|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
2 szybkie pytania :-) Co to za kable silnik gaznik ... |
Autor |
Wiadomość |
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-09-2005, 19:34 2 szybkie pytania :-) Co to za kable silnik gaznik ...
|
|
|
1.Mam gazniczek i dzisiaj zauwazylem ze mam jakies przeowdy niepodlaczone :/
Od czego jest to ustrojstow? Silnik pracuje rownomiernie, niema zadnych problemow nic sie nie dzieje a jednak martwi mnie to czemu to ejst odlaczone :/
Przewody dochodzily 2 biala i czarna wtyczka nawet niewiem czy sa dobrze podlaczone a nie zamienione ktory gdzie :/
2. Zdjecie drugie obrazuje ze poci sie wspomaganie:/ ktos ma pomysl jak to zalatwic ? Sciagacz jest nowy plyn wymienialem rpzed wakacjami a tu znowu to samo
|
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 07-09-2005, 22:20
|
|
|
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że masz odłączony podgrzewacz kolektora dolotowego. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 09-09-2005, 14:56
|
|
|
Yhy w tym ukladize co rboi ten podgrzewacz pewnie w zimie by siue przydal:/
No i jak te jable maja byc podlaczone ktry kolor gdzie ? |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-09-2005, 17:41
|
|
|
Podgrzewacz "grzeje" wszystko co przepływa przez kolektor dolotoey do cylindrów.
A działa nie tylko w ziemie ale zawsze gdy silnik ma mniej niż 50 ° (niektórzy tu pisali że wyłącza im sie około 70° - a co wymyślili konstruktorzy Fiata to już nikt nie wie więc trzeba by tą wartość wziąć z jakiejś ksiażki - której nie posiadam)
[ Dodano: Pią 09 Wrz, 2005 18:42 ]
a mógł go wyłaczyć poprzedni właściciel bo często pali on bezpiecznik |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 09-09-2005, 18:39
|
|
|
Acha no dobra to juz jedna rzecz wiem teraz jakby tkos sprawdzil w swoim silniku tkory kabel do czego(kolory ) i napisal bardzo szczegolowow alb przeslal zdjecie :-) |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14-09-2005, 13:49
|
|
|
ja to sprawdzę dzisiaj u siebie ... zaciekawiło mnie to ... normalnie |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-09-2005, 16:25
|
|
|
1sze zdjecie, gruba czarna wtyczka - to od podgrzewacza koletktora dolotowego.
jest pod gazniukiem. Dziala do okolo 50C i pozniej sie wylacza. Przydatne w zime. Taki od to wymysl Fiata
Ja mam nawet kotrole zrobiona czy on chodzi czy nie.
3cie zdjęcie - po prawo wtyczka, to 3 zylowa wtyczka od modulu. Tu sie pdolacza kompa w ASO i mozna sprawdzic ustawienia zaplonu itp.
Acha 1sze zdjecie, to o ile sie nie myle, ta biala kostka to powinna byc wpieta.
Tam w kolekotrze jest czujnik temp. i wlasnie ten kabelek jest do tego czujnika wpiety i wtedy gdy sie nagrzeje silnik do okolo 50C wylacza podgrzewanie.
Ale co do tego bialego moge sie mylic |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 14-09-2005, 17:04
|
|
|
No wlasnie mnie chodiz o te 2 wtycnki glownie biala i czarna :/ Biala jest urwana :/ musze ja zlutowac a czarna nwet niewiem czy jest na dobrym miejscu. Poki mi sie silnik nie nagrzeje to lazi tak sobie Jak to sprawdzic wystarczy voltomierz do tego i sprawdizc czy napiecie podaje ?? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-09-2005, 22:19
|
|
|
Ogolnie "z tylu" gaznika ida 3 kable. Gruby z czarna duza wtyczka jest to kabel od "grzalki". Pozniej sa 2 czarne kable cienkie i one powinny byc wpiete w czujnik. Jesli czujnik przepuszcza prad to zalacza sie grzalka, jesli nie to grzalka nie chodzi.
Zewrzyj te cienkie kabelki a powinies uslyszec zalaczenie sie przekaznika. Sprawdz tez czy bezpiecznik masz ok!!
Tu masz opis mojej drobnej przerobiki oparty wlasnie na dzialaniu pogrzewacza kolektora.
Zalecam tez obejrzenie obrazkow, one Ci duzo ulatwia orientacje.
http://forum.tempra.org/viewtopic.php?t=1956
Sa tez 2 cienkie kabelki, ale one ida na przod gaznika.
Te 2 cienkie z tylu gaznika ida do - jak juz pisalem - do czujnika temp. kolektora.
I jeden grupy kabel do samej grzalki. A masa grzalki brana jest z obudowy gaznika - z tylu zobaczysz czarny gruby kabel przykrecony do blaszki. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 05-10-2005, 20:42
|
|
|
No wiec tak siedzialem dzisiaj nad tym chwile i co :/ nic nie dziala przyanjmniej tak mi sie zdaje
BEzpiecnzik zolty sprawdozny jest OK
Spialem na krotko te 2 kabelki i nic :/ nie slychac zadnego przekaznika
Ktos ma jakis pomysl?:> bo juz wiem ze to nie wina czujnika tylko raczje czegos wczensiej lub niewiem :/ |
|
|
|
|
Papdzan
Wiek: 38 Dołączył: 18 Paź 2005 Posty: 27 Skąd: Podlipie/k. Olkusza
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-10-2005, 09:12
|
|
|
mam pytanie czy ten podgrzewacz duzo daje??? |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 26-10-2005, 19:54
|
|
|
Papdzan napisał/a: | mam pytanie czy ten podgrzewacz duzo daje? |
Dużo to on zabiera, ale prądu
Teoretycznia ma ułatwiać pracę na zimnym silniku.
Mi nie działa(urwany kabelek) i się tym nie przejmuję. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|