|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tempra 1.9 td |
Autor |
Wiadomość |
Siemanek86
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-12-2010, 12:47 Tempra 1.9 td
|
|
|
Tempra nie chce zapalić bo najprawdopodobniej pompa paliwowa nie dzieła albo spalił się bezpiecznik. Jak czytałem na różnych forach o lokalizacji tych bezpieczników tak w mojej nie mogę ich znaleźć. Szukałem w przedniej komorze silnika na przedniej ściance ale nie widzę tam żadnej skrzynki, pomocy |
|
|
|
|
marchewa
Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 29 Sty 2008 Posty: 110 Skąd: Zamość/Złojec
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 04-12-2010, 13:43
|
|
|
Mogę się tylko domyślać że chodzi ci o elektryczną pompę paliwa, ale niestety muszę cie zmartwić, w tych silnikach nie ma elektrycznej pompy, pompa jest mechaniczna która sama ciągnie sobie paliwo. Jeżeli nie chce zapalić to są trzy podstawowe możliwości:
-padł elektrozawór w pompie który odcina dopływ paliwa żeby zgasić silnik, nie ma on bezpiecznika i jest podłączony bezpośrednio do stacyjki
-mogły się spalić świece żarowe, ja przy dwóch spalonych nie mogłem już odpalić
-zamarzł filtr paliwa |
_________________ Frontera A 2.4i LPG 92r. |
|
|
|
|
Siemanek86
witamy nowego
|
Wysłany: 04-12-2010, 16:39
|
|
|
No to w sumie problem z bezpiecznikami mam rozwiązany bo trochę się ich naszukałem. A wracając do problemu to wygląda to tak że kiedy próbuje odpalić to silnik nie dostaje paliwa. Część wężyka doprowadzającego mam przeźroczysty i podczas rozruchu paliwo stoi. A jeśli chodzi o filtr to na pewno nie zamarzł bo sprawdzałem. Więc najbardziej prawdopodobne to elektrozawór, (podkreślam że słabo znam się na samochodach ale opis problemu wydaje mi się że jest w miarę zrozumiały) |
|
|
|
|
Gramatyk
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 10 Kwi 2010 Posty: 188 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-12-2010, 00:50
|
|
|
do pompy wtryskowej dochodzi jakiś kabelek chyba zobacz czy Ci się nie urwał(przerwał) |
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-12-2010, 08:32
|
|
|
Kolego jak stoisz przed samochodem to pomiędzy przednim pasem a silnikiem po lewej stronie jest pompa wtryskowa do niej dochodzą różne kabelki ale ten jeden jest schowany z tyły pompy do elektrozaworu który odpowiada za puszczenie paliwa do niej.Przekręć stacyjkę tak żeby świeciły kontrolki weź miernik i sprawdź czy na tym przewodzie jest napięcie +12 V zresztą na pozostałych też możesz sobie sprawdzić.Nie wiem który jest rocznik ta Twoja Tempra bo jest różnica pomiędzy do kwietnia 1993 i od kwietnia 1993.Różnica polega na tym że w nowszym modelu jest jeden czujnik więcej w termostacie który podaje napięcie do przyśpieszacza zapłonu zimnego silnika który przyśpiesza zapłon kiedy temperatura cieczy jest niższa niż 60 st C.Te kable od czujnika znajdują się poniżej przewodów wtryskowych łączących pompę z wtryskiwaczami.Do tego jest jeczcze podłączony czujnik i podgrzewacz paliwa al to już inna bajka .... |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
Siemanek86
witamy nowego
|
Wysłany: 08-12-2010, 01:02
|
|
|
Problem już rozwiązany. Okazało się że miałem zalane świece, po tym jak zamarzło mi paliwo. (teraz kupie nieco lepsze na zimę). dzięki wszystkim za pomoc, pozdro |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|