|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Podział mocy na głośnikach... |
Autor |
Wiadomość |
jeden
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-10-2010, 15:01 Podział mocy na głośnikach...
|
|
|
Witam!
Z racji tego, że w elektronice jestem raczej na poziomie początkującym, mam pytanie.
W moim Tipolu do radia (staaaare no name) mam podłączone 4 głośniki - 2 w standardowych miejscach z przodu, podłączone do fabrycznej kostki oraz 2 kolumny głośnikowe w bagażniku podłączone bezpośrednio do radia. Tu moje pytanie, czy jest możliwość zmiany podziału mocy np na 60%-40% na korzyść tyłu?
I jeszcze jedno - jak wiadomo w standardzie są 2 kostki (6 pinowa i 4 pionowa). Czy kostka 4 pinowa z kablami koloru niebieskiego i pomarańczowego, której drugi koniec znajduje się u mnie w okolicy bezpieczników nad lewym kolanem kierowcy, faktycznie służy za podanie sygnału do tylnych głośników?
Sorry za formę, ale mam nadzieję, że wszystko jest w miarę zrozumiałe. |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 19-10-2010, 15:09
|
|
|
Nie wiem co Ty masz za radio jak nie ma w nim podziału balansu mocy Co do tych przewodów to do tylnych głośników idą one po progach od strony pasażera, więc to raczej nie jest od tego:p Chociaż mogę się mylić, zależy jak kto tam ma poprowadzone. Ja preferuje przewody głośnikowe do głośników na półce + sygnałowe do wzmaka po stronie pasażera a zasilający wzmak po stronie kierowcy. Wszystko tak jak mówiłem po progach pod wykładziną. Sprawdź dobrze czy i u Ciebie tak nie ma. |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
jeden
|
Wysłany: 19-10-2010, 15:15
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | Wszystko tak jak mówiłem po progach pod wykładziną. Sprawdź dobrze czy i u Ciebie tak nie ma. |
Sprawdzałem progi, niewiele zobaczyłem... Ale w takim razie gdzie szukać końcówek tych kabli? Powinny być poprowadzone aż do bagażnika? |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 19-10-2010, 15:17
|
|
|
Skoro kolumny masz w bagażniku to odpowiedź nasuwa się sama:) Najlepiej podnieś siedzenie z tyłu i zobacz gdzie te przewody skręcają |
|
|
|
|
|
jeden
|
Wysłany: 19-10-2010, 15:21
|
|
|
Z tym, że te przewody sam prowadziłem. A skoro są gdzieś fabryczne, to z czystej ciekawości chciałbym je znaleźć. ;p
I jeszcze jedno - wygłuszać czymś otwory od przednich głośników, czy to raczej rzecz zbędna?
Chodzi o to, żeby głośniki na podszybiu wydobyły choć trochę więcej niskich tonów. Z tyłu jest ok, natomist przód oddaje zbyt dużo wysokich. |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 19-10-2010, 15:32
|
|
|
A fabryczne chciałeś znaleźć. W książce jest napisane że głośniki tylne to wyposażenie dodatkowe czyli fabrycznie nie ma chyba ani przewodów, ani głośników. Wszystko zależy jak tam pierwszy właściciel sobie poprowadził i czy w ogóle to zrobił:) (mogę się mylić) Powiem Ci że głośniki w desce rozdzielczej to fatalne rozwiązanie i basu z nich nie wyciśniesz... Są raczej przewidziane do słuchania informacji w radiu :p Dlatego ja pokusiłem się na suba+ wzmak i na brak basu nie narzekam:p Możesz zrobić sobie bramki w drzwiach i je wygłuszyć, ale bardzo dużo z tym zabawy... Ja bym zostawił tak jak jest bo co byś nie robił to i tak szału nie będzie. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|