Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem po wymianie hamulców
Autor Wiadomość
dario1550 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 25-01-2013, 20:32   Problem po wymianie hamulców

Wymieniłem tarcze i klocki z przodu, oraz okładziny, cylinderki i wszystkie sprężynki z tyłu, został tylko stary bęben (dobry) i samoregulatory stare. Problem polega na tym że nadal na jedno koło nie łapie ręczny, i ogólnie hamulce z tyłu są słabe. Na śniegu jak wcisne pedał dość mocno to przednie stają a tylne jakby z ABSem hamują. Jak wcisne z całej siły to i tylne zblokuje ale wydaje mi się, że tak nie powinno być. Odpowietrzałem, płynu jest ilość odpowiednia.
     assistance

m.m1981 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-01-2013, 20:57   

moim zdaniem to mogles zle samoregulatory podciagnac albo poprostu musza sie szczeka dotrzec do bębnów z tego co mi wiadomo to po wymianie klockow czy szczek powinno sie trocha pojezdzic unikajac naglego hamowanie wlasnie po to zeby sie wszystko dopasowalo do siebie
JEST LANCIA DELTA :) )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200
     assistance

dario1550 

Wysłany: 25-01-2013, 20:59   

Wydaje mi się że to nie to, że się musi ułożyć, bo zrobiłem dziś na tym kilkadziesiąt km i jest tak samo.. Jeszcze jakieś pomysły?

** Dodano: 25-01-2013, 21:07 **
Chyba, że te samoregulatory. A jak je poprawnie ustawić?

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-01-2013, 21:13   

dario1550 napisał/a:
Wymieniłem tarcze i klocki z przodu, oraz okładziny, cylinderki i wszystkie sprężynki z tyłu, został tylko stary bęben (dobry) i samoregulatory stare.
No i błąd zrobiłeś, te auta są już takim wieku że samo regulatory padają jak muchy. Ja miałem u siebie dokładnie to samo. Non stop co ustawiłem wszystko ręczny łapał kilka dni potem wszystko szlak trafiał. Skończyło się na nowych cylinderkach (lekko ciekły), bębnach (stare wytarły się nie równomiernie od uszkodzonego samo regulatora i biły) nowe szczęki (no bo nowy bęben) no i właśnie samo regulatory. Po takim zabiegu tył zaczął wreszcie hamować jak należy. Do tego warto zainteresować się korektorem siły hamowanie na tylnej osi. Zapewne nawet nie wiesz w jak fatalnym stanie możesz mieć swój.
     assistance   Moneta

dario1550 

Wysłany: 25-01-2013, 21:14   

A mógłbyś mi powiedzieć jak sprawdzić te 2 rzeczy? Czy samoregulator jest dobry, i czy dobry jest korektor siły hamowania. Byłbym wdzięczny ;)

** Dodano: 25-01-2013, 22:34 **
A zresztą samoregulator służy tylko do hamulca ręcznego tak? A mi nożny też słabo na tył łapie :(

Dobra Panowie jakoś to poskładałem, tylko teraz czuje że pedał pulsuje przy bardzo delikatnym naciśnięciu, przy mocniejszym jest ok.. A przy prędkości ponad 120 kmh przy hamowaniu cały samochód drży. Co jest? :/
     assistance

Odpowiedz do tematu