Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
auto sprzedane a nowy wlasciciel popelnil przestemstwo
Autor Wiadomość
adrusek 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-02-2009, 23:10   auto sprzedane a nowy wlasciciel popelnil przestemstwo

witam. pól roku temu a moze nawet lepiej sprzedałem tempre wyrejestrowalem ja w urzedzie i zglosilem do ubezpieczalnik ze auta nie mam. Wczoraj do mnie dzwoni policjan z Wrocławia akurat matka odebrala i mowi ze syna auto jest na parkingu policyjnym i ze ktos popelnil przestemstwo i porzucil auto i uciekl a matka na to ze syn poł roku temu sprzedal auto i wyrejstrowal a policjant ze ten nowy koles nie przerejestwowal auta i caly czas jezdzil na moich danych i podala mu z umowy dane tamtego kolesia. I boje sie zebym ja nie mial zadnych problemow teraz ?
     assistance

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-02-2009, 23:23   

nie będziesz miał problemów tylko się pewnie nałazisz po sądach :) ale spokojnie, jak masz dokument że sprzedałeś i jak masz papier od ubezpieczyciela to nie masz się o co martwić :)

P.S. o ile nie ty sam sporządzałeś tę umowę wraz z podpisem sprzedającego i KUPUJĄCEGO, jeśli to on podpisał i jeśli to jego charakter pisma to nic Ci nie mogą zrobić ;) tymbardziej jeśli typa złapali

pozdrawiam
     assistance   Moneta

adrusek 

Wysłany: 01-02-2009, 23:34   

a czemu jeszcze po sadach mam lazic ? ja wszystko zrobilem z mojej strony maja dane tamtego kolesia z numerem dowodu i niech lepiej jego scigaja
     assistance

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 02-02-2009, 00:29   

adrusek, bo Ty jestes poprzednim właścicielem, a ten koleś nie przerejestrował auta. Policja doszła po nitce do kłębka, że ostatnio na Ciebie był zarejestrowany, a że tamten jako właściciel nie figuruje to Ty jesteś pierwszy w kolejce do sprawdzenia. Jeżeli masz umowę i papier potwierdzający wyrejestrowanie / potwierdzenie od ubezpieczyciela to po prostu będziesz musiał złożyć wyjaśnienie i pewnie dać im do odbicia umowę itd. Składa je każdy: podejrzani, oskarżyciele i nawet niewinni by nie być potencjalnym podejrzanym - procedura wykluczania osób, poza tym skąd policjant może przez telefon wiedzieć z kim tak na serio rozmawia?

adrusek 

Wysłany: 02-02-2009, 09:16   

eh cos czuje ze bede musial pojsc na policje. to ja nie wiem po co robia te wszystkie kopie w urzedzie i wpisuja w komputer ze sprzedalem jak i tak tego nie maja
     assistance

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 02-02-2009, 09:18   

adrusek, nie powiedziane, że po sądach będziesz się wlókł, możliwe, że sprawa zakończy się dla Ciebie już po podaniu danych osoby kupującej od Ciebie auto, ewentualnie po twojej wizycie na komendzie w celu okazania dokumentów potwierdzających sprzedaż i wyrejestrowanie auta. Jeśli jednak okaże się, że kupujący podał Ci fałszywe dane to masz trochę przesrane :P
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-02-2009, 09:41   

adrusek napisał/a:
a czemu jeszcze po sadach mam lazic ? ja wszystko zrobilem z mojej strony maja dane tamtego kolesia z numerem dowodu i niech lepiej jego scigaja

adrusek napisał/a:
eh cos czuje ze bede musial pojsc na policje. to ja nie wiem po co robia te wszystkie kopie w urzedzie i wpisuja w komputer ze sprzedalem jak i tak tego nie maja

miałem to samo,: sprzedałem autko a chyba na drugi dzień gość wjechał komuś w tyłek, niestety wizyta na policji Cię nie minie (sami cię wezwą), też nie wiem po co te kopie w urzędzie itd. na policji złożysz zeznanie że dnia tego i tego sprzedałeś autko temu i temu, zrobią sobie ksero umowy i sami zajmą się resztą. Gadałem trochę z tym policjantem który mnie przesłuchiwał i gość powiedział mi że urząd miasta może nałożyć karę za nieprzerejstrowanie w 30 dni ale bardzo rzadko to robią przez co ludzie to olewają i jeżdżą na nie swoich danych, dodatkowo kupujący ma Twoje oc i może bez problemu je przedłużyć lub opłacić drugą ratę bo jak przychodzisz ze starą polisą to ubezpieczalnia nie sprawdza dowodu tożsamości bo składkę opłacić może każdy, dlatego tak ważne jest zgłaszanie zarówno w UM jak i w ubezpieczalni i późniejsze przechowywanie umów.

adrusek 

Wysłany: 03-02-2009, 12:37   

dane na umowie zgadzaja sie bo kiedys pisalem list do kolesia bo cos sie jego pytalem i odpisal czyli dane na umowie sie zgadzaja, narazie cisza nikt sie nie odzywa...
     assistance

pawel76 

Wysłany: 03-02-2009, 14:05   

adrusek spokojnie :) nic Ci nie zrobią masz dokumenty że sprzedałeś i ok pokażesz na policji i po sprawie ,a swoją drogą w urzędzach to mają niezły bajzel

Świstak 

Wysłany: 03-02-2009, 17:11   

pawel76 napisał/a:
że sprzedałeś i ok pokażesz

nie ok ;) ok jest tylko wtedy jak na dokumentach masz potwierdzenie że auto zostało wyrejestrowane, czyli piecząteczka z WK ;) wtedy ok ;)

ale jesli adrusek, napisał że raczej się dane zgadzająto raczej nie ma powodu do obaw, zaproszą Cię na komendę w celu potwierdzenia zgodności wszystkich dokumentów i tyle ;)

P.S. daj znać jak się sprawa rozwinie, ciekaw jestem jak polska policja się z tym upora :badgrin:
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 03-02-2009, 17:37   

adrusek napisał/a:
to ja nie wiem po co robia te wszystkie kopie w urzedzie i wpisuja w komputer ze sprzedalem jak i tak tego nie maja

Pytałeś, czy nie mają???
Najlepiej biadolić na urząd, czy to oni Cię wzywają czy Policja??
Do kogo więc masz pretensje?

yoyo napisał/a:
Gadałem trochę z tym policjantem który mnie przesłuchiwał i gość powiedział mi że urząd miasta może nałożyć karę za nieprzerejstrowanie w 30 dni

Tak, jasneeee chyba jak ten Policjant najpierw ustanowi przepis, który nałoży konsekwencje za niewywiązanie się z obowiązku zmiany danych w ciągu 30 dni, skąd ludzie takie bzdury wymyślają :P

pawel76 napisał/a:
a swoją drogą w urzędzach to mają niezły bajzel

.... a w Afryce nadal biją Murzynów :!:
Powtórzę pytanie, czy to Urząd wezwał autora postu, czy Policja??
Dane o wszelkich czynnościach dokonywanych na pojeździe zapisywane są w systemie CEPiK więc co ma do tego Urząd?

assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 03-02-2009, 17:51   

Emf napisał/a:
Pytałeś, czy nie mają???
Najlepiej biadolić na urząd, czy to oni Cię wzywają czy Policja??
Do kogo więc masz pretensje?

jak mnie wezwali (policja) to mi gość powiedział, że był w UM i wie że auto sprzedałem i zgłosiłem ale on ma swoje procedury i musiał mnie wezwać - to niestety jest chore :red_kartka:

Emf napisał/a:
Tak, jasneeee chyba jak ten Policjant najpierw ustanowi przepis, który nałoży konsekwencje za niewywiązanie się z obowiązku zmiany danych w ciągu 30 dni, skąd ludzie takie bzdury wymyślają :P

tu się nie czepiam bo przepisu na oczy nie widziałem - facet twierdził że mają takie możliwości ale z tego nie korzystają jeśli nic się nie dzieje, natomiast gdy popełniono wykroczenie to wtedy wyciągają także konsekwencje z przerejestrowania - ale to tylko jego śłowa

Emf 

Wysłany: 03-02-2009, 18:19   

yoyo napisał/a:
jak mnie wezwali (policja) to mi gość powiedział, że był w UM i wie że auto sprzedałem i zgłosiłem ale on ma swoje procedury i musiał mnie wezwać - to niestety jest chore :red_kartka:

No właśnie, "ma swoje procedury" więc może niektórym nakreśli to obraz sytuacji bo nie widzę tu winy Urzędu, który udzielił informacji, że pojazd został sprzedany.

assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 03-02-2009, 18:24   

dokładnie nie ma się co czepiać samego urzędu tylko całego systemu - taki przepływ informacji powinien być stały, policja powinna godzine po zgłoszeniu wiedzieć kto sprzedł i kto kupił

stefan 

Wysłany: 03-02-2009, 18:56   

Więc sprawa wygląda tak.

Przepis bodaj numer 78 Prawa o ruchu drogowym, mówi że POWINNIŚMY przerejstrować auto w ciągu 30 dni.

I teraz wszystko jest kwestią interpretacji przepisu. Właściwie jest on pustosłowiem prawniczym, bo nie ma przepisu który wyraża jakąkolwiek karę za to. Ale z drugiej strony, o ile pamiętam to w jezyku prawniczym słowo powinniśmy wyraża przymus. Czyli...auto MUSIMY przerejstrować w przeciągu 30 dni, jednak nic nam się nie stanie jak tego nie zrobimy.

Chociaż zawsze jakiś misiu może sie przyczepić...

Świstak 

Wysłany: 03-02-2009, 19:43   

stefan, o ile wiem, za nieprzerejestrowanie auta w terminie 30 dni od daty zakupu auta nic nam nie grozi, grozi nam kara jeżeli w ciągu 14 dni nie zgłosimy zakupu do Urzędu Skarbowego i nie winiesiemy opłaty w wielkości 2% wartości auta (podatek od wzbogacenia) ale to zupełnie inna historia, z tego co wiem auta możemy nie rejestrować w ogóle, tak robią moi znajomi którzy już nie jedno auto kupili i sprzedali

Emf napisał/a:
Powtórzę pytanie, czy to Urząd wezwał autora postu, czy Policja??

yyy

Cytat:
eh cos czuje ze bede musial pojsc na policje

jeszcze nikt go nie wzywał

Ciechu78 napisał/a:
nie powiedziane, że po sądach będziesz się wlókł

autor nie napisał jaki rodzaj przestępstwa popełnił koleś który kupił auto od niego, jeśli tamten będzie miał sprawę w sądzie to nie wykluczone że adrusek, będzie musiał sie stawić w charkterze świadka ;)
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 04-02-2009, 00:17   

Świstak napisał/a:
adrusek, będzie musiał sie stawić w charkterze świadka ;)
ale on nie jest świadkiem przestępstwa! W tym przypadku skończy się na wyjaśnieniach na komendzie i tyle. Pożyczyłem kiedyś poldona "komuś", ale okazało się, że ten "ktoś" był ścigany listem gończym. Ja jednak o tym nie wiedziałem. "Ktosia" zatrzymali, a do mnie przyjechał dzielnicowy poinformować mnie, że 100km od domu mam poldona do odebrania z parkingu strzeżonego. No i skończyło się na tym, że na komendzie zawołali tylko o dowód osobisty i wydali mi kluczyki i dowód rejestracyjny bez problemów. I żadnych sądów nie było, mimo że "ktoś" miał jeszcze potem trzy rozprawy. Dla mnie problem pojawił się dopiero na parkingu, kiedy zawołali ode mnie 274zł za odbiór poldona (którego 2 miechy potem sprzedałem za 300zł :sciana: ) czylli 200zł za lawetę + Vat i 30zł za dobę parkingową.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Świstak 

Wysłany: 04-02-2009, 00:28   

Ciechu78, no może masz rację,

a co do polda to trzeba bylo go nie ruszać ;) po pół roku przeszedłby na skarb państwa i z bani :P
     assistance   Moneta

adrusek 

Wysłany: 06-02-2009, 00:44   

sorki ze nie pisalem ale praca... narazie nikt nic nie pisze i nie dzwoni... cisza... zobaczymy jeszcze troche poczekam
     assistance

Odpowiedz do tematu