|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana zamka/wkładki w TIPO czy pasuje z innego auta? |
Autor |
Wiadomość |
rudaslaska7
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 168 Skąd: Ruda Slaska
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-11-2009, 09:52 Wymiana zamka/wkładki w TIPO czy pasuje z innego auta?
|
|
|
Witam.
Wiem tematów na temat zamków/wkładek było multum.mam jednak pytanie czy pasuje wkładka z innego samochodu np.z tempry?
I gdzie na Śląsku (!) dostane taką wkładkę od ręki?
cholera rano przychodze do samochodu ktos próbował sie do niego dostać :/
zdjecie niżej.
ps. mam centralny zamek i otwieram tylko z pilota jednak podejrzewam ze jak sie ktos uprze to otworzy. |
|
|
|
|
Achim
Pomógł: 1 raz Wiek: 27 Dołączył: 17 Lip 2009 Posty: 122 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 16-11-2009, 21:09
|
|
|
wkladki pasują na pewno z punto (tego z początku lat 90) z tempry z tipo teraz to strzelam: z bravo/brava ale nie jestem pewien siena palio seicento tylko wiadomo ze inny ksztalt kluczyka dostac mozna w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym za 35 zl ja kupilem 3 wkladki + dwa kluczyki od punto mozna tez dostac wkladki czyste nie podpasowane pod zaden kluczyk to wtedy pilujesz blaszki na innych mozna dopasowac kluczyk ale wtedy moze pasowac wiecej kluczy chociarz prawdopodobienstwo ze trafi cie zlodziej z odpowiednim kluczem jest znikome
** Dodano: 16-11-2009, 21:17 **
teraz kwestia wymiany po ściągnięciu tapicerki pulki i uchwytu jest taki czarny plastik przez całą szerokość drzwi
Ten plastik od klamki wewn. ma kształtowe zatrzaski w górnej i dolnej linii. Naciskasz z góry by wgiąć do dołu i ciągniesz jednocześnie do środka czyli od obicia - wyskakuje samo. Wypinasz z cięgna zamka, i odkładasz. Zamek jest na 3śrubach widocznych od strony słupka - nie ma potrzeby rozbierania tego.
Odpinasz od klamki białe zakrzywione pod kątem 90st.cięgno -podważasz wąskimi kleszczykami lun pensetą równo oddalając obie części i i to odskakuje.
Klamka jest na 2 śrubach mocowana - jedna śruba w końcu uchwytu, druga tuż przy otworze zamka-wkładki - jeśli masz je pordzewiałe - duża szansa że je urwiesz i klamka do wymiany.
Zrób sobie kilka zdjęć tego miejsca przed rozebraniem - telefon lub inna cyfrówka. łatwiej ew.potem składać.
Zaczynasz od przepchania bolca plastiku który popycha dźwignię zamka, to nie jest pręt ale zwinięta rurka, i jeśli zaczniesz go obracać kleszczykami to zniszczysz.
Potem też wypychasz grubszy bolec który przechodzi prostopadle wskroś przez zamek - ma zabezpieczenie kształtem - różne średnice w obu końcach-oczywiście pchamy wąski koniec w stronę szerokiego, wtedy cały element zawierający bębenek wyskakuje nam na zewn klamki.
Podważamy i ściągamy gdzieś w połowie tego elementu jest sprężyna zabezp. podobna jak pod korbką na tapicerce, tę sprężynę wyciągasz i masz bębenek w ręce.
w sumie mozesz odkrecic klamke bez sciagania czarnego plkastiku jesli masz dzieci albo plaskie rece
** Dodano: 16-11-2009, 21:18 **
a skladanie w odwrotnej kolejnosci oczywiscie z nowym bebenkiem |
_________________ /F/i/A/T/ Tipo 1.4i.e. 71KM-czeka na lepsze czasy
Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 120KM-daily |
|
|
|
|
kazik
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 147 Skąd: Wołomin/Duczki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-11-2009, 04:55
|
|
|
rudaslaska7, tu.masz.dosyc.tanio.caly.zestawik
http://www.bhmd.pl/dynami...AT%20TIPO%2088-
okolnie.ta.firma.ma.sporo.czesci.do.tipkow.i.temperek.jak.cos |
_________________ Było Tipo 1.4S + podtlenek LPG
Trwają poszukiwania godnego zastępcy.
Obecnie Twingo 1.2 2003r. Na Sprzedaż.
|
|
|
|
|
rudaslaska7
|
Wysłany: 18-11-2009, 09:23
|
|
|
dzieki Achim.
Kazik na allegro po 53zl znalazłem ( drzwi L+P , bagażnik,stacyjka i korek )
|
|
|
|
|
aknowy
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-12-2009, 12:16
|
|
|
Sam wymieniłeś? Ja mam podobny problem w Temprze, ale nie mam warunków do naprawy - znacie jakiś warsztat we Wrocławiu, który mi to szybko zrobi? |
|
|
|
|
max118
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-01-2010, 13:26
|
|
|
wymiana polega na odkręceniu klamki i zdjęciu
sprężynki zabezpieczająca bębenek w kształcie Ω ( większy otwór gdzie widać spręzynę) podważamy śrubokrętem aż wyskoczy i przesuwamy śrubokrętem bębenek na zewnątrz)
zakładamy nową - posmarowaną i wsio
2 klamki w 10 min;] |
_________________ Był : Fiat Tipo 1.4 S
jest : Fiat Croma 2.5 V6
Jest : Fiat Punto 1.1 S |
|
|
|
|
wiki1982
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 853 Skąd: Pabianice
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 14-01-2010, 13:43
|
|
|
rudaslaska7, wkładki pasują od tipo tempra seicento cinquecento palio siena punto bravo brava marea.Do tych modeli pasują jeśli chodzi o wkładki do drzwi |
_________________ Zapraszam do mojego nowego miejsca pracy:
Sklep motoryzacyjny EURO-FIAT
ul.Przędzalniana 20 tel 42 674-61-80 ; 42 676-31-24 ; 794 077 776 lub
ul.Snycerska 3 tel 42 654-57-92 ; 664 045 57
LUB DO MNIE 692-42-42-60 |
|
|
|
|
rudaslaska7
|
Wysłany: 15-01-2010, 09:02
|
|
|
danke |
|
|
|
|
Prawdziwek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lut 2009 Posty: 181 Skąd: Skwarkowice
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 19-07-2010, 14:26
|
|
|
wiki1982 napisał/a: | rudaslaska7, wkładki pasują od tipo tempra seicento cinquecento palio siena punto bravo brava marea.Do tych modeli pasują jeśli chodzi o wkładki do drzwi |
Mam pytanie w zwiazku z powyzszym: Czy z ww. modeli pasuje do Tipo wklad stacyjki oraz zamka tynej klapy?
** Dodano: 14-09-2010, 13:25 **
Odpowiem sobie sam. Wkladka w klapie bagaznika jest taka sama jak w drzwiach i na pewno pasuje z Bravo/Brava bo takie zamontowalem u siebie. |
_________________ Fabbrica Italiana di Automobili Torino |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|