|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Fiat Tipo 1.4, 1993r. (swap) |
Autor |
Wiadomość |
uachol
Wiek: 32 Dołączył: 24 Wrz 2016 Posty: 5 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-09-2016, 14:55 Fiat Tipo 1.4, 1993r. (swap)
|
|
|
Cześć wszystkim,
Ten temat będzie jednocześnie moim przywitaniem z Klubowiczami. Od 2 stycznia 2016r. jestem posiadaczem białego Tipo z ostatniego miesiąca produkcji przedliftu - dokładnie 19 marca 1993 Jest to samochód, na który czatowałem od przeszło 2,5 roku - zakochałem się od pierwszego wejrzenia gdy zobaczyłem go w Kielcach na osiedlu u swojej dziewczyny. Tuż przed sylwestrem 2015r. zatelefonowała do mnie, że na Tipo wisi kartka! Natychmiastowo podjąłem decyzję o sprzedaży Malucha (oczywiście kupiec znalazł się tego samego dnia, bo polaków porąbało jeśli chodzi o "legendy prl", nawet jeśli to malowany Elegant z 1997). Zdobyłem fundusze i tak stałem się szczęśliwym posiadaczem białego autka z przebiegiem 86 tysięcy km Samochód był kupiony w salonie w Kielcach (w komorze silnika nadal ma nalepkę z nazwiskiem kupującego) i widać, że jeździł nim starszy człowiek. Druga gardziel Webera przeżyła swój pierwszy raz chyba dopiero za mojej kadencji
Ogólnie rzecz biorąc ograniczyłem się tylko do zrobienia rozrządu, oleju i elektryki - cały układ zapłonowy był na fabrycznych częściach, bo jak coś działa to po co wymieniać Tak czy inaczej dorwałem oryginalne części i z czystym sumieniem zmieniłem palec, kopułkę, kable, świece oraz zregenerowałem alternator. Przejeździłem bezawaryjnie niecałe 9 miesięcy (nie wziął grama oleju), w międzyczasie wziąłem rekreacyjnie udział w Classicauto Track Day na Torze Kielce, gdzie Tipo spisało się nadzwyczaj dobrze. Przez okres użytkowania wrzuciłem jeszcze klimatyczne alusy 14" z epoki - Cromodory z Delty/Prismy 4x4.
W sierpniu kompletnie przypadkowo znalazłem do kupienia przyzwoitego dawcę - Granturismo z 1993r. z wyremontowanym silnikiem i nieistniejącą podłogą. Podjąłem trudną decyzję o przekładce (nie lubię wywalać czegoś, co jest prawie nowe) i tak obecnie Tipo przebywa w warsztacie FlyPerformance, gdzie czeka na swapa na tradycyjne 2.0 8v. Ogólnie rzecz biorąc bardzo kochałem to 1.4 - niesamowicie się kręciło, poza tym nie mogłem uwierzyć jak ten silniczek może rozpędzić 990 kg do 180 km/h... a tak się parę razy zdarzyło. Dźwięk ma też bez zarzutu, no ale niestety - klasyczne 2.0 bije go na łeb pod obydwoma względami.
Poniżej zdjęcia białego "jeszcze" 1.4 oraz nieistniejącego już Granturismo.
foto 1
I gdyby kogoś interesowało, jak wyglądało GT po kupnie:
foto 2 |
_________________ '93 Fiat Tipo I 2.0 i.e. (swap) |
|
|
|
|
eremiz
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-09-2016, 15:57
|
|
|
szkoda że adres do zdjęć nieprawidłowy |
_________________ Obecnie
Fiat Tempra SW 1.6 Digital 1995 |
|
|
|
|
uachol
|
Wysłany: 26-09-2016, 16:33
|
|
|
eremiz napisał/a: | szkoda że adres do zdjęć nieprawidłowy |
Jak skopiujesz i wkleisz adres to zadziała galeria. Wpłaciłem kasę za konto VIP ale najwyraźniej się jeszcze nie zaksięgowała i fotki które wrzucałem w formie obrazka nie chodziły. |
|
|
|
|
eremiz
witamy nowego
|
Wysłany: 26-09-2016, 19:14
|
|
|
czarny super,dziwne te forum,napisałem komentarz,a tu trzeba się logować ponownie i wszystko znikło,w downoladzie nic nie można,choć niewiele jest.wpłaciłem dyszkę,może coś będzie możliwe,zdjecia też nie wchodzą,trzeba je przeformatować, |
|
|
|
|
uachol
|
Wysłany: 26-09-2016, 20:14
|
|
|
eremiz napisał/a: | czarny super,dziwne te forum,napisałem komentarz,a tu trzeba się logować ponownie i wszystko znikło,w downoladzie nic nie można,choć niewiele jest.wpłaciłem dyszkę,może coś będzie możliwe,zdjecia też nie wchodzą,trzeba je przeformatować, |
biorąc pod uwagę, że w czarnym podłoga oddzieliła się od reszty nadwozia w każdym możliwym miejscu, to wcale nie taki super przez całe swoje życie przerobiłem z kilkanaście samochodów ale żaden nie był tak zgniły |
|
|
|
|
mikee72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 584 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
|
|
|
|
eremiz
witamy nowego
|
Wysłany: 27-09-2016, 16:48
|
|
|
biorąc pod uwagę, że w czarnym podłoga oddzieliła się od reszty nadwozia w każdym możliwym miejscu, to wcale nie taki super przez całe swoje życie przerobiłem z kilkanaście
samochodów ale żaden nie był tak zgniły[/quote]
To nic dziwnego,w swoim czasie szukałem Bravy ,auta sporo młodsze,a z podłogą podobny problem.Mam dwa volvo 480,rocznik 1988 i 1989 i podłogi jak nowe,wszystko kwestia jakości blachy i zabezpieczenia fabrycznego.Czarny ma fajne skórki,czerwona tapicerka ładnie wygląda,stan kiepski,ale ostatnio widziałem u znajomego fotele po renowacji,wyglądały super. |
|
|
|
|
uachol
|
Wysłany: 27-09-2016, 19:23
|
|
|
eremiz napisał/a: | To nic dziwnego,w swoim czasie szukałem Bravy ,auta sporo młodsze,a z podłogą podobny problem.Mam dwa volvo 480,rocznik 1988 i 1989 i podłogi jak nowe,wszystko kwestia jakości blachy i zabezpieczenia fabrycznego.Czarny ma fajne skórki,czerwona tapicerka ładnie wygląda,stan kiepski,ale ostatnio widziałem u znajomego fotele po renowacji,wyglądały super. |
mówiąc szczerze, ja się finansowo nie podejmuję renowacji tej skóry. Wywaliłem wszystko do garażu a na przednie fotele prawdopodobnie znajdzie się kupiec. Niby wystawiłem ogłoszenie w dziale "Sprzedam" ale jak dotąd brak odzewu. |
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 07-05-2017, 09:56
|
|
|
uachol, na jakim etapie jest swap w Twoim Tipo? |
|
|
|
|
uachol
|
Wysłany: 13-07-2017, 14:20
|
|
|
mikee72 napisał/a: | uachol, na jakim etapie jest swap w Twoim Tipo? |
dawno mnie nie było... Wszystko zrobione. Idzie niesamowicie, bo chłopaki nieco przymodzili z silnikiem. |
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 14-07-2017, 22:47
|
|
|
uachol napisał/a: | chłopaki nieco przymodzili z silnikiem |
napisałbyś coś więcej..? |
|
|
|
|
Xsimes
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-10-2017, 15:09
|
|
|
Napiszesz coś więcej tej przekładce? Też się nad podobną w moim zastanawiam. |
|
|
|
|
Maciek
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-10-2017, 17:40
|
|
|
napisz do kolegi Kajlon, bo u siebie przekładał z 1.6 i.e na 2.0 8v, obecnie ma tam 1.6 Turbo z Delty HF |
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|