|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nowy nabytek z krainy żab i ślimaków |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-02-2013, 19:16 Nowy nabytek z krainy żab i ślimaków
|
|
|
Zakupiłem francuskie auto.
Po włoskim i niemiecki wybór padł na "żabojada".
Renault Scenic 2.0 w wersji Luxe Privilege.
Dlaczego francuskie?
Podobał mi się i musiał być rodzinny.
Wożenie dwójki dzieci do przedszkola w Foce 3D to koszmar - szczególnie w zimę.
Nie powiem ....broniłem się przed jego zakupem (ja chciałem C-maxa ale miał dwie największe wady - cena i nowe silniki Durateq, które nie bardzo lubią LPG).
Obawiałem się słabego zawieszenia względem Forda i jak się okazało obawiałem się niebezpodstawnie bo już poczułem na kieszenie, że podobnie jak w mojej byłej Temprze nie jest ono zbyt wytrzymałe.
Zalety auta:
- wszystkomające od Climatronica po elektroniczny hamulec, czujnik, deszczu zmierzchu, podgrzewane szyby, podgrzewane fotele i rzecz super wygodna system Hands Free.
Do tego alu 17" letnie (cena opon do takiego rozmiar) to jakieś nieporozumienie.
Ma bardzo dobry system nagłośnienia Cabasse.
Wady:
- największa to zawieszenie, nawet nie ma co porównywać do mojej Foki bo to przepaść oczywiście na korzyść Forda
Druga wada to ta która zarazem jest zaletą - masa elektroniki. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-02-2013, 19:30
|
|
|
Ojesu, Tam pod maską tyle miejsca że palca nie ma gdzie wsadzić 2.0 w benzynie? Gazownicy Cię przeklną, bo upychać tam jeszcze parownik kompa i przewody to masakra
Elektronika największy minus, ale za to auto przestronne i mega wygodne.
P.S. Foka sprzedana? |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 20-02-2013, 21:04
|
|
|
Hehee Bdm, masz całkowitą rację z tym miejscem w komorze silnika.
Względem Foki to masakra - faktycznie nie ma gdzie palca wsadzić.
Gazownicy już upchnęli - parownik jest (nawet nie wiedziałem póki do mechanik nie podjechałem na wymianę oleju w skrzyni) pod silnikiem.
Jakbym mocniej "zarył" podwoziem to jest duża szansa, że go rozwalę - jest co prawda pod tą dużą plastikową osłoną ale ....
Faktycznie jest przestronny i bardzo wygodny.
Fajnie się wysoko siedzi.
Na początku chciałem kupić 1.6 ale teraz jak mam 2.0 to wiem, że gdybym to zrobiłbym to bym chyba się #@@$$$@$#
Tu w 2.0 szału nie ma a co mówiąc o 1.6 - jakbym klimę włączył to bym chyba mógł zapomnieć o wyprzedzaniu.
P.S.Foka jeszcze niesprzedana |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 20-02-2013, 21:09
|
|
|
przy takiej masie i gabarytach to 2.0 akurat i ze spalaniem nie będzie dużej różnicy jak w 1.6. Oby się tylko nie psuło |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 20-02-2013, 21:17
|
|
|
No właśnie - oby się nie psuło
Wybrałem Reńkę m.in. ze względu na silniki benzynowe, które "lubią" LPG i nie są zbyt awaryjne (koło zmiennych faz wymienione razem z rozrządem bo już wyło )
Tylko elektronika niestety tam często szwankuje (czytając opinie). |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 20-02-2013, 23:15
|
|
|
no i git majonez rodzinne autko! niech się toczy. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 21-02-2013, 10:42
|
|
|
Ja Ci życzę z całego serca żeby ta Renia Ci jeździła bezawaryjnie bo według mnie francuska jest dobra tylko miłość takie autko miał mój szef i sam miałem francuza ( Peugeot ) więc niech Ci się toczy i wymieniaj tylko olej i filtry |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
Mosior
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 527 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 21-02-2013, 16:57
|
|
|
Bdm, mój kuzyn ma taką w Irlandii i na wiosnę idzie do żyda bo z ta elektroniką nie da się wygrać. Non stop usterki i bardzo słabej jakości plastiki (podatne na szybkie wycieranie się). Po przygodzie mojej zony z cytryną saxo 1.1 i wujka z meganką 1.6 już do francuzów nie wracam ale oby ten egzemplarz się trzymał kupy |
_________________ FIAT TIPO 1.4S + LPG, 78 kucyków
razem przeżywamy upadki i wzloty..
FORD MONDEO MK3 2.2TDCI Platinum - zaprojektowany by cieszyć |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 21-02-2013, 17:05
|
|
|
Mosior, hehe miałem okazje pomagać przy składaniu takiego scenika po pożarze instalacji, masakra co się dało to poskładaliśmy, resztę trzeba było wstawić do serwisu reno Ale i tak dla mnie Francuzi robią chyba najciekawsze mini wany, scenik, espace, peugot 807, pełno schowków i przestronny środek, jeśli kiedyś przyjdzie mi kupić vana to pewnie też skusze się na francuza, albo forda s-maxa |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|