Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat Tipo 1.4, 1993r. (swap)
Autor Wiadomość
uachol 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-09-2016, 14:55   Fiat Tipo 1.4, 1993r. (swap)

Cześć wszystkim,
Ten temat będzie jednocześnie moim przywitaniem z Klubowiczami. Od 2 stycznia 2016r. jestem posiadaczem białego Tipo z ostatniego miesiąca produkcji przedliftu - dokładnie 19 marca 1993 :) Jest to samochód, na który czatowałem od przeszło 2,5 roku - zakochałem się od pierwszego wejrzenia gdy zobaczyłem go w Kielcach na osiedlu u swojej dziewczyny. Tuż przed sylwestrem 2015r. zatelefonowała do mnie, że na Tipo wisi kartka! Natychmiastowo podjąłem decyzję o sprzedaży Malucha (oczywiście kupiec znalazł się tego samego dnia, bo polaków porąbało jeśli chodzi o "legendy prl", nawet jeśli to malowany Elegant z 1997). Zdobyłem fundusze i tak stałem się szczęśliwym posiadaczem białego autka z przebiegiem 86 tysięcy km :D Samochód był kupiony w salonie w Kielcach (w komorze silnika nadal ma nalepkę z nazwiskiem kupującego) i widać, że jeździł nim starszy człowiek. Druga gardziel Webera przeżyła swój pierwszy raz chyba dopiero za mojej kadencji :)
Ogólnie rzecz biorąc ograniczyłem się tylko do zrobienia rozrządu, oleju i elektryki - cały układ zapłonowy był na fabrycznych częściach, bo jak coś działa to po co wymieniać :D Tak czy inaczej dorwałem oryginalne części i z czystym sumieniem zmieniłem palec, kopułkę, kable, świece oraz zregenerowałem alternator. Przejeździłem bezawaryjnie niecałe 9 miesięcy (nie wziął grama oleju), w międzyczasie wziąłem rekreacyjnie udział w Classicauto Track Day na Torze Kielce, gdzie Tipo spisało się nadzwyczaj dobrze. Przez okres użytkowania wrzuciłem jeszcze klimatyczne alusy 14" z epoki - Cromodory z Delty/Prismy 4x4.
W sierpniu kompletnie przypadkowo znalazłem do kupienia przyzwoitego dawcę - Granturismo z 1993r. z wyremontowanym silnikiem i nieistniejącą podłogą. Podjąłem trudną decyzję o przekładce (nie lubię wywalać czegoś, co jest prawie nowe) i tak obecnie Tipo przebywa w warsztacie FlyPerformance, gdzie czeka na swapa na tradycyjne 2.0 8v. Ogólnie rzecz biorąc bardzo kochałem to 1.4 - niesamowicie się kręciło, poza tym nie mogłem uwierzyć jak ten silniczek może rozpędzić 990 kg do 180 km/h... a tak się parę razy zdarzyło. Dźwięk ma też bez zarzutu, no ale niestety - klasyczne 2.0 bije go na łeb pod obydwoma względami.

Poniżej zdjęcia białego "jeszcze" 1.4 oraz nieistniejącego już Granturismo.
foto 1

I gdyby kogoś interesowało, jak wyglądało GT po kupnie:
foto 2

eremiz 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-09-2016, 15:57   

szkoda że adres do zdjęć nieprawidłowy

uachol 

Wysłany: 26-09-2016, 16:33   

eremiz napisał/a:
szkoda że adres do zdjęć nieprawidłowy

Jak skopiujesz i wkleisz adres to zadziała galeria. Wpłaciłem kasę za konto VIP ale najwyraźniej się jeszcze nie zaksięgowała i fotki które wrzucałem w formie obrazka nie chodziły.

eremiz 
witamy nowego

Wysłany: 26-09-2016, 19:14   

czarny super,dziwne te forum,napisałem komentarz,a tu trzeba się logować ponownie i wszystko znikło,w downoladzie nic nie można,choć niewiele jest.wpłaciłem dyszkę,może coś będzie możliwe,zdjecia też nie wchodzą,trzeba je przeformatować,

uachol 

Wysłany: 26-09-2016, 20:14   

eremiz napisał/a:
czarny super,dziwne te forum,napisałem komentarz,a tu trzeba się logować ponownie i wszystko znikło,w downoladzie nic nie można,choć niewiele jest.wpłaciłem dyszkę,może coś będzie możliwe,zdjecia też nie wchodzą,trzeba je przeformatować,

biorąc pod uwagę, że w czarnym podłoga oddzieliła się od reszty nadwozia w każdym możliwym miejscu, to wcale nie taki super :) przez całe swoje życie przerobiłem z kilkanaście samochodów ale żaden nie był tak zgniły

mikee72 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-09-2016, 12:16   

Fajny ten biały Tipo, zupełnie jak mój pierwszy Złomek kiedy go kupiłem.. Taki sam golas po dziadku z przebiegiem 120tys.
Ale później przeszedł spore modyfikacje: http://forum.tempra.org/t...mek-vt23802.htm i jeszcze tutaj: http://forum.tempra.org/t...mek-vt24497.htm
Silnik został taki jak był, chociaż były pomysły przekładki.. W sumie to dawał radę :badgrin:
     Moneta

eremiz 
witamy nowego

Wysłany: 27-09-2016, 16:48   

biorąc pod uwagę, że w czarnym podłoga oddzieliła się od reszty nadwozia w każdym możliwym miejscu, to wcale nie taki super :) przez całe swoje życie przerobiłem z kilkanaście
samochodów ale żaden nie był tak zgniły[/quote]

To nic dziwnego,w swoim czasie szukałem Bravy ,auta sporo młodsze,a z podłogą podobny problem.Mam dwa volvo 480,rocznik 1988 i 1989 i podłogi jak nowe,wszystko kwestia jakości blachy i zabezpieczenia fabrycznego.Czarny ma fajne skórki,czerwona tapicerka ładnie wygląda,stan kiepski,ale ostatnio widziałem u znajomego fotele po renowacji,wyglądały super.

uachol 

Wysłany: 27-09-2016, 19:23   

eremiz napisał/a:
To nic dziwnego,w swoim czasie szukałem Bravy ,auta sporo młodsze,a z podłogą podobny problem.Mam dwa volvo 480,rocznik 1988 i 1989 i podłogi jak nowe,wszystko kwestia jakości blachy i zabezpieczenia fabrycznego.Czarny ma fajne skórki,czerwona tapicerka ładnie wygląda,stan kiepski,ale ostatnio widziałem u znajomego fotele po renowacji,wyglądały super.

mówiąc szczerze, ja się finansowo nie podejmuję renowacji tej skóry. Wywaliłem wszystko do garażu a na przednie fotele prawdopodobnie znajdzie się kupiec. Niby wystawiłem ogłoszenie w dziale "Sprzedam" ale jak dotąd brak odzewu.

mikee72 

Wysłany: 07-05-2017, 09:56   

uachol, na jakim etapie jest swap w Twoim Tipo?
     Moneta

uachol 

Wysłany: 13-07-2017, 14:20   

mikee72 napisał/a:
uachol, na jakim etapie jest swap w Twoim Tipo?

dawno mnie nie było... Wszystko zrobione. Idzie niesamowicie, bo chłopaki nieco przymodzili z silnikiem.

mikee72 

Wysłany: 14-07-2017, 22:47   

uachol napisał/a:
chłopaki nieco przymodzili z silnikiem

napisałbyś coś więcej..?
     Moneta

Xsimes 
witamy nowego

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-10-2017, 15:09   

Napiszesz coś więcej tej przekładce? Też się nad podobną w moim zastanawiam.

Maciek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-10-2017, 17:40   

napisz do kolegi Kajlon, bo u siebie przekładał z 1.6 i.e na 2.0 8v, obecnie ma tam 1.6 Turbo z Delty HF
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

Odpowiedz do tematu