|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Samoczynne włączanie nawiewu przy wyłączonym zapłonie + cz |
Autor |
Wiadomość |
m3q
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-12-2006, 14:17 Samoczynne włączanie nawiewu przy wyłączonym zapłonie + cz
|
|
|
Jak w temacie...
O problemie dowiedziałem się rano przed wyjazdem do pracy. Coś "dziwnie" mi zadziałał centralny zamek, a właściwie to nie zadziałał...
Okazało się ża akumulator wyładowany (styki i bezp. sprawdziłem).
Po podpięciu nowego aku. włączył się nawiew (na duże obroty). Z tego wynika że gdzieś jest spięcie. Nawiew wyłącza się po włączeniu zapłonu (tzn. zaczyna reagować na sterowanie - deska digital).
Przy wyłączonym zapłonie wyłacza sie po wyciągnięciu 6 bezpiecznika od góry z lewej strony (wyłaczają się także światła wewnątrz samochodu i w bagażniku). Z tego co wiem to bez zapłonu chodzi wiatrak chłodnicy, ww. światła wewnątrz samochodu i centralny (może coś jeszcze).
Do tego wszystkiego nie mogę zamknąć teraz przednich drzwi (zamek nie reaguje ani na kluczyk, ani na naciśnięcie "gałki" od środka), to samo też było z rozładowanym akumulatorem, więc możliwe że jakieś zwarcie jest też na centralnym, albo go przyblokowało w jakimś dziwnej pozycji.
Idę włąśnie pogrzebać, jakby ktoś miał jakiś pomysł/sugestie to proszę o info, jako że jestem nowym użytkownikiem i nie mam dostępu do download to mogę jedynie polegać na swojej wiedzy i własnych schematach.
Z góry dziękuję.
//---------
Tempra 1.9 Turbo Diesel, '92, klimatyzacja, spryskiwacze przednich reflektorów, podgrzewane siedzenie kierowcy, tylna wycieraczka, deska digital - czy ktoś wie jak nazywa się model z takim wyposażeniem? Czytałem gdzieś coś o TOFAS, czy TOPAS, ale tamten był 2.0 benzyna.
** Dodano: 22-12-2006, 17:42 **
Centralny zamek już odblokowałem, natomiast nawiew dalej dmucha przy wyłączonym zapłonie. Nikt nie ma pomysłów? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-12-2006, 00:31
|
|
|
Możesz mieć spięcie na skrzynce bezpieczników. To że aku padł też może mieć z tym związek. Nic innego nie zrobisz, jak wyjąć to i popatrzeć. Możliwe jeszcze, że jakiś przewód się przetarł i gdzieś przepuszcza plus.
Co do TOFAS są to wersje Tempr produkowanych w mniej więciej latach 2000, a numery nie zaczynają się na ZFA. Sprawdz numery nadwozia, jeżeli masz ZFA to jest to typowa włoszka. Wersje SX są oznaczane jako najbardziej bogate, jednak i one miały różnego rodzaju dodatkowe opcje wyposażenia. Widocznie ktoś sobie zamówił podgrzewanie siedzień. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 23-12-2006, 11:46
|
|
|
Warto dodać że w Turcji i auta te nazywały sie Fiat Tofas Tempra Produkowane do 2002 roku... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-12-2006, 19:09
|
|
|
a co do tematu - sprawdź... stacyjkę czasem najprotsze może pomóc... możesz spokojnie wyjąć wkład lub bez wyjmowania odczepić tylko kable od niej i poierzyć omomierzem czy nie ma zwarć/nie zwiera kilku elementów instalacji niepotrzebnie na stałę (przez np wyrobione blaszki); podobnie po odpięciu od niej kabli (2 wtyczki) problemy powinny ustąpić jeśli to z nią może mieć związek;
ew w okolicy skrzynki bezpieczników zwarcie...
to tak na początek. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|