Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Trudny pierwszy rozruch silnika 1.9 TD
Autor Wiadomość
zola 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 17-11-2009, 21:21   Trudny pierwszy rozruch silnika 1.9 TD

Witam.Mam problem ze swoją temperówką,już w sumie 2 rok on trwa i w końcu chce go naprawić bo mi szkoda jej.Problem polega na tym że jeśli odpalam silnik w niskich temperaturach (lub jak całkowicie ostygnie w zimie) strasznie nie równo chodzi jakieś 5 sec dopóki lekko nie przegazuje jej.
Sądzę że wina leży po stronie pompy i wtrysków,odkąd ją mam (3 lata) nie było nic dotykane i pewnie najwyższa pora odwiedzić pompiarza.
I jeszcze przy odpalaniu również kopci na siwo,tu sadzę że to uszczelniacze wyrobione juz,bo podczas jazdy nie kopci na siwo i oleju tragicznie też nie bierze ok 1,5 l na 10tyś przy ostrej jeździe.Może to być ich wina czy już powoli silnik mówi mi papa.Przebieg kij razy oko ok 300 tyś z czego ja zrobiłem 150.
Jak ktoś ma pomysły co mogło padnąć to bym był wdzięczny.

I jeszcze jedno,wiem że nie ten dział ale to pytanie tylko i wyłącznie z ciekawości,jaki największy alternator jest zastosowany w temprze,ja mam w swojej 90A to największy?? A jak tak to można z czegoś dopasować bez przerabiania jakiś mocny ok 120-150A??Chciałbym zastosować jakiś mocniejszy w przyszłym sezonie bo standard nie doładowuje dobrze aku. Proszę traktować to pytanie jako dodatek i nie za bardzo rozwijać tego tematu.

Pozdrawiam
Szymon

sheriffnt 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-11-2009, 22:07   Re: Trudny pierwszy rozruch silnika 1.9 TD

Witam
zola napisał/a:

...jeśli odpalam silnik w niskich temperaturach (lub jak całkowicie ostygnie w zimie) strasznie nie równo chodzi jakieś 5 sec dopóki lekko nie przegazuje jej.
Sądzę że wina leży po stronie pompy i wtrysków,odkąd ją mam (3 lata) nie było nic dotykane i pewnie najwyższa pora odwiedzić pompiarza.

To moze być wina termostatu, na termostacie jest min. takie ciegło do zimnego rozruchu, tez tak miałem, a po wymianie termostatu (nie dogrzewał silnika) mineło, a może samo ciegło trzeba wyregulowac na pompie. Oczywiście wtryski tez warto czasem sprawdzic i wyregulować

Cytat:

I jeszcze przy odpalaniu również kopci na siwo,tu sadzę że to uszczelniacze wyrobione juz,bo podczas jazdy nie kopci na siwo i oleju tragicznie też nie bierze ok 1,5 l na 10tyś przy ostrej jeździe.Może to być ich wina czy już powoli silnik mówi mi papa.Przebieg kij razy oko ok 300 tyś z czego ja zrobiłem 150.

To moga być pierscienie, kiedy silnik się zagrzeje lepiej doszczelniają, więc i przestaje dymic, ale to uroda silnika o duzym przebiegu.

Cytat:

I jeszcze jedno,wiem że nie ten dział ale to pytanie tylko i wyłącznie z ciekawości,jaki największy alternator jest zastosowany w temprze,ja mam w swojej 90A to największy?? A jak tak to można z czegoś dopasować bez przerabiania jakiś mocny ok 120-150A??Chciałbym zastosować jakiś mocniejszy w przyszłym sezonie bo standard nie doładowuje dobrze aku. Proszę traktować to pytanie jako dodatek i nie za bardzo rozwijać tego tematu.

A to chyba masz jakis upływ pradu albo mało jeździsz, ten alternator spokojnie powiniem wystarczyć, u mnie nie sprawia najmniejszego problemu.

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend

zola 

Wysłany: 17-11-2009, 22:35   

Cytat:
To moze być wina termostatu, na termostacie jest min. takie ciegło do zimnego rozruchu, tez tak miałem, a po wymianie termostatu (nie dogrzewał silnika) mineło, a może samo ciegło trzeba wyregulowac na pompie. Oczywiście wtryski tez warto czasem sprawdzic i wyregulować

Ale to tak jak mówiłem trwa to 5 sekund wiec przez ten czas termostat i tak się nie zdąży nagrzać wiec to raczej odpada.Później chodzi miodzio.

sheriffnt napisał/a:
To moga być pierscienie, kiedy silnik się zagrzeje lepiej doszczelniają, więc i przestaje dymic, ale to uroda silnika o duzym przebiegu.

I tu tez kopci przez mniej więcej 5 sekund i z rury w tym monecie jak jak akurat silnik chodzi na 2 czy 3 gary (takie mam bynajmniej wrażenie) z rury wydechowej widać mocniejszy strzał tego dymu.I później wszystko ustępuje.I chodzi tak jak powinno.

sheriffnt napisał/a:
A to chyba masz jakis upływ pradu albo mało jeździsz, ten alternator spokojnie powiniem wystarczyć, u mnie nie sprawia najmniejszego problemu.

No upływ prądu mam bo skądś 2kW prądu na audio misi się brać :) Ale jak już mówiłem chce tylko wiedzieć czy jest większy i możliwość jego zamontowania i nie chce drążyć tego tematu bo to temat rzeka.Nie chce drążyć,po co na co dla czego,tylko wiedzieć czy jest możliwość zamontowania większego altka bez jakiś cudów :)

sheriffnt 

Wysłany: 17-11-2009, 22:40   

Witam
Nie chodzi o nagrzanie termostatu, tylko o urządzenie rozruchowe sprzęzone (w jednym kawałku) z termostatem. Przy zimnym rozruchu przyspiesza nieco zapłon.

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była

zola 

Wysłany: 17-11-2009, 22:41   

sheriffnt, hmmmm a tego to ja nie wiedziałem :) A to urządzonko trzeba wymienić razem z termostatem??

sheriffnt 

Wysłany: 17-11-2009, 22:50   

Witam
nie jestem w tej chwili na 100% pewien czy to jest jeden element, trzeba obejrzec termostat, z niego wystaje takie walcowe cos, z którego idzie linka do pompy wtryskowej, (nie linka gazu), ale tego co pamietam to chyba było razem z termostatem.

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 18-11-2009, 00:17   

zola, sprawdź czy grzeją wszystkie świece żarowe,bo wygląda jak by któraś padła.
     assistance   Moneta

zola 

Wysłany: 18-11-2009, 08:23   

ZielonyTBG, właśnie zapomniałem dodać w temacie że świece wszystkie sprawne.W tamtym roku jak mi sie tak działo to też na pierwszy strzał poszły świece do wymiany bo na chłopski rozum to mi przyszło tylko do głowy,kupiłem nówki boscha i dalej to samo było.Świece grzeje normalnie chyba,na desce czujnik pokazuje,jak sprawdzałem je prostownikiem też wszystkie grzały...

Odpowiedz do tematu