy , Tempra ma to 'cos':D:), acha lusterk oz tipo chyba tez pasuje:)? |
Marcin
<Baby są kochane!!>
|
|
|
|
jareq
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 15-06-2005, 09:57
|
|
|
marcinwodnik napisał/a: | Witam!
Dziek iwielkie , jesczze jedno pytanko czy kazde lusterko elektryczne ma ten czujnik? Bo wlasnie lewe mam wstawione reczne, prawe elektryczne - wiec lewe musze kupic:) |
Ja mam właśnie odwrotną sytuację, tzn. mam lusterko prawe ręczne a lewe elektryczne. I co jest ważne, moje lusterko musi mieć ten czujnik temperatury, bo mam jej prawidłowy odczyt.
A tak przy okazji wpadła mi do głowy taka myśl. Czy lusterka elektryczne w temprze są podgrzewane? Jeżeli tak, to włączenie podgrzewania (jak się je włacza?) może fałszować wskazania temperatury. |
_________________ Jarosław Kruk
Fiat Tempra 1.6 i.e. (1993) |
|
|
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 15-06-2005, 18:22
|
|
|
jareq napisał/a: | A tak przy okazji wpadła mi do głowy taka myśl. Czy lusterka elektryczne w temprze są podgrzewane |
Owszem. Czy są... powinny!
marcinwodnik napisał/a: | myslalem o lusterku z tempry np. rozbitej , szroty allegro |
Jak chcesz mam dostęp do takiego. |
|
|
|
|
jareq
|
Wysłany: 15-06-2005, 20:18
|
|
|
Jacacenty napisał/a: | jareq napisał/a: | A tak przy okazji wpadła mi do głowy taka myśl. Czy lusterka elektryczne w temprze są podgrzewane |
Owszem. Czy są... powinny! |
To kiedy włącza się ogrzewanie lusterek? Razem z ogrzewaniem tylnej szyby? I w takim razie czy ogrzewanie lusterek nie fałszuje pomiaru temperatury zimą, skoro czujnik też jest w lusterku?
Jacacenty napisał/a: | marcinwodnik napisał/a: | myslalem o lusterku z tempry np. rozbitej , szroty allegro |
Jak chcesz mam dostęp do takiego. |
Rozumiem że masz dostęp do lewego a nie do prawego :-( Spytam sie, z ciekawości. Ile może kosztować takie lusterko, bo ja musze sobię takie prawe sprawić i nie mam pojęcia jakiego rzędu to jest wydatek (opczywiście nie nowe, tylko jakieś używane) |
|
|
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 15-06-2005, 21:14
|
|
|
jareq napisał/a: | Razem z ogrzewaniem tylnej szyby? I w takim razie czy ogrzewanie lusterek nie fałszuje pomiaru temperatury zimą, skoro czujnik też jest w lusterku? |
Tak. Właściwie sam odpowiedziałeś sobie na to, kiedy się włącza.
Nie fałszuje, bo czujnik wystaje poza obudowę lustra.
jareq napisał/a: | jakiego rzędu to jest wydatek |
W zależności od stanu. Do 70 zł. |
|
|
|
|
lotarr
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-06-2005, 22:12
|
|
|
Wtrące swoje pytanko. Gdzie pokazuje temperaturę zewnętrzną? Myślałem, że przyciskając symbol termometru na panelu pokazywana jest temperatura wewnętrzna. |
_________________ tempra 2,0 ie cat sw '91r. |
|
|
|
|
jareq
|
Wysłany: 16-06-2005, 07:34
|
|
|
Jacacenty napisał/a: | Nie fałszuje, bo czujnik wystaje poza obudowę lustra. |
Rozumiem że masz na myśli obudowę całego lusterka, a nie tylko lustra (szkła). Czy czujnik znajduję się na dolnej ściance lusterka? Pytam się, bo poprzedni właściciel samochodu pomalował lusterka sprayem na kolor lakieru samochodu i teraz ta farba odchodzi. Dlatego przymierzam się, żeby je oczyścić papierem ściernym i jeszcze raz pomalować, a nie chciałbym przypadkiem uszkodzić papierem tego czujnika :-)
Jacacenty napisał/a: | jareq napisał/a: | jakiego rzędu to jest wydatek |
W zależności od stanu. Do 70 zł. |
To mnie trochę uspokoiłeś, bo się bałem, że zapłacę co najmniej 100 PLN |
|
|
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 16-06-2005, 22:35
|
|
|
jareq napisał/a: | Pytam się, bo poprzedni właściciel samochodu pomalował lusterka sprayem na kolor lakieru samochodu i teraz ta farba odchodzi. |
Czujnik, owszem, znajduje się - właściwie wystaje poza obrys u dołu obudowy lustra. Bo czujnik jest wewnątrz obudowy. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-06-2005, 23:29
|
|
|
To ile Jaca? 70zl za el. lewe lusterko? Ja mam manuala i moze sie skusze za jakis czas na elektr. tak wiec bede w "kuntakcie" |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
jareq
|
Wysłany: 17-06-2005, 04:39
|
|
|
Jacacenty napisał/a: | jareq napisał/a: | Pytam się, bo poprzedni właściciel samochodu pomalował lusterka sprayem na kolor lakieru samochodu i teraz ta farba odchodzi. |
Czujnik, owszem, znajduje się - właściwie wystaje poza obrys u dołu obudowy lustra. Bo czujnik jest wewnątrz obudowy. |
Dzięki. To już wszystko wiem co potrzebuję, zanim rozpocznę "naprawę" lusterka :-) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|