Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[ku przestrodze] umowa wsteczna
Autor Wiadomość
luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 03-03-2008, 20:31   [ku przestrodze] umowa wsteczna

witam

chciałbym przestrzec przed podpisywanie jakiej kolwiek umowy wstecznej bo są potem tylko same nieprzyjemności

pierwsza rzecz: kłopoty z US za przekroczenie daty opłacenia umowy zakupu
druga rzecz: dziś dostałem pismo (pół roku po zakupie faktycznym) ze musze zapłacić 250zł za OC w PZU gdzie już ponad półroku nie mam auta (sprzedałem)

rozwijając punkt drugi: kupiłem auto we wrześniu ale umowę spisaliśmy z datą chyba 03.06 za jakieś dwa tygodnie po zakupie poszło do żyda na części, przez pół roku był spokój aż tu nagle dziś przychodzi pismo z PZU. Z tego co mi mówił poprzedni właściciel to z podpisania tej umowy nie będzie większych problemów, ja przekonany o tym podpisałem a teraz problem za co ja mam zapłacić skoro nie miałem auta przez okres drugiej składki za OC a poza tym od razu go sprzedałem

OSTRZEGAM nie podpisujcie takiej umowy!!!!!!!
bo wpadniecie w bagno jak ja :?
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-03-2008, 20:40   

wkopałeś się i tyle, równie dobrze gość przez te 3 miesiące mógł np. potrącić dziecko i co by było gdybyś kupił auto z takim bagażem? :red_kartka:
przy zakupie/sprzedaży auta nie ma sensu godzić się nawet na jeden dzień w którym w auto byłoby prawnie nasze a nie wiedzielibyśmy gdzie się znajduje i co się z nim dzieje, dobrze jest też spisać na umowie godzinę kupna/sprzedaży

luki21 

Wysłany: 03-03-2008, 20:46   

yoyo, na to nie było szans przynajmniej tym autem bo było od grudnia 2006 w rozsypce( faktura za odholowanie do warsztatu oraz zaświadczenie ze właściciel odebrał auto w częściach po dwóch miesiącach) i tak stało póki go nie przygarnąłem
4) Scenic 1.9 dci - 2003
     assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 03-03-2008, 20:54   

no to zostały Ci tylko sprawy papierkowe, z US nie powinno być trudno, bo i kwota niewielka - oni tam bardzo lubią jak się im napiszesz pisemko, że bardzo żałujesz, że to pomyłka i że gotów jesteś wszystko wyrównać ale jesteś biednym uczniem/studentem itd. - mają tam jakieś zboczenie na tym punkcie i lubią jak ktoś się kaja.

Z PZU może być trudniej, ale ja walczyłem z nimi prawie rok, to była taka wojna na pisemka, ja im paragraf a oni mi i tak co kilka tygodni, ale udało mi się i umorzyli mi coś ok 1200zł (z moimi zniżkami wyszło z tego coś koło 600, a wtedy kwota chyba 640zł była taką granicą którą mogą umorzyć, powiedzmy średni szczeblem urzędnicy bez zgody głównego zarządu). Jak coś to napisz oc co biega, jestem jeszcze w miarę na bieżąco w ich przepisach.

luki21 

Wysłany: 03-03-2008, 21:01   

poprzedni właściciel zrobił tak że auto było w częściach to postanowił nie płacić II składki OC bo i tak nim nie jeździł a to I rata OC kończyła się właśnie jakoś 10 czerwca a że było już 3 miechy po terminie zapłaty i sie go nie czepiali to pomyślałem że jak ja kupie to auto i potem zaraz sprzedam to mnie też się czepiali nie będą a tu lipa
4) Scenic 1.9 dci - 2003
     assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 03-03-2008, 21:16   

nie czepiali się, póki kupując nie zgłosiłeś się do nich, lub sprzedający nie zgłosił że sprzedał :(
Jeśli masz jakiś dowód (fakturę lub cokolwiek) to napisz im pisemko, np. że jesteś młody, to twoje pierwsze auto, zostałeś wprowadzony w błąd, że oc jest np. zawieszone, oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego, że "nieznajomość przepisów nie zwalnia z ich przestrzegania" ale to Ty jesteś tu poszkodowany, a auto i tak przez ten czas nie było użytkowane co potwierdzasz np. fakturą.
Ja byłem na podobnej przegranej pozycji i mój spór zakończyłem pismem w którym napisałem, że jeśli mi umorzą to następne OC zrobię u nich w firmie i dzięki temu zyskają nowego klienta, a jeśli będe zmuszony zapłacić to niestety nie będę miał dobrego zdania o ich firmie (coś w tym guście). W każdym razie poskutkowało i zrobiłem u nich oc (trochę drożej niż u konkurencji) a po roku uciekłem znów do hdi :D

luki21 

Wysłany: 03-03-2008, 21:22   

wszystko ok tylko ze auto na mamę i nie bardzo jest jak tego wałka zrobić więc zamiast chodzić i się tłumaczyć czemu nie zapłaciłem wole wyłożyć te 250zł i mieć święty spokój
4) Scenic 1.9 dci - 2003
     assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 03-03-2008, 21:38   

moje autko było na współwłaściciela z mamą ale ona udawała że nic nie wie i że jest tylko dla zniżek wpisana :) ja walczyłem bo kasa była duża więc było o co walczyć

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-03-2008, 13:41   

Luki jak dla mnie to stoisz na przegranej pozycji.
A prawda jest taka ze kazdy kupujacy ma obowiazek zrzec sie oc poprzedniego wlasciciela jesli tego nie zrobi i wykupi OC w innej firmie na auto za rok dostanie 2 kwitki z oc do zaplacenia i niestety bedzie musial to zrobic!
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

yoyo 

Wysłany: 08-03-2008, 14:38   

MupiK, ja właśnie się nie zrzekłem i stąd te perypetie ale w końcu mi umorzyli, miałem szczęście bo kobieta od windykacji była bardzo hmm ludzka jak na urzędniczkę która powinna bezwzględnie sciągąć długi :)

dcfan 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 10-03-2008, 22:12   

A ja mam umowę bez daty o... i jak będę miał zamiar zarejestrować na siebie - czyli jak skończy się oc poprzedniego właściciela, to zobie datę wpiszę;p

Poprzednik autko wyrejestrował więc nawet nie mogą mi sie z oc czepić bo obowiązek ubezpieczenia jest tylko pojazdu zarjestrowanego, a nie muszę rejestrować jeśli nie zamierzam nim jeździć więc... Autko i tak głównie stoi pod blokiem:)

Emf 

Wysłany: 10-03-2008, 22:44   

dcfan, no to żeś wymyślił haha
Nie pomyślałeś może, że ta niezgodność wyjdzie, ponieważ sprzedawca zgłosił swoją umowę :badgrin:
Powiem Ci jak będzie, Twoja umowa wyląduje na Policji i tam pójdziesz się tłumaczyć z kombinowania datami :lol:

assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 11-03-2008, 15:51   

dcfan napisał/a:
Poprzednik autko wyrejestrował

czyli był w urzędzie miasta i zgłosił sprzedaż, zapewne zgłosił też w ubezpieczalni,
w pełni zgadzam się z EMFem, bo sam miesiąc temu byłem wzywany na policję, żeby mogli sobie umowę skserować bo nowy właściciel nie przerejestrował w terminie i będą mu jakąś sprawę wytaczać w sądzie grodzkim.

dcfan 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-03-2008, 00:21   

Tak, ale w świetle przepisów nie muszę auta rejestrować, jeśli nie zamierzam nim jeździć. Poza tym, bez silnika to nie auto, a silnika nie miało dość długo, dopiero ostatnio wsadziłem i ciągle grzebię.

Poza tym do czasu zarejestrowania już nie ja będę właścicielem, ale ojciec, więc mi będą mogli naćwierkać.

** Dodano: 13-03-2008, 00:22 **
Ot, ubezpieczenie będzie na zniżkach 60%:D

yoyo 

Wysłany: 13-03-2008, 08:42   

W świetle których przepisów? :?
- Wg aktualnych przepisów masz 30 dni na przerejestrowanie samochodu i 2 tygodnie na opłacenie go w skarbówce.
- Silnik jest od kilku lat częścią zamienną jak koło czy wycieraczka - bez koła to też nie auto ??
- Możliwość wyrejestrowania, lub niezarejestrowania gdy auto jest nie używane została zniesiona już kilka lat temu - teraz auto albo jest zarejestrowane i opłacone, albo zezłomowane.

Jeżeli umowę spisał Twój ojciec to teoretycznie jego mogą wziąć za dupę, urzędu miasta i skarbówki nie trzeba się aż tak bać - ja sam kupiłem przyczepę, przestała rok w garażu nieprzerejestrowana po czym sprzedałem ją dając gościowi moją umowę i stary dowód rej.; gorzej sprawa wygląda z oc, poprzedni właściciel powinien zgłosić do ubezpieczalni kto kupił auto, a nabywca powinien się tam pokazać w celu przepisania umowy oc na inne nazwisko, niestety nie chcą tego zrobić z umowy tylko dopiero z nowego dowodu rejestracyjnego.
Jeśli oc poprzedniego właściciela jest nadal ważne to nie jesteś w aż tak złej sytuacji, ale jak w końcu pojawisz się w UM i w US to bardzo dużo zależeć będzie od humoru pań w okienku.

Odpowiedz do tematu