Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie odnośnie używania świateł
Autor Wiadomość
MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 24-08-2007, 12:47   Pytanie odnośnie używania świateł

Ostatnio sie zastanawiałem, czy jadąc polną drogą w ciągu dnia musze mieć zapalone światła? i tak ich nie zapalam, ale tak dla formalności...
to samo tyczy się "Obszarów Zabudowanych" a te nie są zaliczane do dróg publicznych...

Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 24-08-2007, 15:50   

Nie wiem czy obowiązek jazdy na światłach dotyczy dróg gruntowych. Trzeba poczekać na jakiegoś szpeca od kodeksu drogowego.

Natomiast obszar zabudowany to jedno a drogi przebiegające przez obszar zabudowany to inna sprawa i na nich jeździmi ze światłami włączonymi.

JCB 3CX Contraktor

MiKuS 

Wysłany: 24-08-2007, 17:05   

No właśnie niewiadomo, bo ostatnio gdzieś była rozmowa, ze straz miejska, nie mogła interweniować na osiedlowej uliczce, bo to nie była droga publiczna->[juz nie pamietam jak to doładnie było], tylko zastanawiam sie czy w kodeksie jest napisane słowo "na drogach publicznych"

Hipo 

Wysłany: 24-08-2007, 17:14   

Nie wiem czy droga osiedlowa nie jest drogą publiczną ? jakby był znak wyraźny z tabliczką droga prywatna to co innego... chociaż trudno powiedzieć, a znajac nasze prawo to pewno wszystko zależy od interpretacji ......

JCB 3CX Contraktor

stefan 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-08-2007, 18:44   

Z racji tego że nie dawno znałem prawko to sięgnąłem do mojej cudownej książęczki pt "Podręcznik kierowcy" i cytuje:

Droga publiczna: - droga zaliczona na podstawie ustawy o drogach publicznych do jednej z kategorii dróg z której może korzystać każdy, zgodnie z jej przeznaczeniem, z ograniczeniam i wyjątkami w tej ustawie lub innych przepisach szczególnych.

To nam w sumie nic nie mówi...ale...

Droga wewnętrzna: - droga nie zaliczona do żadnej z kategorii dróg publicznych (ogólnodostępna droga niepubliczna), w szczególności droga w osiedlu mieszkaniowym, dojazdowe do gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez podmioty gospodarcze, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi i portami. Droga ta jest oznaczona odpowiednimi znakami(...)

MiKuS - nawet jeśli droga polna nie jest drogą publiczną, to wydaje mi się że nie zwalnia to z przestrzegania przepisów ruchu drogowego...droga jak każda inna i światla powinny być:D A nawet jeśli zwalnia...to i tak bym radził zapalać...a nóż w drodze będzie dziura i po zawieszeniu...:)

Sh4rKy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 24-08-2007, 20:46   

MiKuS napisał/a:
Ostatnio sie zastanawiałem, czy jadąc polną drogą musze mieć zapalone światła? i tak ich nie zapalam
Proponuję jeszcze, żebyś nie włączał kierunkowskazów i wykręcił żarówki od stopów. Od tylnych pozycji w sumie też możesz. Zobacz ile zaoszczędzisz na żarówkach, akumulatorze i benzynie! WOW!

Sh4rKy, jeśli nie masz do powiedzenia nic mądrego to nie mów wcale. Obrażanie kolegi za pytanie któe zadał jak sam napisał "ale tak dla formalności..." napewno nie pomoże w podnosieniu poziomu merytorycznego forum.

--

Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki!
     assistance

MiKuS 

Wysłany: 25-08-2007, 10:28   

stefan napisał/a:
droga jak każda inna i światla powinny być:D A nawet jeśli zwalnia...to i tak bym radził zapalać...a nóż w drodze będzie dziura i po zawieszeniu...:)

w ciagu dnia światła nie pomogą ci ominac dziury, a po zmierzchu, to wiadomo, że się światła włącza.
Sh4rKy napisał/a:
Proponuję jeszcze, żebyś nie włączał kierunkowskazów i wykręcił żarówki od stopów. Od tylnych pozycji w sumie też możesz. Zobacz ile zaoszczędzisz na żarówkach, akumulatorze i benzynie! WOW!

A Ty juz wykręciłeś?
Jestem przeciwnikiem używania świateł mijania w mieście (W ciągu Dnia) ale jakoś przebolewam to, ze "trace" tak wiele energii na włączanie kierunków.
:badgrin: A stopu tez nie musze wykręcac, bo staram się przewidywać sytuacje na drodze i hamuje biegami, a w przypadkach hamowania awaryjnego, kurczę przez ileś sekund palą się 2 żarówki 21W chyba wkręcę tam 5W :sciana:

W moim proteście odnośnie używania świateł w miescie nie chodzi w sumie o zwiekszone zużycie energii bo jest w zasadzie znikome, tylko o sens ich używania, jazda 50,40,30 :sciana: Km/H i po co to? stanie w korku i upewnienie sie na klapie poprzedzającego samochodu, ze napewno pala mi sie światła...

...Aby nie było wątpliwości dodałem do pierwszego posta słowa "w ciągu dnia"

stefan 

Wysłany: 25-08-2007, 11:37   

Sens jest taki że poprawiasz widoczność samochodu... I zauważ że nie każdy w mieście jeździ 30-50 km/h...ba...w moim to prawie nikt nie jeździ z takimi prędkościami:D Więc chyba lepiej żeby ktoś lecący 90km/h zobaczył Cie wcześniej niż później...

Sh4rKy 

Wysłany: 25-08-2007, 22:50   

Jasne, jasne, zlinczujcie mnie najlepiej. Jakby mikus nie hamował na czerwonym a ja bym napisał co o takim zachowaniu sądzę - też bym dostał ostrzeżenie?

Czy dopisanie w poście "tak dla formalności" włącza osobie piszącej tryb "god mode"? No żarty sobie Panowie admini robicie. Ale tak, tak, popierajcie takich bezmózgów, oby w takim razie wasze dzieci wpadły pod koła mikusa, który sobie nie włącza świateł.....

--

assistance

MiKuS 

Wysłany: 26-08-2007, 09:13   

Z przyjemnoscią rozjadę te dzieci, których nie nauczono, przechodzic po pasach :badgrin:
Weź się człowieku zastanów, czy zanim wprowadzono obowiązek używania świateł to co, w mieście notorycznie przejeżdzano przechodniów? Z tym pierwszym zdaniem, to taka zalosna ironia, ale jesli chcesz gdziekolwiek przejść przez ulice, to chyba rozglądasz się na prawo, lewo i jakoś przez tyle lat nikt nie miał problemu żeby nie zauważyć pojazdu w ciagu dnia.

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 26-08-2007, 09:36   

stefan napisał/a:
Sens jest taki że poprawiasz widoczność samochodu... I zauważ że nie każdy w mieście jeździ 30-50 km/h...ba...w moim to prawie nikt nie jeździ z takimi prędkościami:D Więc chyba lepiej żeby ktoś lecący 90km/h zobaczył Cie wcześniej niż później...

Jaką widoczność samochodu?? Ostatnio wlaśnie trąbili, że ze statystyk policyjnych wynika, że zmiana przepisów odnośnie włączonych świateł nie przyczynila sie do spadku wypadków na Polskich drogach a wręcz jest więcej :) :)
     assistance

stefan 

Wysłany: 26-08-2007, 09:47   

Nie patrz na statystyki, a po prostu popatrz czy samochód z włączonymi światłami, jest bardziej widoczny niż z wyłączonymi. Dla mnie jest bardziej widoczny i to mi wystarczy:)

Hipo 

Wysłany: 26-08-2007, 12:33   

Sh4rKy, chyba ci troche makówke przygrzało przez ostatnie dni i nie wiesz co piszesz albo głupa rżeniesz. Ostrzeżenie dostałes za bezpośrednie obrażanie innego użytkownika. Jeśli nie potrafisz trzymac nerwów na wodzy to propnuje jakieś sporty siłowe żeby się wyżyć a dopiero później usiądź przed komputerem i dołącz do dyskusji. Nikt Cię tutaj nie linczuje, każdy ma prawo do wyrażenia swojej opini ale wyzywanie kogoś nie jest ani w zgodzie z zasadami panującymi na forum ani z dobrym wychowaniem.

Dodam tylko jeszcze fragment ogólnego zbioru zasad które zaakceptowałeś rejestrująć się na forum.

Kod:
Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem.

Myślę że pierwsze sześć słów ostatecznie rozwieje twoje wątpliwości co do przyczyny otrzymania ostrzeżenia przez Twoja osobę.

JCB 3CX Contraktor

Sh4rKy 

Wysłany: 27-08-2007, 20:52   

Jak taki jesteś służbista i szanujesz zasady to czemu łamiesz kodeks drogowy i świateł nie włączasz?

Hipokryta.

--

assistance

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-08-2007, 07:41   

stefan napisał/a:

Zobaczy cię wcześniej , ale przez zapalone światła nie będzie w stanie precyzyjnie ocenić ani odległości , ani prędkości z jaką się poruszasz ...
Były prowadzone takie badania ( nie w naszym kraju ) , ale ich wyniki umknęły w ogólnej wrzawie na temat : zapalać - nie zapalać !
     assistance

Hipo 

Wysłany: 28-08-2007, 08:30   

Sh4rKy napisał/a:
Jak taki jesteś służbista i szanujesz zasady to czemu łamiesz kodeks drogowy i świateł nie włączasz?

Służbistą nie jestem ale światła włączam więc w czym problem?
Sh4rKy napisał/a:

Hipokryta.

W sumie to kolego sam świadczysz o sobie skoro za grosz kultury nie posiadasz. Pewno nie wiesz co oznacza "hipokryta".

JCB 3CX Contraktor

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 28-08-2007, 11:00   

mnie i tak powalają ludzie którzy wieczorami lub nawet w nocy potrafią wyjechać na miasto i nie zapalić wogóle świateł albo tylko postojówki ... jak koleś zapali tylko postojówki to połowa biedy bo i tak go widać a utrudnia jazdę tylko sobie ... ostatnio kumpel miał taki patent że w nocy wyjeżdżał z drogi podporządkowanej na główną no i rozgląda się a tu tylko z prawej nadciąga autobus który i tak zaczyna hamować żeby zatrzymać się na przystanku ... kumpel powoli rusza a tu zza autobusu wyskakuje koleś bez świateł i grzeje grubo ponad 100km/h normalnie śmierć w oczach.... na szczęście nic się nie stało ale gdyby koleś w niego uderzył to policja by pewnie powiedziała że wina kumpla bo nie widział tamtego .... a tamten koleś by powiedział że światła miał zapalone i nie wie w czym problem ..... nie do sprawdzenia bo w takim wypadku i tak by skasował cały przód razem z lampami .........

ROMI72 

Wysłany: 28-08-2007, 11:57   

schab napisał/a:
stefan napisał/a:

Zobaczy cię wcześniej , ale przez zapalone światła nie będzie w stanie precyzyjnie ocenić ani odległości , ani prędkości z jaką się poruszasz ...
Były prowadzone takie badania ( nie w naszym kraju ) , ale ich wyniki umknęły w ogólnej wrzawie na temat : zapalać - nie zapalać !

Zgadzam się z kolegą schab. Pracuję jako kierowca i nie raz przy próbie wyprzedzania zastanawiam się czy dam radę Widzę samochód jego światła długa prosta ale nie mogę ocenić jego prędkości z jaką się zbliża :(
     assistance

MiKuS 

Wysłany: 28-08-2007, 13:50   

avenger85 napisał/a:
a tamten koleś by powiedział że światła miał zapalone i nie wie w czym problem ..... nie do sprawdzenia bo w takim wypadku i tak by skasował cały przód razem z lampami .........

Własnie ku memu zaskoczeniu, kiedys oglądałem jakiś program, i można zweryfikować czy światła były zapalone w momencie stłuczenia żarówki, byle znaleźć jakikolwiek odłamek szkła z zarówki. Myslę, że u nas, w polsce, też się takie technologie stosuje...

ROMI72 

Wysłany: 28-08-2007, 14:04   

Jest możliwość zweryfikowania czy światla były zapalone w czasie wypadku.
Jeżeli się stłucze żarowke jak jest zapalona to żarnik się nadtapia, a jak nie jest zapalona to nie ma śladów nadtopienia. To Tak w skrocie :) :)
     assistance

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 28-08-2007, 23:20   

może i da się sprawdzić no ale szkoda żeby skasować auto tylko dlatego że jakiś burak nie zapalił świateł

tadziu47 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-08-2007, 07:50   

może i da się sprawdzić no ale szkoda żeby skasować auto tylko dlatego , że jakiś burak nie zapalił świateł

Podzielam pogląd Kolegów ; ROM 72 , avenger 85

tuningowo.com 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 03-09-2007, 21:50   

W Niemczech nie ma obowiązku włączania świateł nawet przez cały rok , na autostadach można jechac ile dusza zapragnie i ludzie dają radę
     Moneta

stefan 

Wysłany: 04-09-2007, 14:37   

"...bo to Polska, nie elegancja - Francja..."

Odpowiedz do tematu