Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
FAHS - tempreatura zewnetrzna..
Autor Wiadomość
marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 14-06-2005, 17:11   FAHS - tempreatura zewnetrzna..

Witam!

Kupilem 2 tempre i mam jeden problem ( na forum jakos nei znalalzem ) - mianowicie gdzie jest czujnik temperatury zewnetrznej w sedanie, 2.0 ? Temperatura zewnetrzna wedlug niego to -29 stopni... Moze ktos wie co mzoe byc spsute:)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 14-06-2005, 19:50   

W lewym lusterku.

marcinwodnik 

Wysłany: 14-06-2005, 22:03   

Witam!

Dziek iwielkie , jesczze jedno pytanko czy kazde lusterko elektryczne ma ten czujnik? Bo wlasnie lewe mam wstawione reczne, prawe elektryczne - wiec lewe musze kupic:)

<Baby są kochane!!>

Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-06-2005, 22:37   

ja nie wiem, ale podejrzwam, że ma tylko lewe - gdybyś miał 2 czujniki to by Ci podawał normalną temp, pobraną z drugiego (zresztą po co 2 czujniki?)...
jeśli jak wg mnie jest tylko jeden-a ty go nie masz-jest rozłączony-autko widzi to zapewne jako maksymalny opór czujnika-tj max "założoną" minimalną temp.
Swoją drogą nie pomyśleli.... a jeśli by ktoś pojechał Temperką np na biegun czy do ruskich, gdzie będzie poniżej -29' to taki czujnik okaże się niewystarczający :-D
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

marcinwodnik 

Wysłany: 14-06-2005, 22:40   

Witam!

Jesli chodzi o temp to racja u ruskich by sie pewnie komp zawiesil:D a na serio mi chodzilo O TO CZY KAZDE LEWE LUSTERKO ELEKTRYCZNY MA CZUJNIK TEMP. , bo musze takie kupic wiec pytam, ajesli nie to jaka ma kostke przylaczeniowa charakterystyczna:)

<Baby są kochane!!>

Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-06-2005, 23:01   

hmm.... podejrzewam że pewno nie, a w szczególności skoro są różne podróbki, gdzie raczej nie dbają o takie rzeczy jeśli to nie jest konieczne.... lepiej kupując pytaj w sklepie czy na pewno ma czujnik..... zresztą nie wszystkie elektyczne musiałyby go mieć....
zakładając - temperka z elektrycznymi (jako dodatek, nawet fabryczny, np. bez deski digital) ale bez żadnych pomiarów temp - po co byłby tam niepodłączony czujnik?
zresztą taki czujniczek to pewno jakiś zwykły termistor (zmienia opór w miarę zmian temp, zmienia w górę lub w dół w zal od typu czy NTC czy PTC)... wtedy tylko kupić odpowiedni (- musisz znać wartość orginalnego), kosztują czasem kilkadziesiąt gr, podłączyć i możesz się obejść bez elektrycznego jak nie musisz mieć a chcesz pomiar temp.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

marcinwodnik 

Wysłany: 14-06-2005, 23:18   

Witam!

Eh te nocne dyskusje :) , myslalem o lusterku z tempry np. rozbitej , szroty allegro itd , a nie nowe lustro :) . Teraz przystapie do poszukiwan i naprawy :) , Tempra ma to 'cos':D:), acha lusterk oz tipo chyba tez pasuje:)?

<Baby są kochane!!>

Moneta

jareq 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 15-06-2005, 09:57   

marcinwodnik napisał/a:
Witam!

Dziek iwielkie , jesczze jedno pytanko czy kazde lusterko elektryczne ma ten czujnik? Bo wlasnie lewe mam wstawione reczne, prawe elektryczne - wiec lewe musze kupic:)

Ja mam właśnie odwrotną sytuację, tzn. mam lusterko prawe ręczne a lewe elektryczne. I co jest ważne, moje lusterko musi mieć ten czujnik temperatury, bo mam jej prawidłowy odczyt.

A tak przy okazji wpadła mi do głowy taka myśl. Czy lusterka elektryczne w temprze są podgrzewane? Jeżeli tak, to włączenie podgrzewania (jak się je włacza?) może fałszować wskazania temperatury.
Jacacenty 

Wysłany: 15-06-2005, 18:22   

jareq napisał/a:
A tak przy okazji wpadła mi do głowy taka myśl. Czy lusterka elektryczne w temprze są podgrzewane

Owszem. Czy są... powinny!
marcinwodnik napisał/a:
myslalem o lusterku z tempry np. rozbitej , szroty allegro

Jak chcesz mam dostęp do takiego.

jareq 

Wysłany: 15-06-2005, 20:18   

Jacacenty napisał/a:
jareq napisał/a:
A tak przy okazji wpadła mi do głowy taka myśl. Czy lusterka elektryczne w temprze są podgrzewane

Owszem. Czy są... powinny!

To kiedy włącza się ogrzewanie lusterek? Razem z ogrzewaniem tylnej szyby? I w takim razie czy ogrzewanie lusterek nie fałszuje pomiaru temperatury zimą, skoro czujnik też jest w lusterku?

Jacacenty napisał/a:
marcinwodnik napisał/a:
myslalem o lusterku z tempry np. rozbitej , szroty allegro

Jak chcesz mam dostęp do takiego.

Rozumiem że masz dostęp do lewego a nie do prawego :-( Spytam sie, z ciekawości. Ile może kosztować takie lusterko, bo ja musze sobię takie prawe sprawić i nie mam pojęcia jakiego rzędu to jest wydatek (opczywiście nie nowe, tylko jakieś używane)
Jacacenty 

Wysłany: 15-06-2005, 21:14   

jareq napisał/a:
Razem z ogrzewaniem tylnej szyby? I w takim razie czy ogrzewanie lusterek nie fałszuje pomiaru temperatury zimą, skoro czujnik też jest w lusterku?

Tak. Właściwie sam odpowiedziałeś sobie na to, kiedy się włącza.
Nie fałszuje, bo czujnik wystaje poza obudowę lustra.
jareq napisał/a:
jakiego rzędu to jest wydatek

W zależności od stanu. Do 70 zł.

lotarr 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-06-2005, 22:12   

Wtrące swoje pytanko. Gdzie pokazuje temperaturę zewnętrzną? Myślałem, że przyciskając symbol termometru na panelu pokazywana jest temperatura wewnętrzna.

jareq 

Wysłany: 16-06-2005, 07:34   

Jacacenty napisał/a:
Nie fałszuje, bo czujnik wystaje poza obudowę lustra.

Rozumiem że masz na myśli obudowę całego lusterka, a nie tylko lustra (szkła). Czy czujnik znajduję się na dolnej ściance lusterka? Pytam się, bo poprzedni właściciel samochodu pomalował lusterka sprayem na kolor lakieru samochodu i teraz ta farba odchodzi. Dlatego przymierzam się, żeby je oczyścić papierem ściernym i jeszcze raz pomalować, a nie chciałbym przypadkiem uszkodzić papierem tego czujnika :-)

Jacacenty napisał/a:
jareq napisał/a:
jakiego rzędu to jest wydatek

W zależności od stanu. Do 70 zł.

To mnie trochę uspokoiłeś, bo się bałem, że zapłacę co najmniej 100 PLN
Jacacenty 

Wysłany: 16-06-2005, 22:35   

jareq napisał/a:
Pytam się, bo poprzedni właściciel samochodu pomalował lusterka sprayem na kolor lakieru samochodu i teraz ta farba odchodzi.

Czujnik, owszem, znajduje się - właściwie wystaje poza obrys u dołu obudowy lustra. Bo czujnik jest wewnątrz obudowy.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 16-06-2005, 23:29   

To ile Jaca? 70zl za el. lewe lusterko? Ja mam manuala i moze sie skusze za jakis czas na elektr. tak wiec bede w "kuntakcie" :D

jareq 

Wysłany: 17-06-2005, 04:39   

Jacacenty napisał/a:
jareq napisał/a:
Pytam się, bo poprzedni właściciel samochodu pomalował lusterka sprayem na kolor lakieru samochodu i teraz ta farba odchodzi.

Czujnik, owszem, znajduje się - właściwie wystaje poza obrys u dołu obudowy lustra. Bo czujnik jest wewnątrz obudowy.

Dzięki. To już wszystko wiem co potrzebuję, zanim rozpocznę "naprawę" lusterka :-)
Odpowiedz do tematu