|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Różne wersje electronic check'a, czyli... |
Autor |
Wiadomość |
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 18-09-2005, 22:25 Różne wersje electronic check'a, czyli...
|
|
|
Nie byłem pewien, do jakiego działu wrzucić ten temat, ale najwyżej admini przerzucą go w odpowiednie miejsce...
Otóż, tak sobie przeglądałem od ponad pół roku różne katalogi, instrukcje, fotki desek rozdzielczych Temperówek (szukałem autka dla siebie) i dopiero teraz zauważyłem, że oprócz różnych wersji desek (analog/cyfra) i różnych odmian wewnątrz wersji (analog bez/z obrotomierzem/zegarem itp.), również "elecronic check'a" dotknęła mania Włochów do różnicowania jednego modelu samochodu ;-)
Dzisiaj przyjrzałem się ponownie schematom z instrukcji (mam niemiecką wersję, ale w wersji polskiej jest to samo) - w wersji digital electronic check NIE MA 3 kontrolek!!!
1) poziom oleju
2) poziom cieczy chłodzącej
3) poziom płynu spryskiwaczy
Co gorsza, w rzeczywistości też ich nie ma Tzn. u mnie ich nie ma ](*,)
Tyle polowałem na egzemplarz z cyfrową deską a tu takie oszustwo...
Zauważyłem, że auta z lat 1991-92 MAJĄ TE 3 KONTROLKI na electronic checku (widziałem na zdjęciach kilka egzemplarzy), nie wiem jak z 93 roku, ale potem już chyba żaden. W każdym razie u mnie (koniec 1994) brak tych lampek, w instrukcji również je pominięto - TO NIE FAIR!!! Ja chcę te kontrolki!!!
Orientujecie się może, czy autko wskazuje stan tych płynów inaczej (może na kontrolkach pod prędkościomierzem) albo czy można sobie coś takiego dorobić???
No i wreszcie - KOMU TO PRZESZKADZAŁO, żeby od razu tak uszczuplać electronic check'a o ładne 3 kontrolki???
Co śmieszniejsze - spójrzcie na instrukcję uaktualnioną przez Miszka - na schematach deski digital NIE MA tych kontrolek w electronic check'u, ale na następnej stronie w szczegółowym wyjaśnieniu znaczenia poszczególnych lampek panelu kontrolnego już są - CZARY, Panowie, CZARY...
Już wiem! Komuś pewnie nie chciało się wycinać tych 3 otworków na kontrolki w czarnej folii panelu kontrolnego Lecę zerwać folię u siebie, na pewno wszystko się ułoży |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 18-09-2005, 22:30
|
|
|
http://www.tempra.org/instrukcja/000deski.html
To jest z manuala dolaczanego do Tempry z roku 94.
Tu akurat nie ma zadnych w.w. kontrolek.
Jak mozesz poskanuj swoje "deski" i podeslij mi. Wrzuce do instrukcji na naszym www |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 18-09-2005, 22:45
|
|
|
Nie podeślę skanów, bo mam tylko instrukcję z 1994, tak jak Ty Niemniej w mojej instrukcji nie ma ani na schematach, ani w szczegółowych wyjaśnieniach tych 3 kontrolek, a na stronie TTT nie ma na schematach, za to są w wyjaśnieniach. Wniosek - instrukcja jest "lepiona" z kilku roczników, ale to lepiej, bo będzie bardziej uniwersalna Nie zmienia to jednak myśli przewodniej mojego poprzedniego postu - gdzie się podziały tamte kontrolki po 1993 roku??? Czemu Włosi je zabrali??? ](*,)
Mam zdjęcia "z natury" deski z takimi kontrolkami - wrzucam na serwer, bo nie mogę umieścić w temacie - może Miszko to zrobi dla poglądu?
http://www.tempra.org/ttt..._3kontrolki.jpg - nocą
http://www.tempra.org/ttt...kontrolki_2.jpg - za dnia
Przyjrzyjcie się uważnie...
Aha, o rocznikach wnioskuję na podstawie kierownicy - wszystkie panele z tymi 3 kontrolkami widziałem przy starym typie kierownicy, z klaksonem pośrodku (bez poduszki powietrznej). Z tego co wiem, kierownice takie montowano tylko do 1993 roku... |
|
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 19-09-2005, 06:37
|
|
|
W moim autku są te kontrolki i muszę przyznać, że się przydają. Dobrze jest np. wiedzieć, że niedługo skończy się płyn do spryskiwaczy.
Same kontrolki to jeszcze nie wszystko i zerwanie folii raczej nie pomoże. Potrzebne są jeszcze czujniki, które kontrolują poziom poszczególnych płynów. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 19-09-2005, 19:28
|
|
|
Erewan, 1 zdjecie sie wgrywa, ale drugie nie, jedyny plik na FTP forum który jest podobny to http://www.tempra.org/ttt...kontrolki_2.jpg
A co do wstawiania zdjec to wlasnie zaraz wysle Ci info na PW. |
|
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 19-09-2005, 21:47
|
|
|
Przez pomyłkę nie dodałem dolnej kreseczki przed dwójką w adresie drugiego pliku, przepraszam ](*,)
Miszko napisał poprawny adres, więc się nie będę powtarzał
W każdym razie deski na obu zdjęciach są identyczne, jedna za dnia, druga nocą - na obu są dodatkowe kontrolki electronic check'a.
Co do folii, to oczywiście żartowałem z jej zrywaniem, niemniej denerwujące jest podejście Włochów: "tam się coś doda, tu się coś wywali..." A ja wciąż nie wiem, GDZIE SĄ MOJE KONTROLKI? |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 19-09-2005, 21:59
|
|
|
Wiesz co wydaje mi sie ze te digitale ktore maja dodatkowe kontrolki to sa "bardziej" wypasione. Tak jak L - to totalny standard, S - to juz ma "cos" np. obrotek, dzielona kanape, a SX to juz jest bardziej "przyelektryzowana" i ma np. zaglowki, podlokietniki.
I tak tez pewnie bedzie w kombiakach. Prawdopodobnie te wyzsze wersje S.W. maja te kontrolki - bo napewno za te dodatkowe bajery trzeba bylo placic wieciej w salonie. |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 19-09-2005, 22:20
|
|
|
Akurat tą wersję wydarzeń raczej bym odrzucił, bo:
1) Mam wersję S.W. SLX, czyli teoretycznie najbardziej "wypasioną" (no może poza napędem 4x4, spryskiwaczami reflekotorów i hydraulicznej korekcji zawieszenia), a mimo wszystko nie mam tych kontrolek
2) Nie widziałęm jeszcze na oczy Tempry digital z tymi 3 kontrolkami na electronic checku z 1994 roku i młodszej
Stąd m.in. moje pytanie na forum, czy ktoś ma Temprę z 1994 lub nowszą z tymi kontrolkami???
Mam wrażenie, ze producent wywalił w ogóle te lampki podczas modernizacji auta w 1993 i 94 roku, ale dlaczego??? Czy ktoś się orientuje w temacie? |
|
|
|
|
muflonek
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Sie 2005 Posty: 84 Skąd: Ciechanów
|
Wysłany: 20-09-2005, 00:47
|
|
|
ja mam te kontrolki w sw z 91. i... chyba juz zaden czujnik mi nie dziala (ten od oleju mi sie zapalal jak mialem 4/5 stanu oleju czyli deczko za wczesnie wiec kombinerkami zatluklem ta mala diode:)- wiec moze dla tego ukrócili o nie nowsze wersje |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|