|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Internet z modemu GSM |
Autor |
Wiadomość |
MAXIMUS
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 30 Paź 2007 Posty: 67 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 03-04-2008, 21:32 Internet z modemu GSM
|
|
|
Witam,mam pytanie czy ma ktoś jakieś doswiadczenia z modemami GSM.Chodzi mi o internet typu iPlus,Blukonekt itp. |
_________________ Maximus |
|
|
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 03-04-2008, 21:43
|
|
|
MAXIMUS napisał/a: | Blukonekt |
Blueconnect. |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 03-04-2008, 21:57
|
|
|
Sprawdź jaki jest standard zasięgu w miejscach gdzie będziesz najczęściej przebywał - szukaj min. UMTS, najlepiej HSPDA.
Ja mam iplusa - nie narzekam, ale rewelacji nie ma - po sieci można śmigać, ze ściąganiem to już gorzej. Wybieraj siec która ma najszybszy standard transferu. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-04-2008, 22:17
|
|
|
znajomy ma bodajże z Ery; owszem, działa, a tam na zadupiach nie ma innego dostępu, więc GSM; do przeglądania www starcza, ściąganie już tak se, poza tym ma limity transferów, bodajże 1GB/miesiąc, to tym bardziej blokuje ssanie plików... |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 03-04-2008, 22:21
|
|
|
Taki internet dobrze działa jedynie w dużych miastach gdzie obsługuje szybkie standardy komunikacji.
Poza miastami masz zwykły GPRS który chodzi coś jak modem 56kbit... czyli maks. 5-6kb/s.
A po drugie ciągła praca komórki podrzewa mózg hahaha |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 03-04-2008, 22:23
|
|
|
miszko napisał/a: | Poza miastami masz zwykły GPRS który chodzi coś jak modem 56kbit... czyli maks. 5-6kb/s.
|
Do mnie na wiochę wielkimi krokami zbliża się HSPDA |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-04-2008, 15:39
|
|
|
ubek, zanim dojdzie to będzie za późno, słyszałem że wadowice mają zaorać bo gruz pod stadiony jest potrzebny
a wracając do tematu
mój teść ma blueconnect ale jakąś wypaśną wersję (dostał z laptopem firmowym) bez limitów itd - da się na tym pracowac i przeglądać strony, aczkolwiek nie zachwyca |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 04-04-2008, 15:58
|
|
|
yoyo napisał/a: | ubek, zanim dojdzie to będzie za późno, słyszałem że wadowice mają zaorać bo gruz pod stadiony jest potrzebny
|
A niech je rozwalą nie będzie mi to przeszkadzać |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 04-04-2008, 20:01
|
|
|
Ja korzystam z Iplus
Mamy wsumie 3 modemy
1 novatela na usb
2x huawei , 1 na pcimcia drugi na usb
Novatel przewaznie leci po umts/hsdpac w tych samych miejscach huawei ma umts/edge i nie jest to przypadek wielokrotnie testowane.
Dobre modemy zadko daja z reguly wciskaja albo optiony(uwaga maja problemy z vista) labo huawei
Jesli jest zasieg to jest ok w kato juz nawet HSUPA smiga co znacznie ulatwia zycie hehe
Na GPRS/EDGE raczej do ogladania stron/maile nic do intensywnego przeszukiwania sieci.
Ograniczenia sa niestety my mamy opcje 1/2/4 GB
1-starcza na 3 tyg
2-starcza na miesiac spokojnie
4-nie udalo mi sie zabic /tam gdzie moge korzystam z szybszych laczy
PINGI- zapomnij o graniu tutaj poziom 160-200ms to super wynik z reguly niestety gorzej:/ w CSa sie napewno grac nieda sprawdzo moze jakies strategie
Nie bierz w ofercie z laptopem malo oplacalne bo laptopa splacisz dwa razy:-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
sivo
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 05-04-2008, 08:19
|
|
|
ja jak musze to kupuje sobie starter orange i przełączam sie na orange free ceny takie same jak w iPlusie na karte
a jako modem to używam swojej komórki i lece przez bluetooth'a niestety na gprsie jest wooolno, ale jak mus to mus |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
MAXIMUS
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 30 Paź 2007 Posty: 67 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-04-2008, 20:50
|
|
|
Dziękuje za podpowiedzi |
_________________ Maximus |
|
|
|
|
Przemski
|
Wysłany: 07-04-2008, 22:02
|
|
|
Ja bym poczekał na ofertę bez ograniczenia wielkości transferu.
Wśród znajomych mam posiadaczy iPlus i Orange Free, jedni chwalą, drudzy narzekają, ale każdy podkreśli że jest to rozwiązanie wyłącznie do przeglądania stron www i mało aktywnego użytkowania. |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 08-04-2008, 19:28
|
|
|
Przemski napisał/a: | jest to rozwiązanie wyłącznie do przeglądania stron www |
Z tym się zgadzam
Przemski napisał/a: | mało aktywnego użytkowania. |
Z tym już nie, strony można przeglądać zupełnie swobodnie - ja większość czasu siedzę na gprs-ie.
Posiadanie takiego dostępu do internetu pozwala być bardzo mobilnym, zasięg praktycznie w całej Polsce.
Co do ograniczeń transferu to są one odczuwalne tylko w miastach gdzie jest dostęp do szybkiej sieci np. UMTS lub HSPDA. W przypadku gdy siedzi się na GPRS-ie to limit jest nie odczuwalny. Ja średnio w miesiącu przerzucam ok 5-6 gb i mimo że limit mam na poziomie 3 to nie odczuwam zmniejszenia prędkości. |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|